10-минутно упражнение, което ще стопи корема след раждането

| от Лилия Огнянова/По материали от npr.org |


Майките имат не един и два тежки моменти след раждането – от самото преживяване от излизането на малкия човек на бял свят, през кърменето, следродилната депресия, недоспиването, будуването нощем и още десетки неща, но едно от най-трудните си остава да гледаш провисналия си и едричък корем…

За огромна част от жените е изключително трудно да възвърнат старата си форма, що се отнася до коремната област, като някои завинаги се отказват от мечтата за плоско коремче.

Някои майки опитват с коремни преси или други упражнения или щом спрат да кърмят, доброволно се хвърлят към кошмара на диетите. Понякога тези методи дават резултат, но друг път липсата на време или видими резултати обезкуражава жените и те просто си остават завинаги като бременни в 5-я месец.

Оказва се обаче, че има надежда за стопяване на „маминото“ коремче и тя се крие в елементарно 10-минутно упражнение. Негов създател е Леа Келер – професионален фитнес треньор от Ню Йорк. Тя е установила, че едно лесно упражнение може да стопи до няколко сантиметра от обиколката на талията само за няколко седмици, стига да се практикува редовно.

И така, всичко, което трябва да направите, е да си изберете време от деня, в което ще имате едни 10 минути само и единствено за себе си. Лягате по гръб с леко кръстосани крака, намествате се удобно, поставяте пръстите си около пъпа, като притискате леко, след което поемате дълбоко дъх (издуйте целия корем) и стегнете здраво коремните мускули. Дишате постепенно и леко, на кратки поемания и изпускания на въздух. Целта е да стягате колкото можете по-силно коремните мускули, като с пръстите си ще усещате доколко се стягате и отпускате.

Задържате така за две минути, след което сменяте позата. Между позите не се правят почивки, упражнението трябва да се извършва максимално интензивно.

Другите пози са – седнали на колене, прави с леко присвити колене или легнали на една страна в ембрионална поза. Най-важното е във всяко положение гърбът да е добре изправен, в противен случай бързо ще усетите болки в кръста и упражнението вече няма да е ефикасно.

И така, 10 минути на ден, всеки ден в продължение на какъвто период прецените или докато не постигнете желаната форма. Разбира се, можете да комбинирате упражнението с други тренировки за стягане на бедра, дупе и гърди, например. Изборът е ваш. Важното е да правите нещо за себе си, а не да се предадете и примирите с голямото коремче.