Трай, бабо, за хубост

| от MamaMia, по "Интересно знать" |


Пластичните разкрасяващи процедури поевтиняват и това е видно. Достатъчно е да се разходите по улицата и ще видите, че дори младите момичета посягат към филърите и силикона. Днес можем да си лепим мигли, да добавяме коса, нокти, даже задни части. Живеем в повърхностно време, обсебено от външното и за едната хубост сме готови на какви ли не жертви… Всъщност това винаги е било така. Хората във всяка историческа епоха са харчили луди пари, прибягвали са до опасни средства и се подлагали на страннни процедури, само за да минават за красиви в очите на околните. Ето няколко модни тренда, които ще ви убедят в това:

Високо чело, никакви вежди – Ренесанс

Всички познаваме загадъчната усмивка на Мона Лиза. А какво е онова, което ни смущава в нея, без да си даваме сметка? Липсата на вежди. Това е модата на Ренесанса – челото е високо, кажи речи до средата на темето и никакви вежди. Имайте предвид, че самобръсначките за еднократна употреба още не са били измислени, така че се е действало с бръснач, което си е опасно, но като казахме, не от вчера сме готови на всичко за едната хубост.

Синкава мрежа от вени – 17 век, Англия

За да подчертаят високия си произход, дамите рисували със син молив вени по деколтето и слепоочията си – това минавало за особено изискано.

Отровно зелено – Викторианската ера

Романите на ужасите неслучайно така обичат Викторианската епоха. През този период били измислено зелено багрило, наречено Шилево зелено, на изобретателя си Карл Вилхелм Шиле. Модните шивачи страшно го харесали, само че багрилото се получавало при смесване на арсеник и мед и роклите, боядисани с тази смес, започвали да убиват собственичката си. Боята влизала в контакт с кожата, предизвиквала раздразнение и прониквала навътре. Стените на домовете също се боядисвали с опасната боя, излагайки хората вътре на риск за живота.

Никакъв грим – Викторианската епоха

Дрсастична, макар и не така опасна, била пълната забрана на грима, пак по времето на кралица Виктория. Горките англичанки хапели устните си, за да се зачервят, и драскали бузите си с груби материи, за да добият цвят.

Арсеник за хубост – 19 век

И като говорим за ексцентрични практики – ето го безспорният хит. През 19-ти век се смятало, че „арсеникът кара очите да блестят, а на тялото дава привлекателна червенина.“ За страничните фекти всички знаем – арсеникът се натрупва в щитовидната жлеза и води до гушавост и до смърт.

Фалшивите бенки – 18 век, Европа

Освен че минавали за много сексапилни, бенките били средство за предаване на послания. Така например бенка във формата на полумесец била покана за прекарване на нощта заедно; купидончето символизирало влюбване.
Мястото, където се поставяла бенката, било от съществено значение:

– над горната устна – означавало, че дамата е сама и свободна за предложения,
– на дясната буза – омъжена,
– на лявата – вдовица.