Нещата, които ни пречат да изглеждаме добре

| от MamaMia, по Marie Claire |


Има едно нещо, което всички жени по света споделят, независимо от възрастта, социалното положение или вида си – кофти дните, в които нищо, което облечем, не стои както трябва. Обикновено започваме да сменяме едно или друго с все по-лош ефект, докато накрая фрустрирани изхвърчаме закъснели от вкъщи в посредствен вид. После поглеждаме инстраграм профила на някоя модна икона, и започваме да се чувстваме още по-зле. Как да избегнем грешките, които ни пречат да извлечем максимума от себе си и гардероба си?
Да започнем отвътре навън, т.е. от бельото.

Зле подбрано бельо

Уж няма значение какво носим, понеже не се вижда, обаче нали знаете, че врязаните в плътта бикини, прозиращи през дрехите, са най-голямото модно престъпление. Същото се отнася за сутиена, ако той се врязва в тялото ще причини дискомфорт, а освен това не изглежда добре. Така че по-добре се отървете от всичко, което ви пречи да се чувствате удобно и заложете на качеството и сигурността.

Неподходящ размер

Този тип грешки идват по две линии. Имаме си едни любими джинси, но точно сега малко трудно се напъхваме в тях или пък сме си купили на разпродажба нещо адски изгодно, само че… е малко по-късо/дълго/тясно/развлечено, отколкото ни се иска.

Бъдете безкомпромисни – извадете всички подобни неща от гардероба си. Така ще отворите и място.

Кофти тъкани

Изкушавате се от някаква готина дрешка в магазина, само че се колебаете, понеже материята е 100% полиестер. Правилно се колебаете, оставете дрешката. Синтетичните тъкани са евтини, понеже изглеждат евтино. Те запарват, лепят се и лесно се захабяват. „Мразя евтините материи, изискват много грижи и накрая пак не стоят добре“ – казваше една от английските икономки в „Госфорд парк“. Вие даже не сте икономка и нямате времето и уменията да поддържате евтини дрешки, тъй че заложете на качествени материи – памук, лен, коприна, кашмир, деним.

Малко планиране не вреди

Едва сте станали сутринта, включили сте машата, за да си оправите косата, кафето е изкипяло, машата е прогорила масата, а при това нямате идея какво да облечете – ето я сигурната рецепта за закъснение за работа. Вероятно няма да се появите в главозамайващ вид, който да извини закъснението.

Най-добре решете какво ще носите от предната вечер и даже погледнете дали няма нужда от гладене, дали не е в коша за пране и пр.

Според времето

Голяма грешка е да не се съобразите със сезона. Не, не модния сезон, а времето в метеорологичната му дефиниция. Да, има начин да изглеждате добре, дори когато навън е студено. Но за да не стават грешки, разделете гардероба си на топли дрехи и тънки дрехи. Всичко, което не подхожда на съответния сезон, прибирайте далече от очите.

Според случая

Нито цената на дрехата, нито марката имат значение, ако сте се облекли твърде официално или обратното – прекалено небрежно за случая. Да се покачите на високи токове в ден, в който се налага да ходите пеша, да сложите коктейлна рокля в офиса, когато нищо не го предполага – за такива случаи иде реч. Ако не сте адекватно облечени, няма да се чувствате добре. Когато имате покана за събитие, винаги е добре да се поинтересувате предварително за формата.

Липса на аксесоари

И най-обикновената комбинация от джинси и тишърт може да се освежи с подходяш шал или бижу. Просто избирайте умно – и като става въпрос за бижута, не прекалявайте. По-добре едно, но стилно, отколкото камара „шумни“ имитации.

Внимавайте с щампите

Големи принтове, ярки цветове и прословутите леопардови щампи – всички те могат да изглеждат добре, стига да знаете как. Ако не сте сигурни, най-добре заложете на сигурното: райета, точки, каре – колкото по-дребни, толкова по-добре.


Повече информация Виж всички