Изчезва ли твоето интимно окосмяване с годините

| от MamaMia |


Бръчки, старчески петна, увисване на гърдите… Това са промени в тялото, с които цял живот ни плашат, че ще ни застигнат с напредването на възрастта.

Но има една промяна, която повечето от нас не очакват, или не им хрумва да мислят за нея, докато не се случи: изтъняване на пубисното окосмяване. Точно както косата на главата ни оредява с годините. Не само това, пубисното окосмяване може да промени структурата и цвета си.

Помните ли онзи епизод от „Сексът и градът“, в който Саманта откри бяло косъмче на слабините си? Ужасена, тя реши да боядиса в ярко червено интимните си косми, за да прикрие следите на старостта. Май някаква подобна безсмислена истерия се очаква и от нас. А и за разлика от побеляването, оредяването на интимното окосмяване с години наред е било търсен ефект за много от нас.

Вижте още: Ким Катрал има три условия за ролята на Саманта

Да вдигне ръка тази, която никога не е пробвала кола маска или лазерна епилация, дори и само колкото да не ѝ хареса и да реши, че се предпочита естествена? Така си и помислихме.

Какво причинява косопад на пубиса при жените и трябва ли да направите нещо по въпроса?

Повече от половината жени наблюдават забележим косопад на пубиса с възрастта. Всички косми по тялото ви преминават през цикъл на растеж и опадване. Промяната на нивата на хормоните след менопаузата, включително ниският естроген и/или тестостерон, може да повлияе на този цикъл, съкращавайки фазата на растеж и забавяйки повторния растеж. Нещо повече, космените фоликули се свиват с напредване на възрастта. Това може да направи всеки нов растеж по-фин и по-трудно видим.

Мога ли да възстановя изтънелите пубисни косми?

Въпреки че изтъняването на пубисното окосмяване обикновено не е причина за безпокойство, има начини да го възобновите, ако не сте доволни от загубата. Най-добрата опция е Витамин B комплекс. Тази група витамини благоприятства растежа на косата.

Вижте още: Олимпийски кръгове върху голи женски интимни части: Когато МОК реши да съди „Плейбой“… и загуби

Друго, което можете да направите, е да увеличите приема на цинк. Този минерал блокира ензима, който превръща тестостерона в естроген, предотвратявайки загубата на тестостерон, която предизвиква изтъняване на косата. Всъщност, проучване, публикувано в International Journal of Dermatology, е установило, че хората с най-тежък косопад имат 34% по-ниски нива на цинк в кръвта от тези с най-малко косопад. Според друго проучване пък, 60% от пациентите с неравномерен косопад, които са приемали цинк в продължение на три месеца, са се радвали на пълно възстановяване на косата. Богати на цинк храни са например стридите, немазното говеждото или обогатените зърнени закуски.

Добре, а посивяването и побеляването на нашето интимно окосмяване?

Отново, точно както косата на главите ни често побелява с възрастта, не е необичайно и пубисното окосмяване да прави същото. Това е напълно нормално явление. Случва се, защото косъмът започва да губи меланин, пигментът, който придава цвят.

Като цяло е безопасно да боядисвате своето интимно окосмяване, стига да сте внимателни. Всъщност дори има продукти, предназначени специално за тази цел. Добре е да не съдържат парабени или амоняк, които могат да раздразнят чувствителната кожа. Онлайн могат да се поръчат дори по-екзотични нюанси като ярко розово, синьо, зелено, оранжево и рубинено червено.

Ако все пак решите, че бихте искали да експериментирате с такава боя, си е направо задължително първо да тествате на малък участък. Причината? Химикалите, които променят цвета на косъма понякога могат да причинят дразнене на кожата или алергична реакция. И особено много внимавайте да не нанесете боя върху силно чувствителните срамни устни. Можете да се защитите, като нанесете слой вазелин, преди да използвате боята.

Имам ли изобщо нужда от интимно окосмяване?

Може би пне веднъж сте се питали защо изобщо имате пубисно окосмяване. Всъщност то е важно за здравето на вагината, защото улавя и задържа мръсотия, пот и бактерии, които могат да доведат до инфекция. Окосмяването вероятно играе роля и в защитата на здравия микробиом, тоест добрите бактерии, които допринасят за вагиналното здраве. Предполага се, че тези бактерии са естествено там и те помагат за изхвърлянето на токсините и унищожаването на всякакви лоши нашественици, така че пубисното окосмяване може да играе защитна роля и за тях. Поради това лекарите не препоръчват пълно премахване на пубисното окосмяване, но са съгласни с частичното премахване или подстригването с ножица.

Вижте още: 

Прегърни естествената красота и космите й


Повече информация Виж всички