Д-р Веселина Бельова и един дерматоскоп в дамската чанта

| от Мария Кьосева |


В поредицата ни сTeoxaneви представяме 4 добре изглеждащи жени – всяка със своя силна индивидуалност. Надникнахме в тяхното ежедневие, както и в дамските им чанти.

Втората ни среща е с д-р Веселина Бельова. Млада, симпатична и много деликатна. Дели ежедневието си между Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда“, където специализира дерматология и венерология, и клиника за естетична медицина. Казва, че преходът между едните и другите пациенти е лесен, защото общото е кожата – красива е здравата кожа и едното не може без другото.

„За мен като лекар на първо място е здравето и след това красотата. Все по-често антиейджинг грижата се възприема като част от индивидуалната личностна култура – като грижа за здравето“, добавя д-р Бельова.

А когато някой прекалява с естетични интервенции, вие казвате ли стоп?

Да, най-важният принцип, който следвам в медицината и част от Хипократовата клетва е „да не вредя“. Имала съм срещи с пациенти, които са залитнали до известна степен и са изгубили естественото си излъчване. Това обикновено се случва, когато се сменят различни дерматолози, клиники, манипулации. Не позволявам на моите пациенти да стигат до крайности.

Вие имате достъп до цялата картина от медицинска козметика, медикаменти, апарати. Как избирате кое е хубаво, кое ви харесва? В чантата си например носите продукт на Teoxane?

Естествено, като всяка жена се вълнувам от новостите в сферата на естетичната дерматология. Първият ми досег с Teoxane беше именно на конгрес по естетична медицина, преди няколко години, в Монако. И когато открих продуктите и в България, останах приятно изненадана. Харесвам ги, защото са хипоалергенни, на основата на патентована кръстосано свързана хиалуронова киселина, а тя е необходима за всеки тип кожа и без възрастово ограничение. Съдържанието на дермореструктурираш комплекс допълнително ревитализира и защитава кожата.

Ние, които не сме дерматолози и не познаваме кожата отвътре, избираме козметиката си по чувство и препоръка, докато вие имате други сетива, четете за медицинските изследвания…

За мен точният подход в грижата за кожата е да се набавят конкретните липси. Козметиката не винаги е достатъчна. С годините синтезът на колаген постепенно намалява. Хубаво е, че има лазерни процедури, които могат да стимулират фибробластите в собствения организъм да произвеждат нов колаген и еластин – да заложим на максимално естественото, това, което е вътре в кожата – тогава за мен идват най-добрите резултати. Приложението на дермалните филъри и ботулинов токсин са добре познати процедури, но те не дават блясъка на здравата кожа.

Каква е възрастта, в която човек трябва да започне да слага крем?

Кожата на всяка възраст има своите нужди. Когато говорим за антиейджинг грижа, 25 години е възрастта, в която освен хидратация трябва да започнем да доставяме на кожата и други активни съставки, които да допринасят за регенерацията ѝ. Имала съм 13-годишни пациенти с проблемна акнеична кожа, които възпитавам в специална ежедневна грижа още от ранна възраст. Всичко е много индивидуално.

Хората са много различни – хора на една и съща възраст могат да изглеждат коренно различно…

Да, така е, красивата кожа, така или иначе е въпрос на ген, но в съчетание с правилна грижа, добри навици и добро настроение, кожата функционира и изглежда добре, а годините не са фактор.

Какво носи в дамската си чантата един дерматолог?

Мостри… Постоянно получавам мостри – от крем за атопичен дерматит до антимикотик. Шегувам се… Това, което нося за себе си е сет за спешна свежест – термална вода, околоочен крем. Тъй като работя по 12 часа на ден трябва много бързо да реагирам и да скрия умората преди да отида на вечеря (все пак и аз вечерям). Почиствам лицето, впръсквам термална вода, нанасям околоочния крем на Teoxane, който е с приятни нюанси, леко озаряващ и много хубаво запълва фините линии, слагам още фон дьо тен, червило и съм готова. Старая се да не загърбвам социалния си живот – това е моят начин да възстановя енергията си. Всъщност като се замисля, околоочният крем намира много по-добро приложение сутрин, когато в 8:30 ч. трябва да съм на визитация, проверила състоянието на хоспитализираните пациенти и готова за работа. Нося още дерматоскопа си и рецепти.

Хахаха, наистина ли дерматоскоп? Нямате визитни картички, но дерматоскопа не липсва!

Да, винаги е с мен, а телефона не го раздавам, само рецептите.

Дайте ми и на мен една рецепта тогава!

Любов и витамин C.

Снимки: Мирослава Дерменджиева

Грим: Росина Георгиева


Повече информация Виж всички