Момиче с хиджаб на корицата на „Вог“. Всички са щастливи

| от MamaMia, по Independent |


Тези дни, ако гледате церемонии по награждаване с нещо или лъскави модни списания, може да заключите, че светът е станал едно по-добро място, в което капиталистите спасяват панди и понита, а мултимилиардни индустрии като киното и модата са станали нещо като благотворителни фондации или поне плацдарми на абсолютната толератност и приемане.

Ако не вярвате, вижте последната корица на британския Вог – там има девет момичета от всички раси и размери – нещо, с което свикнахме. Красотата се ражда навсякъде и когато се появи, всички са наясно, ок. От известно време модата обръща внимание на тъй наречените плюс сайз модели. Новото този път е включването на жена с хиждаб.

20-тодишната Халима Аден е първата моделка с хиджаб, която се появява на страниците на модната библия.

От април миналата година главен редактор на британския Вог е роденият в Гана Едуард Енинфул, който е първият мъж, оглавил редакцията. Назначаването му беше посрещнато с очаквания за революционни промени.

През януари списанието търпя критики, задето под обединяващо заглавие „Новата ера на Холивуд“ беше поставило снимка на Никол Кидман, Марго Роби и други актриси, чието основно прегрешение беше, че до една са бели.

Затова пък мартенското издание изкупва тези ужасни грехове, представящи деветте моделки под заглавие „Нови граници“.

„Дошъл е моментът Вог да направи това, което умее най-добре – пише Енинфул в редакторската колона – да предложи дръзка визия за това как може – и трябва – да изглежда бъдещето.

Само допреди пет години – да не говорим преди 10 или 20 – ако снимаш група момичета, те нямаше да изглеждат по този начин.

Но един от големите позитиви на изминалите няколко месеца е, че модната индустрия най-сетне прегърна концепцията за онова, което даде насока на целия ми професионален живот: многообразието.

И като казвам многообразие (за прочутото дайвърсити става въпрос) трябва да уточня, че за мен то никога не е черно или бяло – бърза да се застрахова Енинфул.

Става дума за мноогобразие през целия регистър от раса, размер, социо-икономически бекграунд, религия или сексуалност. Всичко това искам да прославим чрез тази корица.“

Две от момичетата на корицата, Аден и Акех, са родени в бежански лагер в Кения.

„За мен те олицетворяват новата глобална идея, че всичко е възможно“ – завършва в оптимистичен тон Енинфул, все едно не е шеф на модно списание, което се издържа от реклами, а доброволец на световния мир, четящ доклад на трибуната на ООН.

Може да ви се струва малко странно – хем да носиш хиджаб, демонстрирайки послушание и привързаност към исляма, хем да позираш за модно списание. Важното е, че корицата се приема с горещ възторг, а Инстаграм снимката от корицата е събрала 22 хил. харесвания само за ден.


Повече информация Виж всички