Ботокс и COVID-19 – очаквано лоша комбинация

| от Виктория Димова |


Кризата от COVID-19 и налагането на социална дистанция и изолация подложиха всички ни на изпитание. Но на някои хорапандемията буквално им се отпечата върху лицата. Два месеца и половина без фризьор, маникюр и козметик си беше неприятно. Какво обаче да кажат онези, които останаха без ботокс процедури и филъри, а оттам и без самочувствие?

Тези хора, оказва се, никак не са малко. И това, че не могат да се погледнат в огледалото, не е най-големият им проблем.

Табу, неудобство и срам, но най-вече удар върху здравето и психиката – това получиха редовните клиенти на естетическите клиники по време на противоепидемичните мерки. И ако по темата у нас не се говори толкова обширно, защото се приема, че тези процедури засягат сравнително малко хора, то в страни като Великобритания ботокс манията се е превърнала в нещо като национален спорт, разпространен включително и сред 20-годишните.

BBC публикува обширен материал, в който разказа историите на потърпевшите.

Един от тях е Иън Стефан, редовен ползвател на ботокс и филъри, които му помагат да изглежда и да се чувства добре. През март кранчето на неговото самочувствие секва, красотата увяхва, а външният му вид започва да предизвиква съчувствие. Два месеца по-късно Иън се оказва в ситуация, в която не смее да излезе дори до магазина в Ливърпул, мрази себе си и се чувства ужасно. Крие лицето си с шапки и очила, но и това не му носи успокоение.

Животът без ботокс

Мерките срещу коронавируса стопираха легалната козметична и естетическа индустрия, а алтернативата дойде от нелегалните салони, където самозвани разбирачи дупчат лицата по съмнителен начин и със съмнителни продукти.

В края на миналата година разследване на Нова телевизия показва какво може да се случи, ако се оставим в ръцете на козметици без медицинско обазование,вместо на специалисти с познания и доказан опит, които използват качествен продукт в своите спринцовки.

Подутите скули, патешките устни и увисналите клепачи са видимите проявления на проблема.

Съвсем отделен въпрос е и инжектирането на хиалурон по лицето, до което някои хора прибягват дори самостоятелно. 34-годишната фризьорка и певица Ваня Великова от Габрово сепревърна в истински хит в социалните мрежи, признавайки, че сама слага филъри в устните си и се гордее с това.

Но когато пандемията стопира насилствено нашите възможности за саморазкрасяване, под фасадата, колкото и перфектна да е била, се появяват усещания като депресия и тревожност, които се изразяват в желание за още повече самоизолация.

Този тип безпокойство е много реално, коментира социологът д-р Сара Луиз Уийлър за BBC. И обяснява защо:„Ние гледаме на живота като на разказ, в който проектираме бъдещето. Когато нещо промени нормалността и няма какво да направим, за нас е трудно, усещаме се стопирани“.

Във Великобритания коронавирусът превърна доскоро най-основната дилема „скъпо или евтино“ в едностранен въпрос: „Къде да си осигуря инжекцията с ботокс?“.

Филъри и ботокс може да се купят онлайн или да се инжектират в нелегални салони, но в такъв случай и клиентите, и салоните подлежат на глоба.

„Започнах с инжекциите ботокс на 27-годишна възраст, след като родих първото си дете. Щом свикнеш да изглеждаш по един начин, става много трудно да се приемеш другояче, когато застанеш пред огледалото“, коментира Сара Джеймс от Кардиф. Последната й инжекция идва в средата на март и тя наистина се притеснява, че без ботокс ще започне да мрази себе си.

По темата се включи и депутатът Каролин Харис, която е съпредседател на групата на благоденствие, естетика и красота в Уестминстър. Тя предупреди хората да не предприемат излишни рискове, посещавайки нелегални салони без мерки за безопасност или опитвайки да се инжектират сами.

Индустрията на красотата има огромна роля в живота на много хора – не само за да изглеждат добре. Възможността да се възползваш от козметични и разкрасителни процедури играе голяма роля за психичното здраве и социалното добруване“, коментира Харис.

Изобретателност

Социалната дистанция удари не само клиентите, но и работещите в сектора. Богатите американци, например, имат опцията за частни домашни посещения на лекари. Други обаче намериха нестандартен начин, за да задоволят суетата.

Сред тях е пластичният хирург от Маями д-р Майкъл Шалцхауер, който създаде услугата botox drive пред своя офис. Клиентите пристигат със своите автомобили в предварително запазен час, свалят стъклото на колата и получават заветните инжекции с ботокс против бръчки и „тревожни линии“. Нововъведението стана хит в социалните мрежи, макар че специалисти се усъмниха в надеждността на „бързата процедура“. Аргументът „против“ е, че липсата на добро осветление може да предизвика засягане на нерв или други усложнения.

Шалцхауер е известен в социалните мрежи като Д-р Маями. Тойуверява, че процедурата е напълно безопасна, всичко става за 5 минути и, разбира се, се спазват всички необходими мерки като носене на маски, дезинфекциране, попълване на декларация. Една инжекция струва 300 долара, а ако клиентът закупи две, получава и трета безплатно.

Рестарт

За други хора обаче затварянето на салоните даде шанс за промяна и за връщане към загърбената естественост. BBC разказва и за 23-годишната Меърд Пари, която от три години си инжектира ботокс в устните, брадичката, скулите, клечапите и челото.

Пандемията се е оказала повод за нея да преосмисли този подход към твърде младото си лице. Тя твърди, че е „наистина хубаво да си вземеш почивка“ и признава, че съвсем логично, и разходите й намаляват.

Все още има и твърде много клиенти – и по света, и у нас, които се въздържат от разкрасителни процедури, заради съображения за безопасност. Пандемията заглъхва, но паниката около нея може би ще донесе и нещо добро: преосмислянето на ценностите и на стойността на живота, а оттам – и нови измерения на красотата. В крайна сметка остаряването е много по-естествено, отколкото постоянната борба с него.

И именно сега е най-доброто време, в което да се замислим да продължаваме ли изобщо с ботокса и филърите.

Заглавна снимка: Miquel Benitez/Getty Images.11 май, 2020, Сант Кугат, Испания. Д-р Иван Манеро инжектира ботокс на клиентка, спазвайки новите протоколи за хигиена и сигурност срещу COVID-19. Отварянето на естетичните клиники и салоните за красота, заедно с ресторантите и магазините, беше една от първите мерки за възстановяване на нормалния живот и постепенно излизане след изолацията. Разхлабването на мерките започна първоначално от по-слабо засегнатите райони в Испания, за да се прехвърли след това към Мадрид и Барселона, където имаше най-много заразени и починали от коронавируса.