Защо в САЩ родилките ядат плацентата си?

| от Webcafe, по Daily Beast |


Вече не само животните ядат плацентата си, а и хората. От десет години това е новата мода в САЩ. Много родилки планират да опаковат плацентата си – огромната мека медуза, която излиза от тялото им заедно с бебетата им при раждането – в плик за консумация по-късно.

Защо?

Защитниците на яденето на плацента вярват, че така родилките се предпазват от следродилна депресия и от други усложнения. Но експерти обясняват, че животните ядат плацентата си, за да се хранят, но за хората, които нямат проблеми с намирането на ядене – няма причина да го правят. Въпреки че изследванията не показват доказани предимства, консумиращите плацента твърдят, че имат по-добро настроение, повече енергия и повече кърма.

Опасна практика

Тези дни обаче излезе доклад на изследователите от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), предупреждаващ, че тази практика може да бъде опасна.

Според доклада на CDC, бебе със затруднено дишане е било хоспитализирано със стрептококова инфекция, която лекарите са свързали с консумацията от майката на нейната собствена плацента. Плацентата снабдява зародиша с кислород и хранителни вещества и отделя отпадните продукти, обикновено тя се изхвърля като медицински отпадък след раждането.

Майката е консумирала по режим дехидратираната си плацента под формата на хапчета, вземани два пъти дневно. Лекарите са установили, че тези хапчета, приготвени от частна фирма, са били замърсени със стрептококи от група B, които вероятно са повишили нивата на инфекция в майката чрез червата и кожата й, и те на свой ред са били предадени на бебето. В крайна сметка нейното дете се е възстановило напълно след терапия с антибиотици и спиране на консумацията на хапчетата от майката.

„Процесът на капсуловане на плацентата сам по себе си не унищожава инфекциозни патогени; поради това поглъщането на капсули от плацента трябва да се избягва“, пишат изследователите.

Мнението им, макар и да не е официална позиция на CDC, е вероятно най-категоричната позиция, заемана по въпроса, откакто консумацията на плаценти стана модерна преди около десетилетие. Вярващите в ползите от нея казват, че тя предпазва от следродилна депресия, спомага за поддържането на нивата на кърма при кърмачките, и придава на родилките повече енергия.

Въпреки че няма научно потвърждение на тези твърдения, които разчитат на изявления на знаменитости и споделян опит от майки, изяждането на собствената плацента се превърна от екзотична в масова практика.

Малобройните научни изследвания, проведени във връзка с консумацията на собствената плацента – практика, известна като „плацентофагия“ – не можаха да установят нито вреда, нито полза от нея.

Изследване, проведено миналата година констатира, че хапчетата от плацента предлагат на младите майки не повече желязо, отколкото в плацебо от телешко.

Въпреки това, Дженюъри Джоунс, Къртни Кардашиън, Катрин Хейгъл, Габи Хофман, Алиша Силвърстоун и Майим Биалик изтъкваха ползите от изяждането на плацентата. Когато млада майка реши да превърне собствения си орган в нещо за консумация, не липсват начини да го постигне, или хора, склонни да помогнат срещу известна сума.

В Америка можете безпроблемно да направите от плацентата си хапчета. Но защо да се ограничавате само до това? Защо не и смути, тако, шоколади, чай, лазаня, супа? Нищо не изглежда като табу, когато става дума за плацента.

Десетки различни компании, предлагащи дехидратиране и смилане на прах на плацентата, са достъпни само с едно търсене в Google.

Всъщност приготвянето на плацента вече излиза извън територията на дулите и акушерките, и става разрастваща се възможност за бизнес за домакини, които се записват за „сертификация“ на тренинги, предлагани от звучащи официално – но напълно нерегулирани за момента – организации като Асоциация по изкуството на приготвяне на плацента и Международната плацентна и следродилна асоциация.

За привържениците на принципа „направи си сам“ има и инструкции в YouTube, където присъстват безкрайни видеа на хора, желаещи да споделят метода си за поглъщане на плацентата.

Докладът на CDC обаче може би ще сложи край на тази плацентна мода.

„Има много хора, които не подкрепят плацентофагията и които ще се възползват от едно-единствено изследване, като го обявят за доказателство, че вредим на майките. Това винаги е било опасението ми, че хората ще стават по-небрежни,“ коментира Джоди Селандер, активист за консумация на плаценти от Невада, която продава комплекти за капсуловане. Тя е сред първите, работили с местните болници за предоставяне на родилките на плацентите, дотогава считани за „медицински отпадък“.

Селандер също така има принос за малкото изследвания, които има за практиката. Тя е работила с антрополозите от Университета на Невада в Лас Вегас (UNLV), проучващи защо жените все повече се интересуват от консумация на плаценти и записващи опита им, който е бил почти изцяло положителен.

Въпреки че данните са приблизителни, според изследователите от UNLV десетки хиляди, предимно бели, учили в университет жени от високата средна класа, консумират плацентите си годишно.

„Когато за първи път започнах да говоря за това, хората ме гледаха сякаш съм полудяла. Бях на изложение за бременни и жените буквално се обръщаха и стояха далеч от мен. Сега, когато отида на изложение, всички са чували за тази практика или го правят“, разказва Селандер.

Тя е капсуловала около 2000 плаценти и е обучила над 100 души да правят същото. Според нея докладът на CDC е първият, който установява подобна инфекция, и според нея плацентата не е била приготвена в съответствие с нейните стандарти.

Селандер не одобрява „суровия метод“ на консумация и препоръчва органът да бъде приготвен първо чрез топлинна обработка с пара.

„Когато създавах стандартите за капсуловане на плаценти през 2006 г., го направих с идеята за безопасността на майките. Това дали независими капсулиращи компании спазват тези протоколи, които са проверени и проучени, за съжаление е извън мой контрол,“ казва тя.

„Сега критиците на консумацията на плаценти ще скачат от радост. Това сериозно вреди на тази област като цяло“, отбелязва Селандер.


Повече информация Виж всички