7 умни съвета за реновиране на банята

| от MamaMia |


По традиция лятото е най-предпочитаният сезон за ремонти в жилището. В това отношение банята – със своята функционалност и специфични изисквация за поддръжка – си остава едно от най-трудните за ремонт помещения в дома. Същевременно то е и сред тези, които най-често имат нужда от освежаване на интериора.

Ако сте решили, че и вашата баня има нужда от ъпдейт, ето няколко съвета:

Мислете дългосрочно

Дизайнерите акцентират върху това, че интериорът е добре да бъде проектиран “извън временните и краткотрайни тенденции”, налагани от модата. За да не изглежда след пет години банята ви ретро, не залагайте на модата, а по-добре обърнете внимание на методите, чрез които можете да придадете един непреходен стил на помещението за къпане. Един от тези методи е да се комбинират съвременни и стари елементи в интериора, за да бъдат премахнати границите „преди“ и „сега“.

59cf9cd52830abaa260c905aae101bd4--bathroom-reno-white-bathroom-ideas
Pinterest

Функционалността на първо място

Основната цел във всеки интериор е създаването на функционално пространство. Преди да помислите за начина, по който ще изглежда вашата баня, помислете за това как тя да бъде най-удобна за вас и вашите гости. Това включва, както разположението на основни компоненти като душа, ваната, мивката и др., така и на някои по-малки и понякога подценявани елементи като мястото за поставяне на сапунерката, на четките за зъби или тоалетното шкафче. Понякога и най-дребният детайл може да направи голяма промяна по отношение на комфорта и използването на това толкова важно помещение.

82e5df922a4eac13b1c78cb9283534d2--beautiful-bathrooms-dream-bathrooms
Pinterest

Въведете ред

Добре е да организирате банята по начин, по който всички неща, които не използвате достатъчно често ще бъдат прибрани, а не извадени на показ. Такива са сешоар, крем за бръснене, четки и пасти за зъби. Можете да добавите рафтове или да ги организирате в красиви съдове като плетени кошове или „handmade” кутии, например, за да се създаде по-спокоен и хармоничен поглед в интериора.

Внимателно комбинирайте цветовете

Не използвайте твърде много цветове – според специалистите два или три са достатъчни. За да направите интериора на банята интересен, ще ви помогнат малките цветни акценти (те могат да бъдат, например цветя и други шарени елементи), както и използването на различни текстури като плоски и грапави плочки. Според дизайнерите, малките акценти в черно като корниза на завесите за ваната или рамки за малки картини, успешно ще добавят контраст и обем към пространството.

tga
Getty Images

Обърнете внимание на огледалото

Дизайнерите призовават в интериора на банята да се използват по-обемни огледала, за добавяне на повече „въздух“ и за визуално уголемяване на пространството. Ако поставите огледало точно под лампата, пространството в банята ще се изпълни със светлина.

Акцентирайте върху спокойствието

Бягството от ежедневния стрес е част от усещането, което ни носи банята. В този смисъл ако тя разполага с прозорец със спокойна гледка, е добре да пренаредите пространството така че той да бъде достъпен за погледа. Слънчевата светлина, която навлиза през деня, ще допринесе за уюта на помещението. Все пак специалистите съветват да сложите на прозорците светли, но непрозрачни завеси, така че едновременно да защитите личното си пространство от любопитни погледи и да можете да се възползвате от естествената светлина през целия ден.

maxresdefault
YouTube

Добавете достъпен лукс

За да се превърне банята в луксозен СПА-център може да се инсталира подово отопление, особено ако жилището се намира в район, в който през зимата температурата е ниска дълго време.

Благодарим за съветите на екипа на Vsichko-za-baniata.com.


Повече информация Виж всички