Тревожност + алкохол + жени (може и в обратен ред)

| от Детелина Стаменова |


Алкохолът е част от културата на човечеството от хилядолетия. Когато говорим за алкохол изниква сянката на алкохолизма, на отричането, на „не приличам на това“. В този пост* искам да обърна внимание на онзи деликатен момент, в който той се използва за туширане на тревожността, но вместо това става счупена патерица – не помага за решаването й, но пък води здравословни рискове не толкова заради количествата, колкото заради честотата на употребата му.

А в момента броят на жени, които го използват, расте навсякъде по света, т.е. това не е проблем на отделна държава, а е повече свързан с времената и пола.

Докато общото мнение се лашка между „пияна жена, весела къща“ и „няма нищо по-лошо от гледката на пияна жена“ се случва нещо по-тихо и сякаш незабележимо – няколко поколения жени използват алкохола за… валериан, глог и мента, без да знаят скритата му цена, която ще „платят“ след години.

Алкохолът е психоактивно вещество.

Звучи много сериозно или като начало на филм на Netfix като UnWell, но за да може да го преглътнете, ще го напиша така:

Чашата вино,

бутилката бира,

или любимият коктейл

въздействат на централната нервна система.

Алкохолът в тях изменя състоянието и води до удоволствие.

Точно промяната в състоянието е онова, заради което тревожността и алкохолът се движат заедно, като две приятелки по време на намаленията в мол.

Понякога дори човек не усеща, че е тревожен, а казва че просто „нещо не е както трябва“ и алкохолът, но нека да го наречем просто чашата вино, независимо дали на масата в бар, вкъщи, докато готви или докато е на телефона, скролвайки безцелно, го кара да се чувства малко по-добре. Точно защото „алкохолът е психоактивно вещество“, при това напълно легално и лесно достъпно.

Изобщо хората, които се чувстват стресирани, са склонни да пият повече от хората, които са по-слабо стресирани. Това е така, защото – факт – алкохолът може да помогне за справянето с такива ситуации в краткосрочен план. Но с течение на времето тази стратегия може да предизвика обратен ефект – особено ако се използва, за да прикрие или да се избяга от тревожността или при други трудни чувства.

Всъщност изследванията показват, че този метод влошава емоционалното състояние и един от най-големите проблеми е, че никога не се стига до справяне с основните проблеми – тревожността се връща с отварянето на очите на следващия ден.

Тревожността и алкохолът

Според проучвания 6% от мъжете и 13% от жените изпитват някаква форма на тревожност в рамките на произволно посочен 6-месечен период.

Около 20 процента от хората със социално тревожно разстройство страдат и от алкохолна зависимост.

Жените са два пъти по-склонни от мъжете да развият паническо разстройство. Като цяло жените и мъжете показват силни разлики в начина, по който реагират на стрес и в сравнение с мъжете, жените отчитат по-високи нива на стрес, а омъжените жени отчитат по-голям стрес от самотните жени.

Стресът при жените расте с напредване на възрастта, като това се дължи вероятно на по-голямата заетост със семейни задължения.

Жените изпитват също така по-високи нива на безсъние, причинено от стрес, а алкохолът в определени дози спомага на заспиването.

Едно проучване, публикувано в Archives of General Psychiatry, установява, че хората с потвърдени от здравни специалисти тревожни разстройства, които съобщават за самолечение в началото на периода на изследване, са 2 до 5 пъти по-склонни да развият проблем с употребата на вещества в рамките на 3 години в сравнение с тези, които не са се самолекували.

Някои изследователи предполагат, че може да има генетична връзка, която влияе на нивото на тревожност и консумация на алкохол на човек. Тези биологични теории предполагат, че определен мозъчен механизъм е отговорен за тревожните симптоми и поведението при пиене.

Приема се, че връзката между тревожност и злоупотреба с алкохол е многостранна и се състои от променливи, които си взаимодействат помежду си.

Едно от най-разпространените обяснения на връзката между тревожните разстройства и зависимости е т.нар. „моделът на споделена отговорност“. Според този модел, хората, които развиват тревожно разстройство, са изложени на повишен риск от развитие на разстройство на употребата на вещества, като обратното също може да се случи.

Факторите, които взаимодействат за създаване на тази уязвимост, включват генетични и епигенетични (от околната среда), така че различни взаимодействащи фактори предизвикват различни съпътстващи разстройства.

Т.е. имаме алкохола, който е напълно законно психоактивно вещество и кара хората да се чувстват по-добре, заради което се използва при хубави събития и като асоциации, напълно естествено, той идва да разведри обстановката, когато тя не-е-толкова-ок.

Малко данни: Има наблюдения, че увеличаването на консумацията на алкохол се увеличава след катастрофи и природни бедствия. През март световните компании за алкохол и техните дистрибутори отчетоха 50% увеличение на продажбите на спиртни напитки в рамките на седмица след въвеждането на изолацията във връзка с коронавируса, в сравнение със същия месец през минали години.

Още едно сравнение – в държави, в които се пропагандира „сух режим“, т.е. без алкохол – през март 2020 имаше до 300% увеличение на продажбите на дребно спрямо януари 2020 – т.нар. „ковид ефект“.

Как работи „хапчето – чаша вино“

Алкохолът забавя централната нервна система като отпуска мускулите и се отделят химикали в мозъка, които блокират тревожността. Въпреки че първоначално алкохолът помага на отпускането, след пиене, човек може да се почувства още по-разтревожен. Проблемът е, че колкото повече се пие, толкова повече алкохол навлиза и в другите части на мозъка. Например при хронично и прекомерно пиене може да започнете да се чувствате още по-тревожни, немотивирани и депресирани. Или може да станете гневни и неконтролируеми, за което впоследствие да съжалявате (като да кажете нещо напълно обмислено с години, но крайно неподходящо).

С течение на времето честото пиене може да доведе до там, че дори ежедневния стрес да трябва да се „полее“  и така на човек да му е по-трудно да се справи, оставяйки по-податлив на тревожност и депресия, водейки до порочен цикъл – за да може да се завърши деня трябва да се мине през алкохол.

Накратко, редовното доверие на алкохол за облекчаване на тревожността е хлъзгав наклон.

В много от случаите започва да пречи на съня ви – първоначално се заспива бързо от него (т.нар. седативен ефект), но с преработката му, успокоителните ефекти изчезват – дори да не се събудите, това може да намали качеството на сън, а лошият нощен сън води до спадане на тонуса и настроението, понякога и до (още) тревожност. Оттам започва порочен цикъл на усещане на умора и спад. На следващия ден базовата тревожност и новополучената такава се превръщат в „една чаша, моля“.

Знам, знам. Плоскостта е наклонена, но може да не се усеща и дори никога да не стане 90 градусова. Може да се задържи и на 5, може би на 10 или 30 градуса.

Спрямо личните особености такова „пиене“ може да продължи със своето натрупване години и дори да е напълно приемливо и да изглежда че не води до някакви здравословни или психични проблеми. Но ще се обърна към тези факти, които по-рядко се знаят.

Нежната група

Една особена група, към която не се гледа толкова често, когато става дума за алкохолизъм, са жените.

Има жени, които използват пиенето за облекчаване на стреса. Това поведение се подкрепя и поддържа от масовата култура, в която гледките на чаши на масите между приятелки или на жена с чаша вино са толкова често срещани и са белег на определен стил на живот и са навсякъде, буквално навсякъде.

Вече има прогнози, че жените може би догонват мъжете по отношение на консумацията на алкохол, като в по-подробни изследвания (например в Австралия) се оказва, че жените 50+ са единствената подгрупа с нарастващи проценти на употреба на алкохол.

През 2016 г. данните показват за първи път, жените в тази възраст са по-склонни да пият рискови количества, отколкото по-младите жени. Наскоро дори Аланис Морисет, икона в музиката на 90-те, записа песен със заглавието „Причините, заради които пия“ – „…причините, поради които казвам на всички, че съм добре, въпреки че не съм… „.

Каква е драмата?

 • Алкохолът въздейства върху имунната система, увеличавайки риска от заболявания и инфекции.
 • Алкохолът влияе на настроението, например на тревожността.
 • Води до затлъстяване (калориите не са за пренебрегване).
 • Рисковете, свързани с чернодробни заболявания и сърдечно-съдови увреждания са потвърдени и високи.
 • Консумацията на алкохол се свързва с някои специфични видове рак.

За да намалите риска от здравни проблеми, в повечето страни препоръките са:

 • Мъжете и жените се съветват да не пият редовно повече от 14 единици седмично
 • Да не употребявате алкохол повече от 3 последователни дни, ако пиете до 14 единици седмично.

Ако ви се струва, че е трудно или невъзможно… прочетете текста отначало.

14 единици?!

Да, математиката влиза в употреба не само за контролни и класни в училище, но и за такива полезни сметки. Повече за начина на изчисляване на единиците алкохол може да прочетете в линка, но съм подготвила две инфографики – едната за седмичните граници, другата е за алкохолните единици в трите най-често срещани типове напитки:

1

2

Как да разберете дали пиете твърде много

Според диетичните насоки умерената консумация на алкохол се определя като до една напитка на ден за жени и до две напитки на ден за мъже. Нездравословната употреба на алкохол може да варира от злоупотреба с алкохол до зависимост. Така че, трябва да погледнете както цифрите, така и навиците.

Зависимостта е много пъти „способност да контролирам желанието си“, не само количествен показател, и повечето хора не пият ужасно много “тежко пиене”, но имат зависимост.

Тук можех да дам линк за ползата от едната чаша италианско вино или значението на ракийката за българската култура, но надявам се, разбирате, пиша за друго – а именно за момента, в който чашата е задължителна, и често има втора или повече.

Ако не може да намалите, ако имате усещане, че не може да мине без чаша, тогава, независимо от количеството, е подходящо да се запитате каква е причината.

Ето някои въпроса, които може да са ви полезни, за да си отговорите дали пиете повече от обичайното в ежедневието:

 • Използвате ли пиенето, за да забравите или заглушите гласа на проблемите си?
 • Използвате ли го, за да спрете да изпитвате силни или негативни емоции?
 • Можете ли да се забавлявате без алкохол в кръвта?
 • Притеснявате ли се какво биха си помислили тези около вас, ако кажете, че не искате да пиете (днес)?

Меринжей на градусите:

 • Не се запасявайте с алкохол. Колкото повече имате у дома, толкова по-голяма е вероятността да пиете.
 • Следете пиенето си, водете дневник, ако искате да изчислите колко приемате, защото понякога е „невидимо“ голямо количеството – то просто си се случва спрямо средата и изградените навици. И след като видите какво е количеството, тогава се опитайте да го намалите, а ако не успеете, тогава потърсете помощ, понякога и приятел/ка, с когото да се стремите заедно да се справите.
 • Избягвайте кофеина. Пиенето на твърде много кофеин може да ви направи по-тревожни от нормалното. Това е така, защото кофеинът може да наруши съня ви и също така да ускори сърдечната дейност.
 • Измислете други начини да се справяте с тревожността си. Има по-здравословни стратегии за справяне като упражнение за дишане и намаляване на стреса; гореща вана или душ, слушане на музика или други начини за релакс.
 • Лекувайте тревожността си. Ако тревожност ви кара да пиете, то ако нея я няма – няма да пиете.

*Детелина Стаменова е практикуващ психтерапевт и автор. Тексът е от нейния личен блог detelinastamenova.com.


Повече информация Виж всички