Оливие Лапидюс е новият творчески директор на Lanvin

| от MamaMia, по БТА |


Модният дизайнер Оливие Лапидюс, който е на 59 години, бе назначен за творчески директор на най-старата парижка модна къща Lanvin.

Лапидюс, смятан за пионер в използването на високи технологии в модата, заменя Бушра Жарар, която през март 2016 г. бе назначена за творчески директор на Lanvin и отговаряше за колекциите дамско облекло. Оттеглянето й по взаимно съгласие бе оповестено миналата седмица.

Лапидюс нeотдавна основа своя собствена дигитална модна къща. Всеки сезон тя предлага на клиентите си дефиле под формата на интернет филм, като функционира на принципа „виж сега и купи веднага след това“.

Оливие Лапидюс е роден в света на модата – той е внук на руски шивач емигрант и син на Тед Лапидюс, който през 60-те и 70-те години на миналия век привлече вниманието с унисекс облекла.

Оливие е живял в Китай, където печели конкурси и създава униформи за гражданската авиация. През 2003 г. се връща във Франция, където проектира различни вещи, мебели, осветителни тела, очила, както и хотелска сграда. През 90-те възхвалява комбинирането на висша мода, занятчийски умения и разработки на индустриални изследователски лаборатории, създавайки рокли със слънчеви панели и прах от скъпоценни камъни.