Какво да правим при акне, и най-вече: какво да НЕ правим!

| от MamaMia |


Акнето е общо разпространено състояние на кожата, което засяга милиони хора по света, и обикновено е ужасът на тийнейджърите, но и не само. То се появява, когато мазнините и мъртвите клетки на кожата запушват малките отвори на косъмните фоликули, наречени пори. Когато порите са запушени, мазнините и други вещества започват да се натрупват зад тях, което може да доведе до появата на пъпки и акне.

Няколко са факторите, които могат да допринесат за появата на акне.

Един от тях е промяната на нивата на хормоните в организма, която може да се случи по време на пубертета, по време на бременността или при приемането на определени видове лекарства. Промяната на нивата на хормоните може да доведе до увеличено производство на мазнини в кожата, което може да доведе до появата на акне.

Други фактори, които могат да допринесат за появата на акне, включват употребата на някои видове козметика, които могат да запушат порите, както и излагането на кожата на много влага или на постоянно мръсен въздух. Някои видове храни и питиета, като шоколад, кафе, газирани напитки и други продукти, които ще разгледаме подробно по-долу в текста, могат също да допринесат за появата на неприятния проблем.

За да се предотврати появата на акне, е важно да се поддържа добра хигиена на кожата и да се избягват факторите, които могат да допринесат за нейното запушване.

Редовното ѝ почистване с меки почистващи продукти и избягването на тежки масла и кремове може също да помогне да се предотврати появата на акне. В някои случаи може да е необходима консултация с дерматолог, който да препоръча подходящи лекарства или процедури за лечение на акнето.

И преди да се е наложило да посетим лекар обаче, или пък преди да сме стигнали до кабинета му при нужда, можем да се погрижим и сами за кожата си чрез промяна на своите хранителни навици. Когато става дума за храната, която трябва да се избягва при акне, или съответно с цел да не се появява такова, има няколко типа храни, които се смятат за възможни „виновници“ за възникването на проблема.

Храни с висок гликемичен индекс

Тези храни могат да повлияят на нивата на инсулин в кръвта и да увеличат производството на мазнини в кожата. Тази група включва захар, бяло брашно, бял ориз, бяла паста и грис.

Мазни храни

Храни, богати на мазнини, като месо, сирена, сметана и масло, могат да допринесат за появата на акне. Те могат да увеличат производството на мазнини в кожата и да запушат порите.

Млечни продукти

Някои проучвания показват, че употребата на млечни продукти може да допринесе за появата на акне. Това се дължи на високото съдържание на хормони в млечните продукти.

Газирани напитки и алкохол

Газирани напитки и алкохолът могат да допринесат за дехидратацията на кожата, като увеличават дейността на себумните жлези и могат да доведат до появата на акне.

Съществуват и храни, които се смятат за полезни при акне, като зелените зеленчуци, плодовете, ядките и маслата от рициново семе и чаено дърво.

Наред с това, в противовес на месото, което е по-добре да се избягваа, дерматолозите препоръчват консумация на риба. Разбира се, има значение как е приготвена тя, както и другите храни в диетата ни. За препоръчване е да не е пържена и пърженото да се избягва генерално, без да се навлиза в крайности по отношение на това.

Важно е да се отбележи, че хранителните навици и тяхното влияние върху кожата може да варират от човек на човек и не е гарантирано, че избягването на дадени храни ще предотврати появата на акне. Все пак, като правило, поддържането на здравословна и балансирана диета може да бъде полезно за кожата и да допринесе за нейното здраве и красота.

Не по-малко важно е да се отбележи и друго – че има методи, стари схващания и популярни „бабини деветини“, които не работят при акне, дори може да доведат до обратен ефект.

Когато става дума за лечение на акне, има редица методи, които не са ефективни или дори могат да усилят състоянието на кожата, и ето ги и най-застъпените сред тях.

Пукането/стискането на пъпките

То може да доведе до инфекция, увеличаване и по-широко разпространение на възпалението и поява на следи от акне.

Често миене на лицето

Миенето на лицето прекалено често може да изглежда като удачно и смислено с цел отмиване и премахване на болестотворните бактерии, но то всъщност може да изсуши кожата и да увеличи производството на мазнини като отговор на дехидратацията.

Използване на абразивни продукти

Продукти като скрабове и груби четки могат да дразнят кожата и също да усилят възпалението.

Употреба на масла за овлажняване

Въпреки че е важно да се овлажнява кожата, употребата на масла може да допринесе за появата на акне, особено при мазната кожа.

Лекарства и кремове, които не са предназначени за лечение на акне

Някои лекарства и кремове могат да дразнят кожата и да усилят възпалението, вместо да го лекуват. И още едно уточнение – когато пък става дума за продукти, които са изрично преназначени точно за третирането на акне, все пак е желателно те да са предписани от дерматолог след назначаване и разчитане на необходимите изследвания. Задължително е, когато става дума за медикаменти, за които се изисква рецептно, но е по-добре първо да се направи консултация с лекар дори и в другите случаи.

Отново напомняме, че лечението на акне може да бъде индивидуално и да се различава в зависимост от типа и тежестта на проблема. Затова е важно да се консултирате с дерматолог, преди да започнете да използвате някой метод за лечение на акне.

Вижте още:

Акнето в тийнейджърска възраст – как да се справим с него /+ВИДЕО/


Повече информация Виж всички