Кожна рутина за начинаещи – верните стъпки

| от Антоанета Илиева* |


Всеки ден започва с избор – да станем от леглото или да останем в него и да си починем, да помогнем или да подминем, да се погрижим за себе си или да загърбим тази нужда. Уча децата си, че изборите не трябва да се отлагат, не бива да се пропускат. Показвам им го всеки ден, като избирам да се погрижа за себе си, така както го правя и за тях. Аз също съм важна и единствено от мен зависи да се чувствам добре в кожата си. Красивата кожа също е избор, но, ако отлагате да я изберете, ще страда – буквално и преносно. Тя изисква грижа през всеки един сезон, а особено чувствителна е при смяната на климатичните условия, така че е важно да я подкрепим с правилна рутина. Ако все още не сте създали такава, то вижте стъпките по-долу и ги включете в ежедневието си.

Стъпка 1: Правете двойно почистване на кожата си

Това е едно от златните правила, които съм споменавала и друг път. Началото на 20-те години е моментът да изградите този важен навик, който ще ви служи вярно дълги години, позволявайки на кожата ви да диша свободно. Как да направите двойно почистване?
ПЪРВО: Почистете кожата си с продукт на маслена основа (олио), който ще разтвори мръсотията.
ВТОРО: Почистете кожата си с пяна или гел, в зависимост от типа кожа.
Това ще ви гарантира, че цялата мръсотия, грим или бактерии са премахнати успешно.

Стъпка 2: Ексфолирайте кожата веднъж седмично

Добрата грижа за кожата се нуждае от тази важна стъпка, но трябва да бъдете внимателни с честотата на ексфолиране. Ако използвате продукт с абразивни частици, то не го употребявайте повече от веднъж седмично. Премахването на мъртвите клетки и подобряването на тонуса на кожата могат да се случат и с маска за лице. Маската с глина например се понася чудесно от всеки тип кожа. Тя е чудодейно средство и за по-зряла кожа, защото има широк спектър на действие:

  • Абсорбира омазняването
  • Изсушава пъпките
  • Обогатява кожата с витамини и минерали
  • Придава свеж вид
  • Забавя процесите на стареене
  • Изглежда фините бръчици

Стъпка 3: Включете серум с ретинол в грижата за кожата

Повечето хора грешно предполагат, че серумите се използват единствено в напреднала възраст. Това съвсем не е така, защото използването на подходящ серум, в случая с ретинол, ще предотврати ранната поява на бръчките. Ретинолът е всъщност витамин А, който помага за обновяването на кожата, увеличава производството на колаген и същевременно намалява омазняването, което ще направи порите по-малко забележими. Ако все още не сте използвали серум с ретинол, то сега е точният момент да го добавите. Бъдете внимателни с него и го въведете бавно в грижата за кожата – започнете с нанасяне веднъж-два пъти седмично в продължение на две седмици. След което можете да увеличите броя нанасяния, като опитате да го използвате всеки ден.

Стъпка 4: Започнете да използвате околоочен крем

Околоочният крем е този, който се бори с първите фини бръчици, с тъмните кръгове и торбичките и колкото по-скоро започнете да го използвате, толкова по-дълго ще се радвате на натурална красота и свеж вид. Запомнете, че кожата около очите е 10 пъти по-тънка от тази на лицето, което означава, че е много по-деликатна и нуждаеща се от ранни грижи. За да запазите натуралната си красота по-дълго, то превантивната грижа за кожата около очите трябва да започне възможно най-рано. Областта около очите е подложена на непрекъснато напрежение и се нуждае от добра хидратация.

Стъпка 5: Използвайте крем с фактор през деня и крем против бръчки през нощта

Знаейки, че процесът на стареене на кожата е пряко свързан с вредните слънчеви лъчи, е нужно да включим в рутината си крем с фактор. Той ще ви помогне да блокирате UVB лъчите, а колкото по-висок е факторът, толкова по-силна ще бъде защитата. Дори през есента е нужно да го нанасяте върху лицето си, защото вредните лъчи проникват и през облаците. Вечер е добре да заменяте крема с фактор с крем против бръчки, напомняйки си важно правило – никога не е твърде късно да започнем да се грижим за кожата си.

Не отлагайте здравето и красотата си, изберете грижата за себе си още днес.

*Антоанета Илиева е инструктор по Face Yoga, изучавала и практикуваща метода на световно признатия експерт в тази област – Даниел Колинс, както и метода на руската школа на Женя Баглик. Завършила е обучение за масаж на лице при Цветелин Мишовски – физиотерапевт на Националния ансамбъл по художествена гимнастика. Майка е на 2 деца и човек, който е избрал да вижда и следва доброто в живота и да се доверява на естествените процеси в него.

По думите ѝ, Face Yoga ѝ помага да се грижи пълноценно за лицето си в натовареното ежедневие, а резултатите я вдъхновяват да помага и на други жени да се чувстват и изглеждат прекрасно с помощта на този метод.

Можете да откриете Антоанета и в социалните медии – Facebook и Instagram

Вижте още: 

Кои са най-честите грешки в грижата за кожата


Повече информация Виж всички