Проклетите тъмни кръгове под очите

| от Лилия Огнянова |


Нищо не състарява лицето така, както тъмните кръгове под очите. Може да сте на 22 и пак да имате излъчване на алкохоличка с тежък живот, придадено изцяло от сивкаво-лилавите оттенъци на кожата в тази област.

Дори торбичките под очите не са толкова страшни (пример – Мeг Раян, която винаги е изглеждала супер сладка със своите).

Интересното е, че тъмните кръгове под очите почти не зависят от възраст и пол. Могат да се появят спокойно при млади и стари, и да стоят упорито дни, че и години наред.

Какво ги причинява обаче?

Фактори има няколко, като основният е кофти живот.

Той сам по себе си се дели на няколко подкатегории:

*Разбит режим на сън – ако нямате изграден навик да заспивате и ставате горе-долу по едно и също време, а спите когато и както можете;

*Недостатъчно сън – дори и да имате режим на спане, ако спите по 4-5 часа (или по-малко), няма как да очаквате да изглеждате свежи и красиви

*Лошо хранене – основно липса на витамини и минерали, дехидратация и гладуване. Много е вероятно спартанската диета, която сте си наложили, да съсипва бавно и сигурно здравето ви и накрая да достигнете желаните килограми, но да изглеждате като измъчен скелет, отколкото на красива жена. Витамини К и С са сигурен помощник за подобряване състоянието на кожата;

*Цигари и алкохол – тютюнопушенето ще се погрижи не само за появата на тъмни кръгове под очите, но и за задържането им дори ни след като откажете вредния навик. Колкото по-дълго време прекарате, отдадени на този порок, толкова по-гарантирани са ви жълтите зъби, синкавия оттенък на кожата и трайни поражения върху здравето. Що се отнася до алкохола, той вреди когато се злоупотребява периодично с него, като освен с тъмни кръгове, може да ви “дари” и с нашарен от спукани капиляри нос и повяхване на кожата.

Друг интересен причинител на тъмни кръгове може да е автомобилът ви и по-точно събралата се в него мръсотия. Все пак в колата се влиза с обувки, яке и т.н., пренасят се различни товари (и хора), прах се събира изключително лесно, както и всякакви бактерии, които после вие вдишвате и носите със себе си навсякъде. Замислете се кога за последно чистихте основно автомобила си и ако още нямате рутина да го правите веднъж месечно (според зависи колко го ползвате), то е крайно време да я изградите.

*Стоенето пред компютър и като цяло изтощаването на организма с прекалено много часове работа със сигурност ще ви докара тъмни кръгове, че и други проблеми като стрес, главоболие, болки в кръста и т.н. Старайте се колкото и да сте ангажирани, да се опитвате в обедната си почивка да излизате на въздух за половин час, както и по-често да ставате от бюрото, за да се раздвижвате.

*Изкуствените светлини също спомагат за похабяването на кожата и уморения вид, така че постарайте се лицето ви да “вижда” слънчева светлина колкото може повече.

Като последна причина за появата на тъмните кръгове можем да посочим наследствената обремененост. Не е изключено да сте наследили това естетическо несъвършенство от майка ви или някоя баба. По-мургавите хора също са по-”заплашени” от тъмни кръгове.

Без значение какъв точно е причинителят, винаги можете да си помогнете, като ползвате надежден коректор/фон дьо тен и пудра за скриване отвън и подобряване качеството на живот и хранене, за “лечение” отвътре.

Много вода, много пресни плодове и зеленчуци, хубав здрав сън, по-малко захар и пържено, по-малко алкохол, никакви цигари, свеж въздух, разходки на открито, повече движение и най-вече – наслаждване на живота и радостите в него, ще ви помогнат не само да се справите с тъмните кръгове, но и цялостно да изглеждате и да се чувствате по-добре 🙂


Повече информация Виж всички