Как да използваме нефритен ролер за лице? (И защо!)

| от Антоанета Илиева* |


Масажите са важна част от грижата за лицето. С тяхна помощ премахваме спазми в мускулатурата и помагаме на активните мускули да преминат в тонус. Въпреки, че ръцете и няколко капки масло могат да направят чудеса с кожата, има моменти, в които можем да заменим тази грижа с подходящи инструменти. Един такъв инструмент е нефритеният ролер за лице, който много от вас познават. С негова помощ можем да активираме циркулацията на кръв към лицето и да работим върху подпухналостта.

Ролерът се използва изключително лесно, важно е да знаем в каква посока да го движим.

Освен това е чудесен завършек при нанасяне на козметика, защото помага за по-доброто проникване на активните съставки в кожата.

Масажът с ролер, като начин на грижа за кожата, съществува от хилядолетия, като произходът му може да бъде проследен в Китай, където се е добивал нефрит. Нефритът от своя страна е полускъпоценен камък, за който се смята, че има и енергийно въздействия върху младостта на кожата. За разлика от ръчните масажи, с които можем да обработим тъканите в дълбочина, ролерът действа по-скоро повърхностно и върху активиране на лимфната система. Той не може да замести ръчната работа, но може да ви бъде добър помощник, ако искате бързо да озарите лицето си.

Как да проверите дали го използвате правилно?

Прочетете статията до края и я използвайте като ръководство, с което ще преминем през цялото лице, ще насърчим кръвотока и ще повлияем върху лимфния дренаж на лицето. Преди да започнете работа с нефритен ролер е важно да сте го почистили добре, а също така – и ръцете, и лицето си. Взависимост от целите, нанесете подходящо за кожата ви масло, серум или крем и сте готова да започнете да го използвате.

Направете по 10 повторения за всяка зона и насочвайте вниманието си към тази, върху която работите, за да освободите съзнателно напрежението в нея.

Зоната на шията

Когато работим с тази зона, е важно да спазим посоката на лимфната система, за да не я объркаме. Затова преминете с ролера по страничната част на шията в посока от ушите към ключиците, движете само в едната посока, без да връщате от ключиците към ушите. След 10 повторения, направете леки пулсации с ролера при ключиците и преминете към масаж на другата страна на шията, като спазите същите насоки. Завършете масажа в тази зона с движение в централната част на шията, този път в посока отдолу-нагоре.

Зоната на челюстта

Една от зоните, в които трупаме много напрежение, е тази. За да я отпуснете с помощта на ролера, преминете от брадичката към едното ухо, но не не връщайте обратно по кожата. Повдигнете ролера и повторете движението, като започнете отново от брадичката. След 10 повторения, масажирайте и на другата страна.

Зоната на устните

Следващата зона е тази около устните, като тук има две посоки на движение. Започнете да търкаляте ролера от ъгълчето на устата към ухото, движейки се под скулата. След 10 повторения масажирайте от брадичката към ноздрата, по назолабиалните линии. Повторете същото и на другата страна.

Зоната на скулите

Преминете към масаж от носа към ухото, като се движите по самата скула. Ако ролерът е предварително охладен, ще въздействате и върху подпухналост в областта под очите и около очите. Студеният ролер ще озари кожата, добавяйки цвят и свежест.

Зоната на очите

В тази зона използвайте по-малкия край на ролера, като движите от вътрешния към външния край на окото. Не натискайте в тази зона, заради чувствителността на кожата. Масажирайте около 10 секунди и преминете към другото око.

Зоната между веждите

Продължете да използвате малката страна на ролера при работа върху междувеждието. Търкаляйте в посока между веждите към скалпа. Така ще успокоите мускула Procerus, чийто спазми водят до т.нар. гневни бръчки.

Зоната на челот

В зоната на челото масажирайте хоризонтално отново с голямата страна на ролера, като се движите от центъра на челото към края му – първо в едната, а после и на другата страна.

Лимфен дренаж

Завършете този масаж с движение по посока на лимфата, като направите няколко движения от носа към ухото и от ухото – към ключицата. Повторете и на другата страна.

Не забравяйте да почистите ролера си след използването му и да го държите в кутия, така че да не се замърси с бактерии. Бъдете внимателни, когато докосвате кожата си, независимо дали това се случва с ръце или с бюти инструмент. Дръжте ролера в хладилника и го прилагайте върху кожата студен за още по-добро въздействие.

*Антоанета Илиева е инструктор по Face Yoga, изучавала и практикуваща метода на световно признатия експерт в тази област – Даниел Колинс, както и метода на руската школа на Женя Баглик. Завършила е обучение за масаж на лице при Цветелин Мишовски – физиотерапевт на Националния ансамбъл по художествена гимнастика. Майка е на 2 деца и човек, който е избрал да вижда и следва доброто в живота и да се доверява на естествените процеси в него.

По думите ѝ, Face Yoga ѝ помага да се грижи пълноценно за лицето си в натовареното ежедневие, а резултатите я вдъхновяват да помага и на други жени да се чувстват и изглеждат прекрасно с помощта на този метод.

Можете да откриете Антоанета и в социалните медии – Facebook и Instagram.

Вижте още: 

Face Yoga: Защо да я включим в грижата за себе си


Повече информация Виж всички