Нездравословното хранене може да е ранен признак на деменция

| от MamaMia; Cambridge News |


В последните години научаваме все повече за някои от по-малко известните ранни сипмтоми на различните дементни състояния. Най-честата причина за дегенеративни процеси в мозъка е болестта на Алцхаймер, която бавно унищожава паметта и уменията за мислене. Сред по-непопулярните клинични характеристики на заболяването, както и на другите форми на деменция,  се оказват определени хранителни навици или конкретни храни, към които организмът изпитва глад без друга обективна причина за него.

Според Асоциацията на Алцхаймер вкусовите рецептори също могат да намалеят, когато болестта прогресира. Също така, мозъкът произвежда инсулин и при падането на нивата на този хормон може да настъпи безпричинен глад. Като ефект от това могат да бъдат развити нездравословни хранителни навици, телесното тегло може да се увеличи.

Деменцията може да накара страдащите от нея още на най-ранен етап да преяждат или дори да развият ненаситен апетит.

Непрестанният глад за сладки храни също може да бъде разпознаваем ранен симтоп, че човек развива деменция.

Проучванията показват, че деменцията атакува конкретна област на мозъка – префронталния кортекс, която е отговорна за самоограничаването при избора на храна и генерално за проявата на задръжки. Много хора с фронтотемпорална деменция развиват редица необичайни поведения, за които не са наясно. Фронтотемпоралната деменция обикновено започва на по-ранна от 65 години възраст. Повечето случаи се диагностицират при хора на възраст между 45 и 65, въпреки че може да засегне както по-млади, така и по-възрастни хора. Болшинството от хора с фронтотемпорална деменция развиват редица необичайни поведения, за които не са наясно.

Според Националната служба по здравеопазване в Обединеното кралство (NHS), симптомите на този тип деменция включват преяждане, промяна в хранителните предпочитания, загуба на способността за проява на съпричастност към другите и липса на личностни стремежи и лична мотивация.

Внезапното преминаване към предпочитане на сладкиши и вредни храни и проявата на нездравословни хранителни навици като нощно преяждане или нередовно хранене могат да индикират ранни фази на деменция.

Основните признаци на деменция, които не бива да се пренебрегват, включват:

  • Загуба на памет
  • Затруднена концентрация
  • Трудности при изпълнението на познати ежедневни задачи, като например пазаруване, минаване по познати пътища
  • Затруднено проследяване на разговор, в който участвате
  • Търсене на правилната дума, когато говорите
  • Обърквания във времето и пространството
  • Промени в настроението.

Въпреки че към момента няма ефективно лечение за деменция, ранната диагноза означава, че прогресът ѝ може да се забави в някои случаи, така че човекът може да е в състояние да поддържа умствената си функция максимално дълго време. Диагнозата помага на хората с деменция да получат правилното лечение и подкрепа. Освен това може да помогне на тях и на близките им хора да се подготвят за бъдещето. С лечение и подкрепа много хора са в състояние да водят активен, пълноценен живот с деменция.

*Социален работник в Каталуния показва на пациент снимка на Принц Чарлз по време на серия от упражнения за паметта. ( David Ramos/Getty Images)

Вижте още: 

Как да се предпазим от деменция?

 


Повече информация Виж всички