Предимства, недостатъци и рискове на лазерната епилация

| от MamaMia |


Гладка кожа – едва ли не завинаги – след само шест до осем процедури? (Средно!) Е, може би и поддръжка веднъж-дваж годишно… Звучи примамливо за тези от нас, които предпочитаме да премахваме телесното си окосмяване в определени зони, нали? Особено ако горните твърдения за лазерната епилация се окажат верни.

Лазерната епилация е популярна методика за премахване на нежеланите косми по тялото и лицето. Тя има свои предимства и недостатъци, които ще разгледаме по-долу, за да можете да сте наясно с тях, преди да вземете решение и да инвестирате в нея. Защото, да си го кажем, тя е скъпо занимание.

Предимства на лазерната епилация

Дълготрайни резултати

Лазерната епилация премахва косъма от корена, което дава по-дълготрайни резултати в сравнение с другите методи като бръснене или кола маска.

Безболезненост

В сравнение с някои други методи за епилация, лазерната процедура е по-малко болезнена и по-комфортна за пациентите. Ако сте ходили за последно преди няколко години, оттогава насетне технологията се е развила много и е наистина безболезнена, а не онова, което вероятно помните оттогава.

Безопасност

Лазерът е сравнително безопасна процедура, която не поврежда околните тъкани. Освен това, развитието на технологията е намалило риска от нежелани ефекти. Казваме сравнително безопасна, защото рискове има, както ще разгледаме по-долу.

Бързина

Процедурата е бърза и може да покрие големи зони от тялото за кратко време. Например, обработката на горна устна може да отнеме само няколко минути.

Недостатъци на лазерната епилация

Цена

Лазерната епилация обикновено е по-скъпа от другите методи за епилация. Тя изисква поне няколко сесии, за да бъде ефективна, а не само да се забележат първите резултати.

Зависимост от типа кожа и косъм

Лазерната епилация работи най-ефективно за хора с светла кожа и тъмни косми, докато е по-малко ефективна за светли косми и тъмна кожа.

Време за възстановяване

Веднага след процедурата кожата може да бъде чувствителна и да изисква време за възстановяване. Включително трябва да се избягва слънце поне около 10 дни. И се препоръчва да няма къпане в продължение на 24 часа след процедура.

Необходимост от поддръжка

Лазерната епилация изисква сесии за поддръжка , за да се поддържа гладка кожа. Ефектът е траен, но не е „вечен“.

Обмислете тези предимства и недостатъци, когато решите дали лазерната епилация е подходяща за вас. Важно е да се консултирате с професионалисти в областта, преди да вземете решение, ако имате конкретни въпроси. Особено ако имате притеснения по отношение на рискове. Ние ще ви разкажем накратко за тях, но най-добре би ви ги обяснил дерматолог.

Вижте още: Изчезва ли твоето интимно окосмяване с годините

Рискове при лазерна епилация

Изгаряния и възпаления

Независимо от нивото на опит на оператора, съществува възможност от изгаряния и възпаления на кожата след процедурата. Този риск може да бъде свързан с неправилна настройка на лазера или неправилно приложение.

Пигментационни проблеми

Лазерната епилация може да предизвика промени в цвета на кожата, особено при хора с по-тъмна тена. Това може включват по-светли или по-тъмни петна по кожата.

Усложнения на кожни заболявания

При хора, страдащи от определени кожни заболявания или инфекции, лазерната епилация може да доведе до увеличаване на риска от усложнения.

Проблемите с очите

Заради излъчването на лазерна светлина, съществува риск от увреждане на очите при неправилна процедура.

Алергични реакции

Някои хора могат да имат алергични реакции към геловете или кремовете, използвани по време на процедурата.

За да намалите риска от нежелани ефекти, е важно да изберете квалифициран и лицензиран медицински или козметичен център, където процедурата се извършва от опитни специалисти. Преди да започнете лазерната епилация, консултирайте се със своя лекар или дерматолог, за да се оцени доколко е подходяща тази процедура за вас и да разговорите за евентуалните рискове и нежелани ефекти, които могат да възникнат въз основа на вашия тип кожа и косъм.

Вижте още: 

Прегърни естествената красота и космите й