Лято’17 – Отслабваме бавно, неусетно почти

| от Лилия Огнянова |


Сигурно вече сте се примирили, че лятото е тук, а вашето бикини боди си е останало в мечтите и в обещанията „от утре тръгвам на фитнес!“. Да, ама утре никога не е днес, а днес е винаги натоварен ден с всякакви задачи и откровен мързел.

И ето, че вече температурите хвърчат над 30 градуса, морето приканващо разбива вълни и всичко, което бленувате, е да се пуснете по най-красивите си бански на плажа и с плонж да се цопнете във водата. Целулитът обаче ви смига ехидно от бедрата и дупето, напомняйки за себе си и причинявайки ви сериозни душевни терзания и дискомфорт.

„Е, как ще облека толкова къса пола/панталонки с тая фигура!? По-добре да сложа онази дълга рокля тип чувал, че да се скрия добре.“ – всяка от нас преживява тези моменти на криза поне веднъж всяко лято.

Вариантите са два – или да спре да ви пука и да си ходите както пожелаете, разкривайки колкото искате плът и несъвършенства на околния свят или все пак да предприемете някакви мерки.

Нека не се лъжем, няма да изваете тяло като на Бела Хадид до началото на лятната си отпуска, но пък можете да направите малки и значими неща, за да подобрите както вида, така и самочувствието си.

Първото е да се възползвате от летния сезон на изобилието и да забравите за всякаква бяла и кафява захар и да заложите на плодовете. Пъпеши, дини, праскови, нектарини, череши, кайсии – заместете с тях всички шоколади вафли, бонбони, сладоледи, пасти и гофрети. Мнозина ще ви кажат, че захарта в плодовете също не е за подценяване, но повярвайте – по-добре да приемате нея, отколкото да се тъпчете с купешки или домашни сладкиши.

Покрай плодовете можете да прегърнете и зеленчуците като вашите верни ежедневни приятели. Наблягайте на изобилните салати и ограничете останалата твърда храна. Ако успеете да ограничите сладкото и да забравите тотално за пърженото, ще се усетите по-леки и фриволни след точно една седмица.

За вечеря е по-добре да не хапвате сурови зеленчуци, както и цитруси, но за сметка на това можете спокойно да ги приемате на крем супи, гриловани или на пара.

Второто е да приемете истината, а тя е проста – дебелеенето и отслабването се дължат само на храната. Да, спортът помага и то не малко, но дори и всеки ден да тренирате, ако продължавате да приемате повече калории, отколкото изгаряте, стрелката на кантара няма да пада.

Контролирайте се и не преяждате. Колкото и да звучи невероятно, по-добре е да хапвате често и по малко, отколкото цял ден да карате на вафла и кафе, за да може вечерта да ви призлее от глад, да се натъпчете стабилно и заспивайки като малки прасенца да се успокоите, че утре ще компенсирате отново с гладуване.

Затова по-лека храна, по-малко сол и много, много вода. Алкохолът също може да го ограничите не само заради високите нива на захар в него, но и защото ще разпалва апетита ви, а и благоприятства за задълбочаването на целулита и проблемите с кожата.

Цигарите, ако още не сте ги спрели, то е крайно време да осъзнаете колко жестоко ви вредят и как те НЯМА да ви помогнат да отслабнете. Да, сигурно ще притъпят апетита ви и ще ви направят да изглеждате като изтерзана болна жена, със сив оттенък на сухата си набръчкана кожа. И да не забравяме миризмата на умряло, която ще лъха от устата ви, благодарение на никотина и празния ви стомах.

Няколко дена да успеете да изкарате с меню, богато на плодове, зеленчуци и вода и бедно на пържено, мазно и алкохол, та ще се усетите ефирни и красиви летни богини! Най-вероятно ще свалите и няколко килограма, но много по-ценно и вдигащо самочувствието ви ще е усещането за лекота, което ще се настани във вас. Тогава вече смело ще се пускате с всяка рокля, която искате и ще се наслаждавате на лятото с пълни шепи, бъдете сигурни ?