Косата ви просто спира да расте? Ето защо

| от MamaMia |


Предизвикателстава, пред които сме изправени, когато опитваме да се грижим за косата си по най-добрия възможен начин, не са едно и две – налага се да преодоляваме ефектите от ежедневния стрес върху нея, както и щетите, които сами ѝ нанасяме с експериментите си, да отделяме време за процедури и грижа, да се отучим от придобитите лоши навици. Самата ни коса обаче също си има независима от нас роля в своя собствен външен вид. Понякога тя сякаш отказва да порасне повече след определена дължина, независимо от старанията и грижите, които полагаме. Дали ще стигне чак до кръста или само до раменете, винаги е разочароващо да забележим, че след определен моментът растежът просто спира. Забелязваме, че не можем да прекъснем цикъла „подстрижка – растеж – спиране“, „подстрижка – растеж – спиране“. Според водещия международен коафьор Том Смит това развитие най-вероятно се дължи на така нареченто микросчупване на косъма.

Вижте още: 4 къси, дръзки и звездни прически за изтощена и тънка коса

Микросчупването е невидимо увреждане, което се случва на косата ни, без да забележим. Това може да означава, че дори косата ни да расте от корените, може да изглежда, че не става по-дълга поради накъсване в краищата, обяснява Смит. Изненадващо, може да се получи микро-счупване, дори ако краищата ни не цъфтят изглеждат здрави и не са увредени допълнителни от третиране с висока температура, химикали или механична обработка. Това прави грижата за косата необходимост.

„Внимавайте с косата си“, съветва Смит, „стилизирайте краищата нежно, използвайте серуми и масла, за да ги поддържате еластични и използвайте редовно укрепващи процедури“. За да се уверим, че поддържаме косата си възможно най-здрава, според него следва да минимизираме топлинното оформяне, да подстригваме редовно и  да използвате научно обосновани продукти за грижи за косата си, като например Olaplex и K18 – лечения за изграждане на връзки, предназначени да поправят щетите в структурата на косъма. Най-базово обяснено, всеки от тях събира разкъсаните протеинови връзки в косъма отново, което осигурява по-силна, по-гъвкава и по-здрава коса.

Olaplex предлага широка гама от продукти, простиращи се от процедури за преди измиване с шампоан до серуми и масла. Серията съдържа богата гама от шампоани, балсами и маски. K18, от друга страна, е е лидер за друг конкретен продукт – възстановяваща маска за коса без отмиване, предпочитана от знаменитости, включително Хейли Бийбър.

Така че, ако се опитвате да пуснете косата си максимално дълга, но откриете, че тя просто няма да надхвърли една традиционна граница, можете да опитате някои от препоръките на Смит – по-малко топлина, повече подхранване с избрани от вас или промотирани от фризьора ви продукти и редовно подстригване. Може подстригването да ви се струва противоинтуитивно, но ще послужи на вас (и на косата ви) много по-добре в дългосрочен план.

Вижте още: 

Най-вредните и най-полезните съставки в грижата за коса


Повече информация Виж всички