Сутиен през лятото ли? Не, мерси – който иска, да носи

| от Кристина К. |


Световният ден за ходене без сутиен, познат като No Bra Day, кой знае защо, се случва ежегодно на 13 октомври. Идеята зад него е смислена. На този ден жените се насърчават да ходят без сутиени като начин за насърчаване и повишаване на информираността за рака на гърдата. Чудесна идея, само че защо на 13 октомври… Тогава е точно онзи момент от годината, когато студовете вече са стегнали достатъчно, че вече да заспиваш с прахчета против настинка, но не достатъчно, че Топлофикация да приеме изискванията си за изпълнени и да пусне парното. И всяка следваща допълнителна дрешка отгоре е добре дошла.

Малко известен факт е, че някога този ден се е отбелязвал на 9 юли – далеч по-уместна дата от гледна точка на целесъобразност. Мен ако питате, цялото лято е редно да се обяви за сезон на ходенето без сутиен. Замислих се над този въпроси онзи ден, когато на прибиране от работа сестра ми заяви, че ѝ е писнало да се налага задължително да ходи със сутиен под дрехите в тези жеги. По-късно вечерта излязох на по коктейл с приятелка, а тя ми се похвали, че си е купила „ей, тази рокличка“, на която деколтето е двойно и тя съответно може да си позволи да я носи без сутиен, което е толкова практично за лятото. 

Знаете ли една тайна? Всъщност в носенето на сутиен няма нищо задължително.

Според списание Life първият сутиен във вида, в който днес го познаваме, се появява през 1889 г. Изобретява го Ермини Кадол във Франция. Той е публикуван в каталог за корсети като бельо от две части, което Кадол първоначално нарича corselet gorge, а по-късно le bien-être. 

В началото на XX век стават все по-разпространено жените да работят и да бъдат по-активни извън територията на дома, следователно корсетът, който дотогава е характерното бельо под облеклото им, вече се оказва не достатъчно удобен или практичен. През 20-те години на миналия век е имало тенденция за носене на бандо, благодарение на актуално тогава течение да се носят дрехи, които не подчертават, а по-скоро сплескват и „заравняват“ женските гърди. Дизайнът е изключително удобен за носене, но и лесен за разрабтване, така че на жените дори не се налага да си купуват дрехата, след като могат лесно да си я изработят у дома.

През следващите десетилетия сутиенът неколкократно претърпява еволюция откъм актуална форма и дизайн, като залага ту на подчертаване и акцентиране върху гърдите, ту на визуална трансформация, ту на следване на естествените форми, и в крайна сметка на удосбството и практичността наред с всичко останало.

Реалното намерение зад изобретяването на сутиена е именно удобството.

От тази дреха се очаква да осигури подкрепа за гърдите, но в днешно време вече се обсъжда и дали всички жени трябва да поддържат гърдите си през цялото време. Докато някои учени смятат, че носенето на сутиен помага за намаляване на евентуалното увисване на гърдите, други стигат дотам да твърдят, че увисването на бюста в по-напреднала възраст е пряко свързано с ходенето без сутиен. Проучване от университета Франш-Конте от друга страна заключава, че гърдите естествено имат анатомичната опора, от която се нуждаят, а сутиените всъщност правят гърдите по-увиснали, като ги запарват и правят мускулатурата им ленива чрез постоянното поддържане. 

Истината е, че всички можем да изберем за себе си.

Всъщност бельото дори не присъства в дрескода, нито за офис, нито за официлни поводи. И може би, ако в миналото сутиенът е бил предназначен и неколкократно адаптиран към повече удобство и практичност, днес, когато сме отхвърлили много изкуствено наложени морални догми по отношение на себе си и на половете изобщо, можем просто да изберем сами за себе си как ни е удобно. И да си признаем веднъж завинаги, че не е нужно да го носим и в най-големите летни жеги, ако на нас самите не ни се иска. Дори и когато сме в офис. Дори и когато сме с бяла рокля. Дори и когато има риск някой да се шокира или да ни загледа и изкоментира. Нищо от това няма по-голямо значение от комфорта ни и от това да не се задушаваме а 35-градусова жега. В крайна сметка век след век и година след година хората сме определялили стандартите си за красиво и прилично с утвърждаването на определен набор от действия. 

Няма нищо срамно, уверявам ви, в това да носиш топ или рокличка без сутиен през лятото, нито в гърдите, нито в зърната. От години зазимявам сутиена още пролетно време и се чувствам супер. Ако на някого му се възмущава, да се възмущава. Ако на някого му се възхищава, да се възхищава. Ако на някого му се гледа, да гледа. Ако на някого му се коментира, имам и тапи за уши, и слушалки. Само не и сутиен.

Вижте още: 

Голата Adidas кампания за спортни сутиени – сензация или революционно послание?