Изумителните неща, които се случват на тялото, когато спрем пиенето

| от MamaMia |


Дори и да носим в себе си бохемска „парти“ настройка, която ни кара да се забавляваме цяла нощ, отпивайки от всичко по много, с течение на времето започваме да забелязваме, че все по-трудно се отпускаме без чашка в ръка, а махмурлуците стават все по-тежки. Всеки път, когато излизаме с приятели, се почерпваме. Пием и на събирания у дома. Не отказваме никога, когато ни поканят. Имаме бирено коремче. Страдаме от необясними депресивни състояния и развиваме хронично черногледство – освен ако не пийнем по едно.

Възможно е да нямаме алкохолна зависимост и е възможно никога да не развием такава. Но може и вече да сме я развили, без изобщо да осъзнаваме.

Независимо какви са обстоятелствата, може би е време за алкохолна детоксикация. Звучи лесно, но всъщност е много трудно, особено ако пиенето се е превърнало в част от ежедневието ви.

Вижте какво се случва с тялото, когато наистина спрем приема на алкохол:

Първите 48 часа

Двата първи дни след отказването на пиенето могат да се окажат неочаквано трудни. В зависимост от това колко пиете, може да усетите липсата на алкохол под формата на подобие на махмурлук или много по-тежко от това. Симптомите на детоксикация може да включват потене, покачване на кръвното налягане, тресене и тремори, безсъние, главоболие и дори гадене.

Ще ви се ПИЕ

Ясно е какво следва. Ако имате навика редовно да пиете, вашето тяло ще усети болезнено липсата на алкохол. . Имайте предвид, че колкото повече се е променяло поведението ви, когато си пийнете – толкова по-тежко ще ви липсва алкохола през следващите дни.

Равновесието, което организмът е създал в тялото ви, за да балансира редовния прием на пиене, няма да съществува повече. Сещате се какво следва – страхотно желание за чашка.

При някои това желание остава през следващите седмици, месеци или години, в зависимост от количеството на поемания алкохол и редовността на пиенето, преди да спрат.

Може да стане и много по-лошо. Преди да стане по-добре

Ако сте тежък пияч детоксикацията няма да трае само 48 часа. Напротив – най-лошото тепърва предстои. Между 48-ия и 96-ия час е възможно да започне онзи ужас, който се нарича „делириум тременс“ или алкохолен делириум. Най-общо казано, симптомите се изразяват в объркано състояние, което може да бъде придружено от халюцинации, треперене, сърцебиене, повишаване на телесната температура и включително гърчове.

Ако сте алкохолик, е за предпочитане да извършвате алкохолната детоксикация под наблюдението на медицинско лице, тъй като делируим тременс може да продължи дни, а и седмици, и състоянието да бъде сериозно животозастрашаващо!

Физическите симптоми постепенно ще отшумят

Ако нямате сериозна алкохолна зависимост, усещането за махмурлук и нуждата от алкохол, след като отбележат пик около 72 часа след последната чашка, би трябвало да започнат да отшумяват, заедно и с последния физически симптом.

На този етап тялото започва да изгражда ново равновесие, което не включва алкохола и неговите ефекти.

Още симптоми на детоксикация

След една седмица, в която не сте употребявали алкохол, тялото ви продължава да се приспособява. Сега може да ви стане ясно, че са налице и психологически ефекти, които траят по-дълго.

При някои хора се наблюдават изблици на гняв, на агресия, на генерална тревожност и депресия, кошмари, трудности със заспиването и дори намалено либидо. Това се дължи отчасти на факта, че алкохолът засяга две групи невротрансмитери, които са отговорни за настроението и отделянето на ендорфини, допамин и серотонин. Именно затова и чашката повдига настроението ни, успокоява ни, а може дори да ни доведе до състояние на еуфория.

Често хората използват алкохола за самолечение и когато спрат пиенето, потисканите негативни емоции се завръщат. Това е трудно за понасяне. В такива моменти е нужна терапевтична консултация, както индивидуална, така и групова, за да може тези емоции да се обуздаят.

Сънят ще се подобри

Може да отнеме седмица или две, но след спирането на пиенето, сънят определено се подобрява, като се увеличава времето за дълбок сън. Неслучайно хората, които злоупотребяват с алкохола, често се чувстват уморени и изглеждат страхотно съсипани през деня.

Преди може и да ви се е струвало, че заспивате по-лесно, след като пийнете по чашка. Това може и да е вярно, защото алкохолът успокоява, но е за твърде кратко. Според редица изследвания, сънят страда като цяло при злоупотребата с алкохол и създава усещане за умора през целия ден.

Ето защо, ако спрете да пиете, в началото може да почувствате проблеми със заспиването, но веднъж заспите ли, ще се събудите по-отпочинали на следващия ден.

Загуба на тегло

Ако спрете да пиете, без да променяте нищо друго в диетата си или в нивото на движение, по-скоро ще отслабнете. Става дума за елементарно броене на калории – алкохолът, специално бирата, съдържат много калории. Една обикновена бира IPA съдържа 200 калории, а коктейл маргарита – 300. Спирайки пиенето, може да си спестите стотици калории дневно.

Също така, ще се окаже, че се храните по-малко. Известно е, че има връзка между консумацията на алкохол и повишаването на усещанията за дейността на сетивата. В нетрезво състояние тялото става по-чувствително включително и към миризмата на храните. Това, комбинирано със способността на алкохола да премахва задръжките, може да води до допълнително преяждане.

Тялото ви ще изглежда по-добре

Алкохолът е диуретик, което означава, че има свойството да изкарва водата от тялото. Като следствие тялото се дехидратира сериозно. Намалява се производството на хормоните, които спомагат на тялото да абсорбира и задържа вода. Ето защо, когато имате махмурлук, ви е необходимо пиенето на много вода.

При хората, които пият редовно, с течение на времето, в организма остава все по-малко вода, което води до значителни дефекти, като изсъхнала и суха кожа, зачервявания по носа и бузите, пърхот, екзема. Всичко това ще се подобри, в момента, в който спрете да пиете.

По какъв начин влияе алкохолът на лицето ни

Нивата на кръвна захар се връщат към нормалното

Когато тялото е принудено да се справя с алкохола, то спира ефективно да поддържа нормалните нива на кръвна захар. При продължителна злоупотреба с алкохол се стига до повишени нива на захарта, което може да доведе до захарен диабет тип 2.

Нивата на захар в кръвта често спадат, когато алкохолът спре да бъде фактор – според изследвания с до цели 16%.

Шансовете ви да развиете сериозни форми на рак намаляват

Много изследвания свързват сериозното пиене с увеличен риск от някои видове рак, сред които на устата, на черния дроб, на гърдата, на дебелото черво и ректума.

Чернодробните мазнини ще намалеят

Според малко изследване, осъществено от New Scientist и Institute for Liver and Digestive Health към медицинското училище на University College London, въздържането от алкохол за месец, води до средно 15% намаляване на чернодробните мазнини (при някои хора дори и до 20%). Това е важно, защото омазненият черен дроб води до увреждания и евентуално до чернодробна болест.

Работата на имунната система се подобрява

Прекомерното пиене се свързва с много дефекти, свързани с имунната система, включително по-висока чувствителност към пневмония и други респираторни заболявания, по-голяма вероятност от сепсис, по-висока степен на следоперативни усложнения, бавно зарастване на раните и др. Това е, защото алкохолът преуморява имунната система. Всъщност, някои изследвания установяват, че дори и едно-единствено сериозно напиване може да доведе до натоварване на имунната система и възпаление. След като спрем алкохола, работата на имунната система започва да се подобрява с времето.

Увеличават се шансовете за забременяване

Ако искате да имате деца, шансовете за това значително се увеличават, когато се спре пиенето, защото алкохолът се отразява зле върху фертилността. Според изследване, здрави жени, които поемат 10 или повече алкохолни напитки на седмица, намаляват шансовете си за зачеване с 34%.

Дори умерената употреба на алкохол се отразява негативно върху плодовитостта. Според друго изследване, жените, които са пили между едно или пет питиета на седмица (по малко от едно на ден) са намалили своите шансове за забременяване с цели 61%.

10 неща, които пречат на фертилността

Увреждането на мозъка може да бъде спряно

Продължителната употреба и злоупотреба с алкохол може да повлияе негативно върху мозъка. Според изследването, алкохолът има най-значително отражение върху онези мозъчни зони, които отговарят за ученето и контрола на импулсите.

Въпреки че някои от тези промени могат да са перманентни за онези, които злоупотребяват с алкохол за продължителен период от време, все пак има надежда. Според изследване, въздържането от пиене в продължение на няколко месеца или година, може да доведе до корекция при някои структурни промени в мозъка и може също така да обърне отрицателните ефекти, които си личат при решаването на задачи, при паметта и вниманието.

Може да бъде трудно

Ако сте умерен пиещ, може да успеете да спрете без особени затруднения. Но ако пиете редовно или страдате от тежка форма на алкохолна зависимост, може да бъде много трудно. Както вътрешните, така и външните фактори, ще ви подбутват да започнете отново да пиете. Без значение какво е вашето настоящо ниво на алкохолна зависимост, има много причини да спрете, а има и много места, на които могат да ви помогнат. Съществуват групи за самопомощ онлайн, организират се срещи на Анонимните алкохолици, възможна е лична или групова терапия.

Важно е да се знае, че спирането на пиенето е възможно и достъпно за всеки.

Вижте още:

Не, чаша бира не е ОК по време на бременност


Повече информация Виж всички