Ваксина срещу менингит дава окуражаващи резултати срещу гонорея

| от MamaMia, по БТА |


Гонореята става все по-трудна за лечение, но резултатите от ново изследване за пръв път показват, че ваксина може да осигури защита срещу заболяването.

Оказва се, че хора, ваксинирани срещу менингокок В – бактерията, предизвикваща менингит, са по-малко уязвими към заразяване с гонорея в сравнение с другите хора. Получените резултати за пръв път разкриват, че имунизация е осигурила някаква защита срещу гонорея, и посочват нови пътища за разработване на ваксина срещу заболяването.

През последните няколко години гонореята стана глобален здравен проблем, който спешно трябва да бъде решен, след като бактериални щамове развиха висока резистентност към лекарства.

Изследването е базирано върху голяма кампания за ваксиниране срещу менингокок В в Нова Зеландия през 2004-2006 г. Кампанията обхванала 1 милион души. Като изследвали данни за 14 000 души, авторите на изследването установили, че ваксинирането срещу менингокок В намалило с 31 на сто случаите на гонорея.

Погледнато в генетичен план, двете бактерии – Neisseria meningitidis и Neisseria gonorrhoeae, имат много общи точки, макар че предизвикват различни заболявания. „За пръв път наблюдаваме защита срещу гонорея благодарение на ваксина, макар че свързаният с имунната реакция механизъм не е изяснен“, отбеляза Хелън Петоисис-Харис от университета в Окланд.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Lancet“.


Повече информация Виж всички