Колко често трябва да переш сутиена си

| от |


Вярно е, че държим сутиените близо до сърцето, но дали им обръщаме достатъчно внимание, за да функционират те по правилния начин? Колко често трябва да ги перем? И вярно ли е, че прекалено честото е също толкова вредно, колкото и прекалено рядкото?

Макар сутиените да не попадат в категорията „изпери след всяка употреба“, в която са чорапите и долното бельо се оказва, че имат нужда от повече поддръжка от тази, която сме свикнали. Ако държиш на някаква магическа формула, то тя е свързана с числото три – това не значи, че трябва да переш сутиена си на всеки три дни, а след всеки три обличания.

„Винаги препоръчваме на клиентите да си закупуват три броя от сутиена, който най-много им допада“, коментира Джесика Пфистер, вицепрезидент на марката за бельо Le Mystere. „Един – за пералнята, един за носене и един в резерва.“

Не би ли било по-лесно обаче просто да носиш един сутиен три дни и след това да се прехвърлиш към следващия – може би, но не и за така важния „поддържащ аксесоар“; Подобно на мускулите след тежка тренировка и той има нужда от възстановяване.

„Ако носиш един и същи сутиен в два или повече поредни дни, еластичните фибри могат да се повредят и да не се върнат в първоначалната позиция“ – обяснява Пфистер. „В рамките на няколко дни презрамките, които би трябвало да са успоредни ще започнат да се изкривяват, заради прекаленото разтягане.“

Както добре знаем, сутиените не изпълняват само козметични функции – правилната им поддръжка е важна за здравето. „Състоянието на сутиена не трябва да бъде подценявано, защото той помага на гърдите да не увисват“, подчертава здравословният експерт Кристин Игън. „Основната връзка, която поддържа гърдите, се нарича връзката на Купър. Когато тя се видоизмени от времето или постоянното движение, започва да сплесква гърдите. Постоянното им движение може да доведе до травми и увреждания, а при по-надарените дами – до болки в раменете и вратните мускули.“

Игън също така препоръчва прането след три носения; Анонимно изследване обаче показва, че повечето жени се люшкат между двете крайности – пране след всяка употреба или веднъж на два-три месеца.

Професионалистите в сферата уточняват, че най-доброто изпиране е с топла вода в мивка или леген, с нежни движения и задължително поставяне на равна повърхност за процеса на сушене. Пералнята не е препоръчителна, а сушилнята е категорчно забранена, тъй като сутиените често се свиват – а това ги прави некомфортни за носене. Хубавият и добре поддържан сутиен би трябвало да издържи до пет години, ако се пере на ръка и съхне по естествен начин.


Повече информация Виж всички