Тайните на женското тяло, за които не подозираме

| от MamaMia |


От десетилетия насам учените дебатират над причините за разликите в поведението на мъжете и на жените – как изразяват емоции, как общуват, как разрешават конфликти, дори за какво съжаляват. Докато социобиолозите отдават различията най-вече на физически характеристики, социолозите и социалните психолози виждат много повече резон в концепцията за социалните конструкти, свързани със средата, в която израстваме и утвърдените модели в нея. Едно обаче е сигурно – телата на биологичните мъже и жени имат свои уникални качества, типични конкретно за тях, на биологично ниво. Женското тяло се отличава с някои уникални свойства, за които често не знаем или не ги забелязваме.

По-бърза и силна имунна система

Чудили ли сте се някога как една майка може да се разболее от настинка или грип и въпреки това да успее да остави децата на училище, да отиде на работа и да приготви вечеря, докато партньорът ѝ може да хване същата болест и да лежи с дни? Това явление е наречено „мъжки грип“ и за него има редица шеги, като например тази, че единствено жена в процес на тежко вагинално раждане може да проумее как се чувства мъж с температура 37,2. Всъщност няма причина за подигравки, защото причината за различния начин, по който караме този род заболявания, е биологично обусловен, а не някаква обикновена глезотия.

Женските тела имат особено бърза и силна имунна система, което е вероятната причината да не бъдем напълно скапани и приковани към легло от една обикновена настинка. Но да не бързаме да се радваме. За съжаление, нашата имунна система също може да причини редица проблеми. При някои хора имунната система реагира прекалено силно и атакува тялото. Жените са много по-склонни от мъжете да развият автоимунни заболявания и нашата мощна имунна система е една от възможните причини за това.

Изострен слух

Ако някога сте се засягали, че мъж не ви слуша внимателно, имайте предвид, че вината не е изцяло негова. Той просто не използва и двете страни на мозъка си. Не е шега. Според изследване, проведено в Медицинския факултет на Университета в Индиана, жените използват и двете страни на мозъка си, за да чуват, докато мъжете използват само едната.

Но! Това не прави жените по-добри слушатели автоматично. Изследването предполага, че езиковата обработка е различна при мъжете и жените, но това не означава непременно, че възпроизвеждането също ще бъде различно. Не е установено със сигурност дали разликата се дължи на начина, по който сме отгледани, или е заложена в мозъка. Освен това, изостреният слух също носи определени минуси. Друго проучване установява, че жените, които страдат от изтощение, свързано със стрес, са свръхчувствителни към шум, вследствие на което дори звуци, които се произвеждат на нормално ниво, да станат болезнени за слушателя.

Издръжливост на болка?

За да могат жените да раждат, те трябва да имат невероятно висок праг на болка, нали? Въпреки че не може да се спори за интензивността на родилните болки, убеждението, че жените имат по-голяма толерантност към болката, се оспорва от редица проучвания.

В едно мащабно проучване на 11 000 пациенти, изследователите успяват да предоставят солидни доказателства, че жените съобщават за повишена клинична болка в сравнение с мъжете при шрок набор от еднакви заболявания. Разбира се, това е болката такава, каквато я представят самите пациенти. Не е изключено жените да са по-склонни от мъжете да признаят, че изпитват болка и съответно да търсят лечение. Изследвания върху половите роли показват, че е възможно и самите медици да показват известно пристрастие, изразно в повече емпатия спрямо жените, когато става дума за третирането на болката. Всъщност идеята за по-висок праг на болката нито при мъжете, нито при жените, не е доказана безспорно.

Феноменалното обоняние

И при мъжете, и при жените обонятелните рецептори в носа изпращат сигнали нагоре през нещо, наречено обонятелна луковица, която след това съобщава на мозъка какво подушвате. Тук идва изненадата! Докато средният мъж има малко над девет милиона клетки в обонятелната си луковица, жените имат колосалните 16 милиона. Жените също имат двойно повече неврони, отколкото мъжете, което им помага да интерпретират информацията.

Едно проучване дори демонстрира, че жените могат да усъвършенстват способността си да откриват миризми, когато са изложени на един и същ аромат многократно, докато мъжете не могат. По принцип това значи, че ако синът ви тийнейджър не хвърля мръсните си дрехи за пране и спори, че не миришат на нищо, е много възможно всъщност да не ви лъже. Основанието за тази биологична особеност на жените не е установено.

Различен фокус на зрението

В едно проучване неврологът Израел Абрамов и неговият екип използват компютърен екран, за да покажат решетки с различна ширина и контраст на биологични мъже и жени. Абрамов установява, че мъжете виждат по-добре решетките, особено след като започнат да избледняват или да стават по-малко ясни. Посредством друго проучване, Абрамов обаче открива, че жените са по-добри в разграничаването на фините градации в цветовия спектър. Например, нюансите, които жените възприемат като оранжеви, ще изглеждат малко по-жълти за мъжете, докато някои нюанси на зеленото ще изглеждат по-синкаво-зелени за мъжете. Но защо? Неврологът спекулира, че може би мъжете от някогашните общества на ловци и събирачи се нуждаят от способността да виждат движещи се обекти, за да ловуват, докато жените трябва да могат да възприемат повече цветове, за да събират ядливи растения. Но самият Абрамов смята обяснителната си теория за силно спекулативна.

Асиметрията на гърдите

Въпреки че вероятно знаете, че е напълно нормално едната гърда да е по-голяма от другата, знаете ли, че това е нещо, което засяга абсолютно всяка една жена на планетата? Вас също.

Това е просто нормално анатомично развитие на плода, което води до асиметрия от едната страна на тялото. Различни размери или форми на гръдния кош или обемът гръдна тъкан също могат да бъдат причина за асиметрия. При майките по-голямата неравномерност може да се дължи и на кърмене, ако бебето е сучело повече от едната гърда. Дори и след хирургична интервенция гърдите не стават напълно еднакви.

Целулитът

Въпреки че целулитът е състояние, което не засяга всички жени, поне 90% са засегнати от него. Целулитът се появява, когато нивата на естроген в тялото започнат да намаляват. Когато това се случи, се губят рецептори в кръвоносните съдове, циркулацията намалява, което означава по-малко производство на кислород и колаген. През цялото това време мастните клетки стават по-големи и започват да пробиват през колагена, докато…. бам! Целулит. На възраст между 25 и 35 години повечето жени започват да забелязват образуването на целулит около коленете, ханша, бедрата и дупето.

Вижте още: Как да се отървем от целулита, но завинаги

А защо засяга главно жените? (Според един виц мъжете нямат целулит, защото е грозно.) Естрогенът… води до натрупване мазнини, докато тестостеронът разгражда мазнините. Така че тялото на жената е най-вече генетично проектирано да бъде място за развитие на целулит, колкото и неприятно да звучи това. Докато мъжете имат само един слой мазнини по цялото си тяло, жените имат три слоя в зоните, където обикновено се появява целулит.

По-ниската толерантност към алкохол

Поради по-високите нива на телесни мазнини при жените и по-ниските нива на вода в сравнение с телата на мъжете, жените реагират различно на алкохол. Не само това, но учените са открили също, че жените произвеждат в по-малки количества ензима, който се освобождава в черния дроб и разгражда алкохола в тялото. Жените, които пият в повече, също са склонни да се пристрастяват или да изпитват медицински проблеми вследствие на по-бързо от мъжете. Проучванията в областта са сравнително нови, защото до около 90-те жени почти не са разглеждани във връзка в въздействието на алкохола или зависимостта към него. Поради социални предразсъдъци.

Вижте още: Тревожност + алкохол + жени (може и в обратен ред)

И най-важното – мозъкът

Изследователи от Университета на Пенсилвания сканират мозъците на 949 млади мъже и жени и наблюдават, че мъжете обикновено имат по-силни мозъчни вериги отпред назад и съответно връзки между възприятие и действие докато жените са имали по-силни връзки отляво надясно между разсъждение и интуиция. Водещият автор Рагини Верма обобщава констатациите от анализа, като обяснява, че жените са предразположени да се справят по-добре със задачи, включващи логика и интуитивно мислене. Мъжете, от друга страна, са положително предразположени към задачи с двигателни умения, като карането на ски например. Това не значи, че при единия или другия биологичен пол съответната по-слава функция липсва изобщо. Нито че някой е „по-добър“ или „по-лош“ – просто различни акценти.

Вижте още: 

Повече емпатия, по-малко памет: какво да очакваме от мозъка си като майки


Повече информация Виж всички