Стига фалшива боди позитивност! Приятелка ме помоли да не ходя с бански, защото тя е родила…

| от Стела Христова |


Все по-често си мисля, че наративът ни за боди позитивност е много фалшив. Нека бъдем честни пред себе си – има разлика между това да приемаме своето тяло и телата на другите, и да смятаме, че всяко тяло е еднакво красиво. И още нещо, ако наистина харесваме своето тяло, независимо как изглежда то, нямам нужда да се доказваме с него чрез противопоставяне с телата на другите.

Нека ви споделя една показателна история. 

Моя приятелка, родила наскоро, настоя пред мен да не ходя по бански половинки на плажа това лято. Защо? За да не хващам окото на съпруга ѝ, с когото бяхме на съвместна морска ваканция, докато тя все още се бори с промените в тялото си след раждането. Отказах. Може да съм много лош човек, знам ли, но отказах и не съжалявам.

Да уточня – аз също съм раждала, макар и по-отдавна и тялото ми е далеч от перфектното. Имам си и стриите и целулита. Макар коремът ми да не е голям и да се радвам на отчетлива талия, със сигурност не съм модел на спортни стоки, с перфектно плоското коремче и всичките шест „плочки“. Жена като жена съм. И харесвам тялото си с всичките му предимства и недостатъци.

Да уточня още нещо – щях да отхвърля молбата на приятелката си, независимо как изглежда тялото ми.

Не намирам нищо позитивно в такава форма на боди позитивност.

Телата на жените могат да се променят доста след раждането – това е естествена част от живота. Въпреки това чувството за увереност на някои майки може да понесе огромен удар, защото не се чувстват комфортно с начина, по който изглеждат сега. Естествено, те се чувстват малко по-чувствителни към показването на повече кожа на публично място. И могат да помолят най-близките си за тяхната подкрепа. Самочувствието ни обаче не следва да идва през вида и оценката на другите.

Когато приемем себе си такива, каквито сме и как изглеждаме, с всичките си силни страни и недостатъци, ставаме по-издръжливи и по-малко склонни към гняв и ревност. Дълбоко установените проблеми с образа на тялото обаче няма да изчезнат за една нощ. Знам го, защото съм ги имала.

Вижте още: Имат ли плюсове плюс сайз моделите?

И въпросът е дали някой има право да иска от всички останали да ходят на пръсти около него и ако е така, къде са границите. Не бих прекарала лятната си ваканция облечена на плажа, независимо от вида на тялото си. Не го направих, когато бях току-що родила, защото не се срамувах от себе си. Не съм и очаквала друг да го прави.

Приятелката ми също няма поводи за срам. Нито да се срамува от себе си, нито да кара мен или други жени да се срамуваме, че сме по бански на плажа. Увереността е по-секси от липсата на стрии.

Време ли е вече да спрем да говорим за тази фалшива „боди позитивност“ и да заговорим за приемане на себе си?

Защото то е по-важно. И още нещо: приемането има здравословни граници.

Ако искаме да сме щастливи, не можем да се сравняваме с всички останали през цялото време. Винаги ще има някой, който е по-красив, по-умен, по-талантлив от нас, по-слаб или по-закръглен. Това обаче не обезсилва колко невероятни, способни и привлекателни сме ние.

Приемане не е да се лъжем, че стриите са красиви, да се преструваме, че ги нямаме, или да караме малцината, които ги нямат, да се поприкрият. Приемане да живеем с факта им и да се харесваме барабар с него и всяка останала част от себе си.

Възприемането на телесна неутралност, вместо телесна позитивност, може да бъде здравословно. Вместо да се съсредоточавате върху това да се чувствате страхотно във външния си вид, опитайте да работите върху радикалното приемане, че тялото ви е различно, нито добро, нито лошо, просто различно. Така ми се струва по-реалистично. Така опитвам да правя със себе си.

Имам призив към вас, млади майки. Съблечете се по бански, преди да карате другите да се обличат. Позволете си храната, която ви се хапва, в умерени количества.

Имайте предвид, че вие ​​също все още сте в процес на излекуване, вероятно кърмите, не спите много и носите допълнително малко вързопче радост. Всички тези неща изискват повече енергия и може да означават, че имате по-голям апетит, отколкото сте имали дори по време на бременност.

Не очаквайте, че месец след раждането трябва да изглеждате, сякаш нищо не е било. Било е и заслужавате възхищение, а не срам за това.

Вижте още:

Оставете Дони и Момчил на мира


Повече информация Виж всички