Как да не се състаряваме сами

| от Лилия Огнянова |


С напредването на годините жените са все по-малко склонни да експериментират с външния си вид. Ако в своите 20 години сте сменяли цвета на косата или формата на прическата само, защото сте се събудили с желанието за промяна, то от 35-40 нататък много трудно бихте сложили дори различен цвят на ноктите си.

Традициите в гримирането и бюти-рутината дава сигурности спокойствие. Намерили сте работещите за вас козметични практики и сте ги превърнали в устойчив тренд, в уюта на който можете да прекарате десетилетия.

Проблемът обаче е, когато в един момент тези решения вече не работят във ваша полза. Или пък постепенно сте занемарили някои полезни навици, казвайки си, че вече нямате време за подобни неща или дори не си давате сметка от колко дълго не сте си правили подхранваща маска за лице, да речем.

В този материал ще се посочат някои от основните “грешки”, които не че са толкова фатални, колкото е почти сигурно, че ще ви състарят излишно с няколко години.

Започваме отгоре – косата.

Може би ви се иска да остарявате спокойно, без стрес и излишни напъни да държите отчаяно мита за младостта в ръцете си, но прошарена от сиви кичури коса изглежда зле… На първо място създава усещане, че не е измита добре. На втори поглед се вижда, че вече “старее”, а оттам повяхва цялото лице.

Така че дори и да не сте фенове на боядисването, ще е добре веднъж месечно да “преобличате” косите си в подходящ цвят, като се придържайте към естествените тонове и избягвайте крещящите такива – огнено червено, лилаво, патладжан и т.н.

Сплесканата и лишена от обем коса също работи против вас. Решението не е във “вафлите” в косите, а в подходящи продукти като балсам или пудра за обем в корените, или пък различна прическа – вдигната предна част с фиби, висока конска опашка (подмладява с до 10 години на секундата), парижки вятър – ниско вързана опашка на една страна или каквото друго решите.

Не оставяйте косата да се “стича” по главатаи да пада на отделни сплескани кичури около лицето. Отново – създава се впечатление за нечиста или мазна коса, както и спомага за изпъкване на всяко несъвършенство по лицето.

По-къса прическа може да свърши чудеса с подмладяването и цялостно по-свежия ви вид. Не робувайте на дългата коса, особено ако не правите нищо от нея, а просто я оставяте да се накъсва по раменете и гърба ви.

Що се отнася до вярването, че бретонът помага в борбата с годините, това е по-скоро мит. Не бихте изглеждали по-добре или по-млади, ако половината ви лице е скрито. Особено дебелите, отрязани на черта бретони могат дори да ви състарят.

Следваща стъпка – лице.

Ключовата дума тук е хидратация. Колкото и да ви е писнало да я срещате, истината е, че дори да сте на 27-30 години, ако кожата ви е суха и занемарена, добавяте едни +10 години към визията си.

Много по-умно е да инвестирате в хубави, дълбоко хидратиращи кремове, измиващи гелове и маски за лице, отколкото във фон дьо тен, коректор, хайлайтър и т.н. Не че те не са важни, но нямате ли хубава кожа, дори с блажна боя да се намажете, не бихте заблудили никого.

А и не забравяйте, че колкото повече грим има по-лицето ви, толкова повече се състарява то. Трикът работи само в затъмнени пространства и на селфита с походящия филтър.

Внимателно с черния молив и ружа по бузите. С тези две неща никога не трябва да се прекалява, в противен случай се създава комичен и неприятен ефект.

Череният молив трябва да е тънка линия само по горния клепач, а ако сте със светла коса и кожа, по-добре да ползвате тъмно кафяв. Що се отнася до ружа, той трябва да създава съвсем леко впечатление за свежи страни, а не да се вижда ясно, че притежавате такъв продукт и не се притеснявате да го използвате върху себе си.

От лицето може директно да се прехвърлим към цялостната фигура. Колкото по-изправена стойка и вдигнати рамене, толкова по-добре не само в името на младостта и красотата, но и на здравето.

Нищо не състарява така, както прегърбените рамене! Лошото е, че много момичета на няма и 20 години не се усещат как се изгърбват или пък се притесняват да вървят с гърди напред и изправена глава, но подобна грешка може да ви коства много мъки с болки в гърба и кръста.


Повече информация Виж всички