На баба ти уелнеса!

| от Вучето |


Ако бях казала на баща си, докато беше още жив преди 20 години, че в близкото бъдеще ще стане много модерно човек да успокоява ума и тялото си като се кисне в японски дървени бъчви и дъвче лечебни гъби, за да си набави витамин D, знам какво щеше да каже. „Едно време баба ти Люба като скопаше два декара тютюн на нивата горе, толко витамин събираше за един следобед, че вечерта половин кило изпиваше с него.“

Е да, сигурна съм, че на баба гъби не са ѝ трябвали (освен да ги сготви с ориз на фурна), а бъчвите ги е ползвала да кисне грозде, а не изнурените си телеса. Но светът върви напред (макар в момента да е малко в застой по технически причини) и хората постоянно търсят нови и все по-неконвенционални методи да подобрят качеството си на живот. Ако може, и да го удължат с едни десет, двайсет, трийсет години.

Да им се чудиш на акъла защо някой ще иска да живее 150 години при положение, че в един момент животът ни може да се премести изцяло в барокамери, които да ни предпазват от мутирали вируси, развили зъби и храносмилателна система. Но пред естествения човешки стремеж към съвършенство и дълголетие трябва почитилено да замълчим. Там, където има търсене, в случая на постигане философско единение на тялото с духа, има и предлагане.

Понеже капитализмът никога не спи и постоянно дебне за нови възможности да ни преджобва под претекст, че ни мисли доброто, в началото на този век представи нова формула. Поотръска от прахта петхилядигодишната аюрведа, традиционната гръцка медицина и китайския фънг-шуй, добави хомеопатия, хидротерапия и хиропрактика, шаманизъм и кабала, а за разкош поръси сместта с щипка органично земеделие. Новият маркетингов продукт късти „wellness“ и го предостави на мейнстрийм потребителя като „всичко, което ще ви помогне да постигне по-добро физическо и психическо здраве“.

Демек сбирщайн от джакузи, икебана, дишане с диафрагмата, салата с кълнове, масаж с разтопена Milkа, четене на Руми и потапяне в тангенторна вана, като същевременно крепиш на главата си вулканичен камък. И ако си мислите, че това е ала-бала-портокала и че е невероятно как някои хорат дават пари за такива изгъзици, данните показват друго.

Стойността на глобалната уелнес индустрия към момента се изчислява на 4,5 трилиона долара!

Сигурно звуча леко подигравателно, като човек, който се възмущава, че искат да му пробутат маратонки за 120 лева при положение, че неговите за 25 му вършат същата работа. Обаче така изглежда само на повърхността. В дълбочина аз съм една доброволна жертва на олтара на уелнеса и съм толкова запалена по различни алтернативни процедури, че дори бих рискувала да ям смъртоносната риба-балон, приготвена от скараджия по потник, ако в брошурата пише, че така ще постигна душевна нирвана и физическо изцерение на телесните си болежки.

Вижте още:

Какво всъщност означава да се грижиш за себе си

Не знам за вас, но аз вече съм нетърпелива да пробвам всичко ново, което ще предлагат от бранша през 2022 г. Даже съм си направила списък, който би заинтригувал дори баба ми Люба.

Кегел уелнес

Изцяло нов тип уелнес тенденция, предназначена само за жени, както и за трансполови хора като Кейтлийн Дженър – майката на Кайли и Кендал (Кардашиян), която до 2015 г. им беше баща. И веднага обяснявам защо само за тях. Технологията, използвана при тази уелнес терапия, допринася за здрави и стегнати мускули на тазовото дъно. Уредът представлява нещо като чешалка с удобен за хващане накрайник, само дето не е за гръб! Състои се от различни по големина топчета от водоустойчив силикон, които се ползват вагинално. Постоянството при тази терапия ще доведе до забележителни резултати и ще можете да родите безпроблемно по естествен път. За съжаление, последното не важи за Кейтлийн.

Пушек от градински чай

Плюсът на тази уелнес терапия е, че ще засили работата на белите дробове и мозъка ви. Дори ще ви излезе безплатна, ако сте професионален събирач на билки или поне може да различите лавандула от зюмбюл. Технологията е фасулска работа. Затваряте всички врати и прозорци, сварявате една тенджера градински чай, оставяте парата да изпълни помещението и започвате да дишате през носа и устата. Чаят, който не сте използвали за процедурата, го изпушвате.

Звукова вана

Наименованието на тази нова уелнес терапия е подвеждащо, понеже за нея не ви трябва да сте в санитарно помещение. Трябва ви обаче африканец. Не, неточно се изразих. Африкански гонг ви трябва. Не съм сигурна, че ще можете да си намерите такъв за малко пари в сайтовете за стоки втора употреба, a aко ще го ползвате в уелнес студио, да знаете, че 40-минутна процедура (която се изразява в седене в йогийска асана и слушане как някой удря гонга с нещо като гъба луфа на пръчка) би могла да струва между 100 и 900 лева. Цената обаче си заслужава, понеже звукът от гонга премахва стреса, редуцира напрежението на клетъчно ниво и, което е най-забележителното, помага да изцерите детето в себе си.

Семена за уши

Предчувствам, че тази лечителна в същността си и модна напоследък уелнес терапия ще ви допадне изключително много. Особено ако си падате по бижута и имате хубави уши, които обичате да показвате на снимки в социалните медии. Въпросните семена, които терапевтът поставя на различни акупунктурни точки в ушната мида, не са изронени от кифла със сусам – те са магнитни и имат златно или кристално покритие, което ги прави чудесен аксесоар. Но не си мислете, че тези семена могат да се ползват само като фешън стейтмънт! Поставени правилно, те ще събудят органите, които имат нужда от стимулация. Затова, ако сте с еректилна дисфункция, избягвайте да комбинирате тези бижута с прекалено подчертаващи мъжкото ви достойнство панталони.

Шинрин-йоку

Това е „the real sh*t“, както биха се изразили наркопласьорите за най-яката си стока. Всичко, което ви трябва, за да практикувате тази все повече набираща популярност японска уелнес техника, е една гора и нищо повече. Събуйте си обувките и чорапите и вървете. Вървете боси, без да се страхувате, че ще настъпите шишарка, фекалия на турист или умряла катерица! Вървете и поемайте горската атмосфера с всичките си сетива.
Недостатък на тази терапия за отърваване от стреса и депресията е, че трябва да си изключите телефона, а ако ви присрещне гладна мечка-стръвница, докато се опитвате да го включите, вече може и да бъде късно.

Религиозен уелнес

Тази тенденция ще се понрави на онези от вас, които си лягат и стават с молитва. Милениалите обичат да наричат фитнесите си свои „черкви“, но ангажираните в уелнес индустрията са приели подобна игра на думи буквално и са превърнали подобряването на физическото и духовното здраве в чисто религиозно изживяване. Силовите или кардио-тренировките по време на тези занимания се редуват с изнасяне на мини-проповеди и други религиозни практики, които не изискват специално облекло или обезглавяване на животно.

Иска ми се да завърша с една от най-широко прилаганите уелнес практики, която ще бъде актуална и през тази година, а именно алкохолната абстиненция. Въздържанието от алкохолни напитки е един доказан и изпитан в практиката ефективен метод за детоксикация и вкарване на организма в равновесие, което принципно липсва, когато сме употребили. А защо, питам аз, да не се опитаме да направим и следващата голяма, фундаментална стъпка към постигането на така лелеляното безсмъртие, като напълно изключим приема на алкохол?…

***

Ужас, сега виждам какво съм написала последно. Извинявам се, подвела съм ви. Просто не знам какво ме е прихванало снощи, след като изядох една пица Маргарита – семеен размер, изгледах eдин цял сериал по Netflix и изпих една бутилка с неизвестно съдържние, която намерих в шкафа зад перилните препарати на хазяйката. Така че смятайте предходния абзац за зачеркнат.

Вижте още:

„По наше време беше по-добре“


Повече информация Виж всички