Защо получаваме главоболие от вино

| от MamaMia |


Американски изследователи твърдят, че може би са открили защо някои хора получават главоболие от вино само след една малка чашка, а не им пречи да пият други видове алкохол. Екипът на Калифорнийския университет твърди, че това се дължи на съединение в червеното грозде, което може да повлияе на това как тялото метаболизира алкохола.

Съединението е антиоксидант или флаванол, наречен кверцетин. Различните сортове каберне съдържат високи нива от него.

Висококачествено грозде

Червеното грозде произвежда повече кверцетин, когато е изложено на слънчева светлина. Това всъщност значи, че по-скъпите, а не по-евтините червени вина биха предизвикали повече главоболие у предразположените към това хора. Това обяснява един от изследователите от екипа, професор Андрю Уотърхаус.

Евтините сортове грозде се отглеждат на лози с много големи корони и много листа, така че не са толкова изложени на слънце. При скъпите, количеството слънчева светлина се управлява внимателно, за да се подобри качеството на виното.

Други изследователи обаче са скептични. Проф. Роджър Кордър, експерт по експериментална терапия от Лондонския университет „Кралица Мери“, твърди, че по-евтините вина са по-лоши за главоболие. Причината са някои от добавките, които се съдържат в масовите брандове.

Възможни виновници

Бяха представени няколко теории за обяснение на главоболието от червено вино, което може да удари в рамките на 30 минути след пиене дори на малки количества. Някои предполагат, че причината може да са сулфитите. Това са консерванти за удължаване на срока на годност и поддържане на виното свежо.

Като цяло обаче съдържанието на сулфит е по-високо в сладките бели вина, отколкото в червените.Някои хора могат да бъдат алергични към сулфити и трябва да ги избягват. На практика обаче има малко доказателства, които пряко да ги свързват с главоболието.

Друг възможен виновник е хистаминът – съставка, по-често срещана в червеното вино, отколкото в бялото или розето. Хистаминът може да разшири кръвоносните съдове в тялото, което може да предизвика главоболие. Но отново липсват абсолютни доказателства.

Вижте още: Жените са по-склонни към алкохолизъм – виновен е хормонът естроген

Токсично съединение

Експертите знаят, че повече от един на всеки трима души с източноазиатски произход имат непоносимост към всякакъв вид алкохол – бира, вино и спиртни напитки. Хората с такава непоносимост имат зачервяване на лицето, главоболие и гадене, когато пият. Това се дължи на ген, който влияе върху това колко добре работи ензимът, метаболизиращ алкохола, наречен ALDH2 или алдехид дехидрогеназа.

Алкохолът се разгражда в тялото на две стъпки – превръща се в токсично съединение, наречено ацеталдехид, което ALDH2 след това превръща в безвреден ацетат, основно оцет. Ако това не може да се случи, вредният ацеталдехид се натрупва, причинявайки посочените симптоми. И изследователите казват, че пътят към главоболие от вино е такъв. Лабораторните резултати показват, че кверцетинът може индиректно да блокира действието на ALDH2, чрез един от неговите собствени метаболити.

Очаквайте продължение…

Кверцетинът става проблематичен само когато се смеси с алкохол, твърдят посоачените изследователи. Той се намира и в много други плодове и зеленчуци. Дори се предлага като здравословна добавка поради полезните си противовъзпалителни свойства и изглежда не причинява главоболие сам по себе си.

Изследователите все още трябва да докажат своята теория върху хората. Един прост експеримент може да бъде да се даде на доброволци, склонни към главоболие от червено вино, добавка кверцетин или фиктивно хапче, заедно със стандартна напитка водка.

Съавторът проф. Морис Левин, експерт по неврология и директор на Центъра за главоболие в Калифорнийския университет в Сан Франциско, споделя: „Най-накрая сме на прав път към обяснението на тази хилядолетна мистерия. Следващата стъпка е да го тестваме научно върху хора, които развиват тези главоболия, така че следете.“

Те се надяват да започнат тези проучвания след няколко месеца.

Но проф. Кордър, който е изследвал възможните ползи за здравето от виното, подозира, че други съставки си струва да бъдат проучени като причини за главоболие.

Ето кои са те:

  • Пектиназите. Те ускоряват освобождаването на антоцианини, което ускорява винопроизводството чрез освобождаване на цвета. Обаче са метилхидролази и страничен продукт от тяхната дейност е производството на метанол.
  • Диметил дикарбонатът. Той се използва като консервант за по-евтини вина, особено тези, които се доставят в големи контейнери за бутилиране. Те обаче също създават метанол.

Пиенето на много, пиенето бързо и напиването може да имат сериозни последици за краткосрочното и дългосрочното здраве.

  • Редовното пиене на повече от 14 алкохолни единици седмично (около шест халби средно силна бира или 10 малки чаши вино) – може да увреди черния дроб и да причини други здравословни проблеми, включително инсулти и сърдечни заболявания.
  • Алкохолът причинява седем различни вида рак – рискът нараства с всяко следващо питие.
  • Около един на всеки 10 случая на рак на гърдата е причинен от пиене на алкохол – около 4400 годишно в Обединеното кралство.

Затова имаме пълното право да си помислим пак, преди да се поддадем на натиска да се чукнем само едно, „за здраве“.

Вижте още: 

Майка на седем деца: „Пийте си виното. Животът не е гоненица!“