7 излишни продукта от банята и тоалетката

| от Весела Николаева |


Когато гледам Mad Men си мисля, че не бих могла да издържа повече от няколко седмици в 60-те години. Прекрасното време на онези години върви с прически и плътен грим, за който сигурно са отивали поне 30-40 минути всяка сутрин. От време на време си разчиствам тоалетката и банята и всеки път се чудя на умението да купувам и трупам напълно ненужни тубички и буркани. Поне за тези 7 си обещавам повече да не изпадам в заблуда, че са ми нужни.

1. Парфюмиран душ-гел

Ефектът на парфюмирането или е почти нулев час след къпане, или се постига с цената на изсушаващи химически съединения. По-добре ползвайте мек сапун и отделно си сложете от любимия парфюм.

2. Руж, скулптиращ бази, плътна пудра…

Цялата подобна плеяда от макиаж има за цел да промени естествения контур и тен на лицето ви. Освен ако не отивате на професионални студийни снимки или на много официално събитие, ще ви седи неестествено, грозно и старомодно. Дори за такива събития няма нужда да си купувате грима – просто отидете на професионалист. Яркият руж не ви подмладява, а пудрата няма да скрие нищо от онова, което се надявате да скрие. Моля ви, 80-те години минаха отдавна. Дженифър Ръш изпя милиони пъти „The power of love” и отдавна е в категория „ретро“, така че и наклепаните бузи трябва завинаги да останат в миналото.

3. Автобронзант

Спомням си онова прелестно време, когато пазаруването по каталог беше обичаен начин да се сдобиваш с козметика, а първите автобронзанти обещаваха плътен тен още от април. Уви, безвъзвратно отмина онази мода, макар тук-там да се срещат представители на двата пола, които се колебаят между солариум и оцветяващ крем. Моите спомени завинаги ще останат свързани с абитуриенския бал на приятелка, която взе от мен първия ми автобронзант и се намаза обилно от глава до пети ден преди бала. После всички братовчедки я търкаха часове с памуци спирт и я мазаха с фон дьо тен в опит да заличат петната и линиите кафеникав крем.

4. Крем-депилатоар

Ефектът му е същият като самобръсначката, освен ако не е по-зле. Освен това цапа. Нали не мислите, че смес, която разяжда косъм, е достатъчно нежна към кожата? С радост забелязвам, че щандовете с крем-депилатоари се свиват, за сметка на все по-съвършени самобръсначки, гелове и кремове за бръснене. Да не говорим за множеството нови начини за обезкосмяване.

5. Шампоан, който обещава да направи чудеса от подхранване на косата

Има ли нужда да обясняваме колко ефективно в подхранването може да е миещо средство, което престоява най-много три минути върху косата?

6. Гел за коса

Беше модерен през 90-те. Когато стилизирането се изчерпваше с пяна, лак и гел. Ако трябва да сме в новите тенденции, за естествен вид нямате нужда от никакви силни стилизанти и фиксатори. Ако не можете без тях, значи имате проблем с прическата и фризьора. Ужасяващо грозно е жена с кок в стил „60-те години“, бетониран от стилизанти или с къдрици, твърди като метални стружки. Златните години на пяната за коса бяха в онова време, когато тупирането се практикуваше масово „за обем“.

7. Готов пилинг за тяло, лице, ходила…

Миниатюрните частици в много от тези пилинг – смеси не се разграждат или им отнема толкова дълго време, че замърсяването на водите с тях вече е масово. Далеч по-щадящо и ефикасно е да ползвате обикновени трици или фини овесени ядки, от онези по диетичните щандове. Модата на „захарните“ ексфолианти, предлагани за „естествена“ алтернатива ме навежда на мисълта, че някой е спал в часовете по биология. Захарната среда е идеално място за развъждане и подхранване на бактерии, същото се случва и с остатъците захар, които се полепят по кожата. По-добре заменете с фина морска сол или сода бикарбонат, ако държите да си надраскате кожата. Грубата гъба за баня ще свърши същата работа.