Екстеншъните – плюсове и минуси

| от Антоанета Илиева* |


Може би много пъти сте се възхищавали на косата на известни жени, без да подозирате, че всъщност тя не е истинска. Екстеншъните са се използвали още през 20-те години на миналия век, но тяхната цел е била предимно да донесат завършен вид на ролята на някоя актриса или певица, тоест използвали са се за сценични изяви. Днес усещането, което получаваме от екрана, до такава степен ни завладява, че искаме да пренесем в ежедневието си всичко от него – от косата до цялостното преживяване. В действителност обаче нещата са доста по-различни. За поддръжката на допълнително сложена коса са необходими време, подходящи козметични продукти, а също и голям финансов ресурс. Но, ако винаги сте имали тънка, мазна и неподатлива на оформяне коса, то екстеншъните имат своите плюсове. Нека видим кое при тях натежава повече.

Екстеншъни при тънки коси

Ако имате тънка коса и искате моментално да я уплътните, екстеншъните определено са решение. Но зависи какъв тип екстеншъни ще изберете.

Плюсове: Екстеншъните добавят обем и дължина към естествената коса и са чудесно решение за важен повод. Можете да използвате екстеншъните за специални събития или партита и в този случай е хубаво да имате подготвен комплект на щипки, който сами да закачите на косата. Ако този вариант ви допада, не е необходимо да давате много пари за супер качествена коса, тъй като няма опасност да се развали бързо, когато се носи от време на време.

Вижте още: Мона Гочев: Всяка жена е по-самоуверена с хубаво червило и хубава рокля

Минуси: Ако решите да използвате перманентно екстеншъни, трябва да знаете, че те няма да помогнат за дългосрочното справяне с тънката коса, дори напротив. Ежемесечната им поддръжка изтощава косата, косъмът по-трудно се храни, а за да изглеждат добре преляти, е необходимо да се изтъни още повече собствената коса. Освен това, екстеншъните се нуждаят от правилна грижа – забравете за пресите, подгответе се за чести оплитания и отделете от времето си за красивото им оформяне.

Екстеншъни при бързо омазняващи се коси

Ако имате мазна коса, екстеншъните могат да бъдат добро временно решение и лошо решение в дългосрочен план.

Плюсове: Екстеншъните ще създадат впечатление, че косата е чиста, защото те не могат да се омазнят по естествен начин. Освен това ще направят косата да изглежда по-плътна.

Минуси: Тук минусите са повече, защото ще трябва да миете още по-често косата си, в противен случай може да проличи захватът на самия екстеншън в корена на косата. Знаете обаче, че честото миене изтощава естествената коса и я кара да се омазнява още по-бързо. Освен това допълнително сложената коса натежава на естествената и я кара да се къса по-често. В дългосрочен план екстеншънът може да повлияе пагубно върху косата и да е необходимо много време за възстановяването ѝ.

Екстеншъни при непокорни коси

Ако имате непокорна коса, то допълнителните кичури ще помогнат за по-лесното оформяне и дълготрайно задържане на прическата. Но не забравяйте, че хубавите екстеншъни са скъпо удоволствие, което изисква много прецизна поддръжка и средства.

Вижте още: Парадът по „Витошка“

Плюсове: Екстеншъните са много удобно решение, когато естествената коса трудно задържа различни прически, защото плъността ѝ допринася за дълготрайното оформяне. Освен това, ако искате моментално удължаване на косата, не е необходимо да чакате години, за да израсте. Ако си купите качествена коса и полагате необходимите грижи, екстеншънът ще ви служи вярно доста време.

Минуси: Днес можете да намерите наистина качествена коса в най-различни цветове, но, за да изглежда добре върху вашата, е важно да се доверите на добър стилист, който знае как да я сложи, как да прелее вашата коса и как да се грижи за екстеншъна, за да не се съсипе твърде бързо.

Ако изберете екстеншъна като начин да заличите проблемите на косата си, то следвайте няколко важни съвета:

1. Мийте го ежеседмично с натурален шампоан, защото той е лек и няма да го насити и увреди с химични съставки.
2. Използвайте четка, която няма да скубе екстеншъна, особено, когато е мокър. Решете го бавно и внимателно.
3. Веднъж седмично правете качествена маска за коса, за да омекотите екстеншъна, а и да подхраните собствената си коса.
4. Изберете добър стилист, който да оформя косата ви. По този начин ще премахнете използването на преси, които бързо ще съсипят удълженията.

Не забравяйте, че най-доброто, което можете да изберете за косата си, е правилната грижа и използването на подходящи продукти, които ще решат проблемите ѝ дългосрочно и ще ѝ помогнат да израства по-бързо.

*Антоанета Илиева е инструктор по Face Yoga, изучавала и практикуваща метода на световно признатия експерт в тази област – Даниел Колинс, както и метода на руската школа на Женя Баглик. Завършила е обучение за масаж на лице при Цветелин Мишовски – физиотерапевт на Националния ансамбъл по художествена гимнастика. Майка е на 2 деца и човек, който е избрал да вижда и следва доброто в живота и да се доверява на естествените процеси в него.

По думите ѝ, Face Yoga ѝ помага да се грижи пълноценно за лицето си в натовареното ежедневие, а резултатите я вдъхновяват да помага и на други жени да се чувстват и изглеждат прекрасно с помощта на този метод.

Можете да откриете Антоанета и в социалните медии – Facebook и Instagram.

Вижте още:

Как да поддържаме косата здрава с методи от древността


Повече информация Виж всички