„Прекаляваш с пиенето“: Безопасният начин да адресираме проблем с алкохола

| от MamaMia |


Докато някои избират да не пият този празничен сезон, за други това може да е време за прекаляване. Понякога до степен на проблем с алкохола, в която близките имат повод за тревога.

Разстройствата, свързани с употребата на алкохол, могат да попадат в спектър от леки, умерени или тежки. Те се характеризират с „нарушена способност за спиране или контролиране на употребата на алкохол въпреки неблагоприятните социални, професионални или здравни последици“. Проблем с алкохола може да се изразява в състояния, често наричани злоупотреба с алкохол, алкохолна зависимост или алкохолизъм.

И така, как можете да разберете дали приятел или член на семейството може да се нуждае от помощ заради проблем с алкохола?

Ванеса Кенеди, директор по психология в Driftwood Recovery, казва, че някои от критериите за разстройство, свързано с употребата на алкохол, са червени флагове, за които трябва да внимавате, включително:

  • Толерантност към алкохола, при която човек трябва да пие повече, за да постигне желания ефект
  • Симптоми като изпотяване или тремор
  • Регулярно желание за пиене
  • Трудност да се намали консумацията
  • Проблеми с изпълнението на социални, домашни или работни задължения
  • Проблеми със здравето, настроението или връзката
  • Физически опасно поведение при пиене.

Отричането на тези проблеми често идва, когато човек попада във високофункционална или лека до умерена категория на тежест. Тогава поведението му може да попадне в сива зона и може да се разглежда като до голяма степен социално приемливо. Кенеди добавя, че дори високофункционалните алкохолни проблеми засягат определени области от живота и здравето на човека по вредни начини.

Вижте още: По какъв начин влияе алкохолът на лицето ни

Ако възнамерявате да споделите притесненията си с някого, трябва да имате предвид няколко неща:

Времето за разговор има значение

Не е добра идея да го подхващате, когато човекът е употребил алкохол. Най-добрият начин да повлияете на някого, който има проблем с алкохола, е да започнете диалога, когато е трезвен, и да го водите с разбиране и с любов.

И в тази връзка: При проблем с алкохола избягвайте осъждането

Опитайте се да избягвате нападките към характера на човека. По-скоро изразете своите опасения и чувства. Кажете нещо като: „Чувствам тревога, когато пиеш твърде много, защото не искам да пропускаш хубави семейни моменти или да ги разваляш за себе си заради това“.

Поставете граници, ако е необходимо

Кенеди защитава тезата, че можете да изясните границите си, като бъдете ясни какви поведения няма да поощрявате. Например: „Нямам намерение да осигурявам алкохол, нито да те покривам, ако заради това отсъстваш от семейни или приятелски събирания“. Ако имате нужда от помощ да се ориентирате в чувствителния характер на темата и да се подготвите за насрещната реакция, е разумно и да се консултирате с професионалист.

Нека безопасността бъде на първо място

Понякога има важна причина да говорите, докато някой все още е в нетрезво състояние: безопасността на човека или на останалите наоколо, ако той стане агресивен, почувства физическо неразположение или не може да контролира постъпките си.

Може да се наложи да потърсите подкрепа и от странични хора, за да запазите безопасността на близкия си човек, на останалите около него и своята. Това може да означава да ги възспрете от шофиране в нетрезво състояние или да откажете да се качите в колата. Да прекъснете разговор в лош комуникационен дискурс. Или просто да се погрижите да са хидратирани и да си легнат да спят.

Няма да ви е лесно. Но близостта не е лесна. И не следва нито да се дистанцираме, когато наш любим човек има проблем с алкохола, нито да си заравяме главата в пясъка, с цел да не създаваме конфлкикти.

Вижте още:

Жените са по-склонни към алкохолизъм – виновен е хормонът естроген


Повече информация Виж всички