Врагът в моето легло – безсънието

| от Стела Христова |


Безсънието – този нощен призрак, който сякаш не пожелава да ни напусне. За много от нас битката със сънните проблеми става част от ежедневието им, оказвайки сериозно влияние върху нашата продуктивност, физическото и психическото ни здраве. Но как можем да победим в този нощен маратон и да се завърнем към спокойния сън и възстановяващата сила, която той носи? В следващите редове ще разгледаме някои ефективни стратегии за преодоляване на безсънието.

Още от дете на мен тези проблеми не са ми никак чужди. И всеки път се вбесявам, когато някой ми каже „просто си легни и се наспи“, сякаш на мен не ми е хрумвало да го направя. Всички съвети за предоляване на безсънието работят с променлив успех.

Ето кои ми обикновено ми помагат срещу безсънието, без да се налага да прилагам медикаменти.

(Въпреки че не са особено лесни за спазване…)

Създайте рутина

Започнете със създаване на редове график за сън и за ставане сутрин. Това може да помогне на вашето тяло да се настрои за по-добър сън и да редуцира безсънието. Спазвайте този график и през почивните дни, поне в основни линии. Преди години, във връзка с тогавашните ми пристъпи на мигрена, невролог ме посъветва и да си спестя следобедната дрямка, която обичах при първа възможност да си позволявам. Беше трудно и неприятно в началото, но в дългосрочен план помогна. И с двата проблема.

Избягвайте стимулиращи вещества

Кофеинът и алкохолът могат да подбуждат нервната система и да затруднят заспиването. Ограничете или избягвайте консумацията им преди лягане. Разбирам напълно изкушението да удариш една енергийна напитка и да излезеш навън, за да будуваш отново с приятели до четири, но хайде по-добре не. 

Създайте уютна спалня

Осигурете си тиха, тъмна и прохладна среда в спалнята, като използвате подходящ матрак и възглавници. Същото важи и за чаршафите. Постарайте се стаята да е максимално спокойна, в меки и пастелни тонове, да не е претрупана, да не съдържа огледала. Осигурявайте си балансирана температура. И още един проверен от мен съвет – от есента насетне предпочетете прохладна спалня и по-дебела завивка пред обратното, така се спи по-уютно и по-дълбоко.

Вижте още: 5-те правила на д-р Липман за по-добър сън

Избягвайте екраните

Синята светлина от смартфони и телевизори може да разстройва циркадния ритъм на тялото и да затрудни съня. Опитайте поне два часа преди сън да не пипате устройства. Ако имате нужда нещо да ви приспи, както аз непрекъснато имам, опитайте с приятна книга. Не че и тя не ангажира ума, но го прави по коренно различен начин от екраните.

Практикувайте релаксация

Медитация, дълбоко дишане и йога могат да помогнат да успокоите ума си и да се подготвите за сън. Като цяло повече физическа активност през деня със сигурност ще помогне на каузата ви. Редовната физическа активност е важна, но тренирайте поне няколко часа преди лягане. Иначе ще събудите организма. 

Адаптирайте храненето, ако има нужда

Избягвайте тежки и обилни храни преди лягане, за да предотвратите дразненето на стомаха.

Не се отказвайте да търсите решение на проблема с безсънието

Ако безсънието продължава, консултирайте се със специалист, който може да предложи подходящи терапии или лекарства.

Безсънието може да изглежда като непобедим проблем, но с правилния подход и с настойчивост, можете да излезете едни гърди напред. Следвайки горепосочените съвети и работейки върху подобряване на своя начин на живот, ще откриете, че сънят става по-лесен и по-приятен. Не забравяйте, че здравият сън е от съществено значение за вашето физическо и психическо благополучие, и винаги си заслужава усилието да се борите с безсънието.

Вижте още:

Първата думичка на детето… и защо почти никога не е „мама“