Как да се предпазим от цистит

| от MamaMia |


Пареща болка и постоянни позиви за уриниране. Има ли изобщо жена, която да не е изпила литри чай от мечо грозде и разтворени прахчета с червена боровинка, и въпреки това да е продължила да страда от неприятен цистит? Заболяването се среща относително често и крие риск да се хронифицира. При проява на симптоми трябва да взимаме съветите си от лекар, а не от сайтове. Но можем да помислим и предварително по темата как да се предпазим от цистит.

Защо възниква циститът?

Циститът е възпаление на пикочните пътища, което често се причинява от бактериална инфекция. Жените сме по-склонни да го преживяваме поради анатомичните си особености. Такива са например по-късата уретра (тръбата, която свързва пикочния мехур с външната среда), както и половата система на жените, чиито особености ни излагат на повече риск от претриване при сексуален акт.

Как да се предпазим от цистит?

Правилна хигиена

Измивайте гениталиите си редовно с хладка вода и безароматен сапун. Може би е излишно да уточняваме и това, но винаги се трийте отпред назад след уриниране или дефекация. По този начин ще предотвратите навлизането на бактерии в уретрата.

Пийте достатъчно течности

Увеличете приема на течности, за да стимулирате честотата на уриниране. Това помага да се измиват бактериите от уретрата и мочевите пътища. Лесен начин да го направите е да си изградите навик винаги да носите бутилка вода със себе си.

Вижте още: Влияе ли хранителният ни режим на плодовитостта ни

Не задържайте пикочния мехур пълен твърде дълго

Уринирайте редовно и напълно, без да задържате урина за продължително време. Това помага да се избегне задържането на бактерии в пикочния мехур. Прекомерно честото ходене до тоалетна също не е желателно, но не се сдържайте, когато наистина ви се ходи.

Избягвайте влага и настиване

Това е може би най-важният съвет. Излагането на кръста или ходилата на студ, както и носенето на мокри дрехи, са готова рецепта за цистит. Опитайте се да не оставате с мокри дрехи или бански костюми след след плуване или след друг тип тренировки, тъй като влагата предоставя подходяща среда за развитие на бактерии.

Не използвайте химикали и ароматни продукти в интимната си хигиена

Избягвайте употребата на ароматизирани интимни средства, кремове и спрейове, които могат да дразнят уретрата и да увеличат риска от инфекции.

Проявявайте отговорност в сексуалните си отношения

Уринирайте преди и след сексуална активност, за да измийте евентуални бактерии. Използвайте презервативи, за да намалите контакта с бактерии.

Вижте още: Тя искаше, аз исках, но циститът каза “не”

Ограничете никотина и алкохола

А най-добре би било да се откажете от тях генерално. Никотинът и особено алкохолът могат да раздразнят уретрата и да увеличат риска от инфекции. Опитайте се да ограничите или избягвате консумацията им.

Това са някои от общите съвети за предпазване от цистит. Все пак, ако имате редовни проблеми с цистита или пък в момента изпитвате остри такива симптоми, винаги е препоръчително да се консултирате с лекар, за да получите индивидуални насоки и съвети за вашата конкретна ситуация.

Вижте още: 

За какъв секс фантазират най-често жените?


Повече информация Виж всички