Как чаша кафе променя тялото ни

| от Стела Христова |


Около 80% от хората пият кафе ежедневно. Това е втората най-търгувана стока на Земята. Има резон в това – кафето има страхотен вкус и ни дава енергия.

Обожавам кафе. Всяка моя сутрин започва с приятна, ароматна чаша студена напитка, защото си го варя в джезве още от предната вечер. Не обичам да говоря с никого, преди да съм пила кафе. И никой дуг не би обичал – зла съм. Кафето превръща утрото ми в добро.

Какво всъщност прави то с тялото ни?

Разведрява ни.

На биохимично ниво. Допаминът, един от хормоните на щастието, е възпрепятстван да се абсорбира обратно в кръвния ни поток. Резултатът? Чувстваш се по-щастлив. Тъй като кофеинът причинява този ефект върху нивата на допамина, това също обяснява защо кафето може да бъде толкова пристрастяващо. Всеки вид лекарство, което оказва влияние върху трите щастливи хормона допамин, окситоцин и серотонин, вероятно ще ни накара да жадуваме все повече и повече от него.

Това приповдигнато настроение обаче се получава само когато пием кафе в умерени количества. Прекомерната консумация на кафе може да доведе до повишена тревожност и безпокойство, така че не трябва да пием повече от три чаши на ден.

Помага ни да се фокусираме.

Когато пием кафе, сърдечният ни ритъм се покачва и кръвното налягане се повишава. Психически навлизаме в състояние на „бий се, или бягай“, в което сетивата и фокусът ни се изострят. Около три часа след чашата кафе ефектът от кофеина започва да намалява. Усещането за енергия, което изпитваме, също се редуцира, не защото енергията ни е намаляла на практика, а понеже тялото ни напуска режима на битка или бягство, в който е било дотогава. Ако в ранните следобедни часове се чувствате неработоспособни и сънливи като мен, това се дължи на утриннната чаша кафе.

Подобрява зрението.

Кофеинът задейства симпатиковата нервна система, за да увеличи естественото производство на адреналин, което може да доведе до повишаване на умствената бдителност и да доведе до подобрено зрение, тъй като зениците се разширяват леко.

Прекарваме повече време в тоалетната.

Кофеинът и естествено срещащите се стероидни съединения в кафето стимулират пикочния мехур и червата, причинявайки чести разходки до двете нули. Кофеинът е диуретик, който увеличава производството и отделянето на урина. Освен това кара червата да работят по-ефективно, а в някои екстремни случаи може да причини диария и проблеми при хора със синдром на раздразнените черва.

Дишаме по-леко.

Кафето отпуска бронхиалната мускулатура. Кофеинът съдържа агент, известен като теофилин, който играе важна роля за здравето на белите дробове. Теофилинът се намира в лекарства за подпомагане на отварянето на дихателните пътища в белите дробове за облекчаване на симптомите на астма. Според проучвания дори малки количества кофеин могат да подобрят белодробната функция за до четири часа.

Може да попречи на забременяването.

Твърде много кафе може да затрудни зачеването и задържането на плода. Кафето може да намали плодовитостта при жени, които се опитват да забременеят, като наруши овулацията. Може също да увеличи риска от спонтанен аборт, ако се консумира в твърдев големи количества. Препоръката е да поддържате приема на кафе или кофеинови напитки до две по-малко чаши на ден, ако се опитваме да забременеем. Според някои лекари трябва да се органичи изцяло. Жените, които пият три или повече кофеинови напитки на ден преди бременността, са почти два пъти по-предразположени да изгубят бебето още в началото на бременността. Не е най-добрата новина за любителите на кафе, които се опитват да забременеят.

Изобщо кафето е нож с две остриета. Енергизира ни за работа и тренировки, но нарушава режима ни на сън. Изостря умовете ни, но ни създава чувство за тревожност.

Едно от основните изводи, около който експертите се обединяват, е да пием кафе в умерени количества.

Доказано е, че в малки дози то носи много ползи, но пиенето на прекомерни количества кафе може да доведе до треперене, проблеми със съня, тревожност и стрес. Кафето предизвиква пристрастяване. Знаете, че сте пристрастени, когато получавате слабо главоболие, ако не приемете навреме сутрешната си доза. А това няма как да е здравословно поведение.

Вижте още: 

Изумителните неща, които се случват на тялото, когато спрем пиенето


Повече информация Виж всички