Великият президентски потник

| от Хрис Караиванова |


Днес обядвах в едно силно непретенциозно заведение, в което на една от съседните маси се настаниха строителни работници. Ясно е, че веднага се поръчаха бири и се запушиха цигари. Нищо специално. Друго ми направи впечатление. В групата от общо 4 човека, двама бяха с потници, които досущ наподобяваха вече придобилия известност генералски потник. Или може би е редно да кажа президентски? Както и да го нарека, той вече явно е модерен.

Тъй като залитам по фешън тенденциите, признавам си, семейната снимка на президента Радев от вчера ме разтърси жестоко. Всъщност, в началото не бях впечатлена изобщо, защото мислех, че кадърът е стар и просто сега е изплувал, за да разсмее изтерзаните ни души. А и да има какво да правят троловете, за да поддържат форма.

Малко по-късно през деня разбрах, че снимката съвсем не е от архива на генерала и на гърба й въобще не пише „Приморско‘08“. Това си е съвсем актуален кадър и то от резиденция „Бояна“, която можем да приемем за едно цивилизовано и дори изтънчено място. За сметка на това президентът ни има илюстриран дракон на потника си, който го е очертал така, че да наподобява домашна наденица.

Панталоните са стари и мръсни, с неопределена дължина, а цялата композиция завършва с боси крака върху асфалта. Липсват само ланец и временна татуировка върху бицепса.

Не искам да коментирам останалите участници в този величествен кадър, но все пак доста ме учудва, че г-жа Радева като комуникатор не се е сетила да възпре народния устрем на мъжа си. Е, ако се загледате, и нейните обувки не се съчетават с останалата част от облеклото й, но на фона на президента, това са бели кахъри.

Явно след като най-големият трендсетър в България облече анцуг и се похвали с магнолиите си, народният стил сред управляващите се наложи безапелационно. Неслучайно вчера се роди и един доста забавен колаж, който прегърна Борисов и Радев в истинска симбиоза от неподправен селски чар и изискан стил.

Не знам защо, но известните хора у нас умират да се излагат публично. Не говоря само за политиците, на които това им идва направо отвътре. Имам предвид актьори, певци и всякакви измислени звезди, които се напиват в най-големите заведения, вместо в някоя частна вила или пък шмъркат, мятат се на колата и се забиват в първия стълб. Безбройните порно клипове даже няма да ги споменавам.

Защо тези хора не спрат да ни занимават със себе си?

Разбира се, в случая с президента Радев става въпрос за нещо друго. Като политик от много висок ранг, генералът би трябвало да служи за пример на нацията. Той се е заклел, че ще работи в полза на обществото в следващите 4 години, независимо дали е в Министерски съвет, на посещение в Белия дом или на плаж в Арапя. По време на мандата му, дори неговото лично време е и наше.

В този смисъл, когато си поел такова голямо и важно задължение пред целия народ, някак не върви да се изсипеш с жена си в резиденция в София бос и гол. Ама пък е мъжкарско, ще кажете. Ами, не е. Нито е готино, нито модерно, нито е по протокол. Обаче пък явно е търсен ефект, защото всички участващи в снимката позират за нея, без да се притесняват кой как изглежда и кой е без обувки.

Според мен цялата тази случка говори за безотговорност и пълно нехайство спрямо официалните правила и норми, спрямо държавния етикет и спрямо поетата висока отговорност. Това е поредното доказателство, че политическият ни елит не е никакъв елит, а сборна формация от простовати и незаинтересовани от примера, който дават, хора.

Дано поне се обградят с по-добри PR консултанти, защото в противен случай ще бъдем свидетели на още много от същия снимков материал.


Повече информация Виж всички