6 много лесни начина за детокс след великденското хапване

| от MamaMia |


Многото почивни дни, възможността да отдъхнем, да се позабавляваме, да се подготвим и да похапнем заедно с близките ни хора, са любими на всички ни, ноо… след празници като Великден, може да се почувстваме и претоварени и тежки от хапването, което обиквновено съпровожда семейното честване. И всъщност в първия работен ден след почивката да се чувстваме по-уморени и натежали дори и от преди нея. Ето няколко приятни и лесни начини за следпразнично разтоварване и детоксикация. (Като не забравяме, че те не правят чудеса за два дни, а тези, които правят чудеса за два дни, обикновено се оказват много вредни за нас!)

Пийте много вода

Водата помага на тялото да изхвърля токсините и да измие излишните вещества. Опитайте се да пиете поне 8 чаши вода на ден, за да поддържате тялото си хидратирано.

Консумирайте зеленчуци

Зеленчуците, като спанак, брюкселско зеле, зелен лук и броколи, са пълни с витамини и минерали, които подпомагат детоксикацията на тялото. Опитайте да включите поне един вид зеленчук във всяко ястие, което ядете. Бонус точки, ако е пресен, сезонен и локален!

Избягвайте захарта

Захарта може да предизвика възпалитлени процеси в тялото и да увеличи нивата на инсулин, което пък може да доведе до захарен диабет. Опитайте се да ограничавате до минимум храни, които съдържат големи количества захар, като сладкиши, газирани напитки и бели хлябове.

Практикувайте йога или друг вид физическа активност

Физическата активност помага на тялото да изхвърля токсините и да подобри кръвообращението. Йога и други форми на медитация могат да помогнат и за разтоварването на ума.

Консумирайте богати на фибри храни

Храните, богати на фибри, като плодове, зеленчуци, ядки и зърнени култури, могат да помогнат за регулиране на храносмилането и да улеснят детоксикацията на тялото.

Опитайте се да спите достатъчно

Почивката е важна за здравето на тялото. Старайте се да спите поне 7-8 часа на нощ, за да дадете на тялото си време да се възстанови и да се пречисти ефективно.

Тези са само някои от начините, по които можете да детоксикирате организма си след веилкденското хапване. Важно е да се храним здравословно и да поддържаме активен начин на живот през цялата година, като от време на време все пак си позволяваме по малко мързел и по малко божествени на вкус калорични удоволствия от време на време.

Вижте още:

Нездравословните митове за храната и как да се отучим от тях