Да или не – шопинг по време на ваканция?

| от MamaМia по Goop |


Случвало ли ви се е по време на лятната отпуска на две питиета да си купите нещо, което ви се струва като модната сделка на живота, а после у дома да се чудите къде ви е бил акълът? Какво ви е накарало да купите онази безумна шапка с широката периферия, от която не виждате нищо или безумната плажна чанта с избродираната палма? Да не говорим за развлечените дрехи от сив лен, с които приличате на безработна учителка по грънчарство.

Точно както пиенето, морската храна и излагането на слънце, ваканционният шопинг изисква нива на въздържаност и достойнство, които повечето от нас не притежават.

Изкушението да се приберем с някоя ваканционна находка е силно, независимо от безумните артикули, за които сме давали пари. Всеки обича сувенирите, пък и е толкова приятно, когато ни попитат откъде ни е гривната/чантата/обувките бабуш, небрежно да отвърнем: „О, това ли? Донесох си го от: тук сложете името на екзотичната дестинация, която наистина сте посетили.

Ваканционното пазаруване има своите предимства, но си отваряйте очите.

1. Не се оставяйте да бъдете съблазнени лесно от псевдо-бохо предложенията, които се срещат в абсолютно всеки сувенирен магазин във всеки курортен град всяко лято.
Вместо това си купете нещо истински качествено, примерно везан шал, който ще ви свърши страхотна работа, когато отново ви се прииска да се правите на Фрида Кало.

2. Добре е да мислите дали онова, което така ви харесва на Скиатос, може да се носи у дома. Но все пак не бъдете педантични, така няма да е забавно. Автентични неща като кенарени ризи, гръцки сандали, фламенко шалове с ресни, мексикански бродерии, равенска керамика – когато са истински, ще ви служат много по-дълго от имитациите, които големите вериги пускат.

3. Не влизайте в магазините на вериги, които ги има и у тук

Освен ако не се налага спешно да си купите бански, пуловер или ветроустойчиво яке. Всички клонове на големи магазини навсякъде по света предлагат същите неща със същите намаления, така че тук не говорим за ваканционна сделка.
Друго си е да попаднете на марка, която още я няма у вас.

4. Избягвайте моловете и лъскавите търговски улици. Вместо това питайте магазинерите, барманите, хотелския персонал къде са хипстърските свърталища в града. И да не купите нищо, поне ще оплакнете окото.

5. Търсете панаирите на занаятите и битаците – оттам можете наистина да си тръгнете с находка, допълнително обогатена от приятното преживяване.