Как да си махнем сами гел лака в 4 стъпки?

| от Mamamia, по Women`s Health |


Гел лакът е един от големите подаръци, които съвременните химия и технология са направили на жените. Няма лющене, няма триене, ако е сложен добре – 2 седмици се радваме на перфектен маникюр. Идва обаче моментът гел лакът да се махне, а невинаги имаме време да отидем до салона, за да ни го махнат професионално. Пък и да си го кажем честно – всичко на този свят омръзва, даже перфектно положеният лак. И понякога, на десетия ден, при първото драсване, започваме невротично да стържем покритието от ноктите си, като при това, освен боята, отнасяме и слоеве от самия нокът. После седмици наред следите не могат да зарастнат и ноктите ни изглеждат грозно.

Има и по-елегантен начин сами, у дома за махнем лаковото покритие, при това без да отнесем и няколко слоя от самия нокът. Трябва да се внимава и да се следват съответните стъпки:

Стъпка 1 – пила

„Разпечатайте“ лака, като изрежете прораслата част от нокътя, после вземете пилата, най-добре да не е метална, и отстранете горния лъскав слой от лака. Внимавайте, не натискайте, бъдете търпеливи, за да не навлезете в самия нокът. Ако имате апликации и детайли, трябва да ги свалите напълно с пилата и да стигнете до равен цвят.

Стъпка 2 – ацетон

Използвайте чист, стопроцентов ацетон, за да разтворите гела.

Виждали сте как го прави маникюристката – напоявате щедро памучетата с ацетон, увивате ги около ноктите си и ги запечатвате с фолио. Увивайте фолиото стегнато, то затопля ацетона и това му помага по-бързо и ефективно да разтвори лака. Ще трябва да постоите така 15 минути, за да може ацетонът да разяде лака.

Спъка 3 – дървена шпатула

Като махнете памучетата, лакът би трябвало вече да се маха лесно. Използвайте дървена пръчица за избутване на кожички, за да го остраните напълно. Пак да кажем, не дълбайте, не драскайте, ако не излиза, затворете за още 5 минути ноктите с ацетон и фолио.

Стъпка 4 – олио за подхранване

Честито! Успешно се отървахте от кораловия оттенък на червеното, дето не го харесвахте толкова много. Сега си измийте ръцете, хубаво ги подсушете и намажете изстрадалите си нокти и кутикули с хидратиращ крем или още по-добре – с подхранващо олио.

Добре ще е поне седмица-десет дни да оставите ноктите да си починат, преди да ги лакирате отново.

А какво да правим, ако лакът не е паднал?
Ще се наложи да отидете до някой салон и да помолите да ви отърват от него.


Повече информация Виж всички