Как да избегнем есенната умора

| от Лилия Огнянова |


Септември може да е месецът на циганското лято, но наближаващата есен и студените дни се усещат с всеки повей на вятъра.

Морската отпуска остава щастлив спомен и лайкове на снимки във фейсбук, докато реалността настъпва все по-силно и честно казано, в това няма нищо лошо. Разнообразието идва с промените, а оттам и новите изживявания.

Знаете ли обаче, че също както имаме пролетна умора, така изживяваме и есенна такава?

Това се дължи основно на дългите летни дни и най-вече горещините, които натоварват и изморяват целия ни организъм.

Освен това лятото е сезонът на глезенето – затваряме си очите за допълнителните калории, коиро приемаме под формата на сладолед и други изкушаващи сладки неща, а ако можеха коктейлите, сангрията и ментите със спрайт да компенсират приема на вода, то със сигурност успешно щяхме да удряме препоръчителните 2 литра на ден.

Отделно е късното заспиване (или по-добре да се каже – ранното утрешно), след което ставането на първа аларма е абсолютно невъзможна задача.

Силното слънце също си казва своето, изсушавайки кожата и косата, пък нека имаме морски тен.

Всичко изброено води до постепенно, но сигурно натрупване на умора в организма, която леко гарнирана с усещането, че зимата идва, като нищо може да ви хвърли в депресия.

Как можем да избегнем това? По добрите, стари и изпитани методи, а именно – повече свежа храна, много вода, силно ограничаване на алкохол (и цигари), заспиване преди полунощ и по възможност малко, но честа физическа активност. Допълнителен прием на комплекс витамини също е препоръчителен.

Витамин С е основният, който ще е добре да си набавите в допълнителни количества. Всички от групата на В също. Омега-3 сигурно сте набавяли с хапването на риба по морето, но да знаете, че в пържената цаца няма кой знае какви полезни мазнини, затова можете да си вземете добавки и от тази група.

Относно водата – на ден са ни нужни поне 2 литра, както се спомена по-горе, а когато сме изложени целодневно на слънце, това количество се увеличава. За много хора подобни литри се струват абсолютно невъзможни, но истината е, че българинът няма навика да пие вода. Той си мисли, че с едно кафе сутрин, кола следобяд, бира вечер и чаша вода измеждудугото си е решил въпроса с хидратацията, но уви.

Сигурни признаци на дехидратация са лош дъх, апетит по никое време и главоболие. Много хора решават, че болките в главата им се дължат на стрес, настинка или друго, а апетит просто на глад, но това често са сигналите на организма, че е страшно дехидратиран. Свалете си приложение на телефона, което ще ви напомня да пиете по чаша вода на всеки един-два часа. Тайната е да ви стане навик, после вече всичко е лесно.

Що се отнася до храненето, ако лятото ще акцентирали основно на плодове и зеленчуци, то чудесно! Значи организмът ви е претъпкан с витамини и минерали. Но ако усещате, че повече сте хапвали пържено, печено (под формата на скара) и сладко като захар и шоколад, то значи имате проблем. Често хората надебеляват повече през лятото напук на жегите и изобилието от плодове, защото нарушават хранителните си режими с най-различни изкушения, мислейки си “в отпуска съм, нека му отпусна края”. Това води до излишни килограми и както вече стана ясно – умора в организма. Детоксикираща диета е добър вариант, както и завръщане към добрите навици на спорта – тичане в парка, фитнес, активно ходене пеша и т.н., изборът е ваш, важното е всеки ден да имате поне час физическа активност.

Не забравяйте, че не се живее само един сезон в годината, а и трябва да изглеждаме добре в панталоните на есента, въпреки че досега удобно сме се крили в широките и дълги летни поли 🙂


Повече информация Виж всички