Фантастичните ефекти от магнезия и къде да го намерим

| от MamaMia |


Листни зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и семена… Ако не ядете тези храни редовно, в диетата ви може да липсва магнезий. Организмът на мъжа се нуждае от 420 мг магнезий дневно, докато жените трябва получават поне 320 мг. Недостигът на магнезий може да има широкоспектърни последици. Според диетолози това е основно хранително вещество, необходимо за стотици биохимични реакции в тялото. То помага за регулиране на кръвното налягане, кръвната захар и сърдечния ритъм, като същевременно поддържа здравината на костите, нервната и мускулната функция.

Вижте още: Нездравословното хранене може да е ранен признак на деменция

По думите на д-р Джеймс О’Кийф, директор на кардио уелнес център, хората ще се почувстват по-жизнени и ще подобрят общото си здравословно състояние, ако успеят да регулират приема си на магнзезий в идеалния диапазон.

Как помага магнезият?

Серия от проучвания показва, че този минерал може да предпази от редица заболявания. Проучване от 2021 г. в списание Nutrients установява, че приемането на 320 мг магнезий дневно е води до 34% по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с 240 мг на ден. Друго проучване, публикувано от същото издание през 2016 г., показва, че рискът от диабет тип 2 намалява с 8 до 13% за всеки 100 мг, консумирани на ден. Магнезият може също така да намали риска от фрактури, да подобри мускулната сила и да забави прогреса на саркопенията (постепенното намаляване на мускулната маса с възрастта). В допълнение, той е важен за имунитета и се проучва, заедно с витамин D, като терапия за подпомагане на пациентите в борбата с COVID-19.

Вижте още: Епидемия в пандемията: затлъстяването, заблудите за него и начинът да се справим

Магнезиевите добавки често се рекламират като помощно средство за сън, но все още не е установено с абсолютна сигурност дали и доколко помагат наистина. В преглед от 2021 г. в BMC Complementary Medicine and Therapies, учените разглеждат три проучвания, проведени сред по-възрастни хора, които заключват, че магнезият има по-скоро плацебо ефект върху проблемите със съня.

Дефицитът на магнезий може да причини неясни симптоми като загуба на апетит, умора, слабост и гадене.

При такава анамнеза лекарите могат да тестват единствено за нива на магнезий в кръвта, но това не е достатъчно добър показател, защото там се намира само 1% от общото количество магнезий в организма. Останалото е в костите и меките тъкани. Така че наблягането на храни, богати на магнезий, е от ключово значение. Въпреки че минералът се съдържа в малки количества в изключително разнообразно количество храни, най-добрите му източници все пак са боб, пълнозърнести храни, ядки и семена.

Ето и някои от най-препоръчителните храни, в които можем да го открием:

  • Тиквено семе
  • Киноа
  • Едамаме
  • Бадеми
  • Спанак
  • Манголд (листно цвекло)
  • Фасул
  • Черен шоколад
  • Овесени ядки
  • Фъстъчено масло

При прием на определени медикаменти трябва да се обърне особено повишено внимание на това дали си набавяме достатъчно магнзезий. Диуретиците, инхибиторите на протонната помпа, бифосфонатите и някои антибиотици например могат да доведат до магнезиев дефицит. Добавките обаче може да не са правилният отговор, освен ако не са предписани от лекар. Те всъщност могат да навредят, ако повишат нивата на магнезий твърде много. При всички положения естествените източници са най-добрата идея.

Вижте още: 

Храните, които убиват метаболизма