Осветлението: най-важният елемент в дома

| от Евелина Бонева |

Забелязвали ли сте, че когато влезете в нечий дом, моментално си създавате първо впечатление за помещението? Някак интуитивно, като при срещата с непознат човек.

Обикновено това впечатление не се променя, а се затвърждава докато не напуснете къщата/апартамента. Уютно ли ви е там, добре ли ви кара да се чувствате, има ли простор или е клаустрофобично, има ли „въздух“ в стаите пр. Тези неща се усещат още преди да сме класифицирали какво ни харесва в дома и какво не ни харесва.

Дантелените пердета, шарените килими, цветът на латекса и дизайна на декоративните възглавнички идват по-късно. Първото, което мозъкът ни асимилира при сблъсъка с непознато място, е светлината.

48257010022 (1)

Затова и осветлението е едно от най-важните неща, за които трябва да помислите в дома си.

Не защото до голяма степен зависи от него дали гостите ви ще се чувстват добре в дома ви и съответно ще проявяват по-голяма тенденция да се държат досадно, оставайки до малките часове на нощта, а защото светлината е онова, което ще определи до колко вие ще се чувствате добре в собствения си дом.

Мрачните стаи, в които трябва да присвием очи, за да видим нещо, обичайно ни потискат, докато добре осветените стаи с по-жълта светлина ни карат да се застояваме в тях по-дълго. В същото време яркото осветление пък не е подходящо за спалнята, където в идеалния случай би следвало единствено да спим (евентуално и още нещо, което не включва гледане на телевизия и работа на компютър).

48257030026

Т.нар. студена светлина, или бялата, която е по-близка до дневната, е по-подходяща за работни помещения, докато „топлата“ или онази, която се доближава до жълтия спектър, се асоциира с чувство за уют и сигурност и е по-предпочитана за жилищни помещения.

Като, разбира се, най-важното е светлината да е хармонизирана в рамките на едно затворено пространство. Присъствието на жълта и бяла светлина в едно помещение дразни очите и отнема от усещането за добра, монолитна осветеност.

85978_85979_85981_troy3

За тази цел е добре да знаете колко келвина е температурата на светлината на крушките, които купувате. Спокойно, не е нужно да се образовате що е то „келвин“. Достатъчно е да се допитате до адекватен продавач-консултант в магазина, от който пазарувате.

Освен това, е желателно да изберете внимателно самите осветителни тела: докато до преди двадесетина години в почти всички български домове имаше едни и същи лампи – съответно за кухня, спалня и хол, днес има огромно разнообразие от осветителни тела, които могат да задоволят прищявките на най-авангардните клиенти, както и тези на хората, които обичат семплия стил.

Най-голям избор от осветителни тела в момента в София ще намерите в магазините на Аико, където от 27 август до 9 септември има 22% намаление на осветителна тела, картини, огледала, малки мебели и ТВ шкафове.

48257120020a

Ако обзавеждате дом в края на лятото или смятате, че е необходимо (или пък просто имате желание) да обърнете внимание на осветлението у дома, може да разгледате какво предлагат там. По принцип в магазина има доста голямо разнообразие: таванни лампи, стенни лампи, лампиони, спотове, лунички, крушки и т.н., а марките, чиито осветителни продукти се предлагат са повече от десет.

Ние сме големи почитатели на индустриалните им лампиони и на лампионите за детски стаи, но хубавото е че има избор и може да си харесате нещо независимо дали домът ви е в модерна, винтидж, индустриална, рустик или защо не добрата, стара соц интериорна стилистика (добре де, за последното може и да се озорите с намирането на нещо адекватно).

48257010027-1

Много е добре ако осветлението в целия дом е плод на цялостна и единна концепция, а не на спорадично и безразборно купуване на осветителни тела през годините. Разбира се, не всички имат възможност да си купят чисто нов апартамент и да го обзаведат от А до Я така, както желаят, но всеки, с повече внимание и загриженост към пространството, което обитава, може да помисли какви са най-добрите варианти да го превърне в добре осветено, „хюга“ място, на което привечер се прибира с удоволствие.

81810320-01

Независимо дали в горещите, августовски вечери или в предколедните, тъмни следобеди.