Татко е с връзки, значи ще вляза в детската градина

| от Мария Панайотова |


Баща – журналист, майка – ПР, баба в Икономическа полиция, баща в ГДБОП, близки на кмета на района. Това са част от “надарените” родители, чиито деца са приети с протекции в детската градина в Горна баня. Става дума за над 24 деца, влезли извън системата за кандидатстване.

Уволнената директорка Мариана Иванова твърди (след като е уволнена, разбира се), че е била под натиск, получавала е смс-и от районния кмет, както и обаждания от други ръководни фигури в Столична община с искане определени деца да бъдат приети.

С разплитането на случая е ангажиран Ботьо Ботев – най-добрият криминалист на Столична община, известен с опита си в отдел “Убийства“. Този път вместо улики, той ще трябва да се рови в документи и папки в детската градина.

Казусът обаче отвори кутията на Пандора, напомняйки наболелия и вечно нерешим проблем на София. В детските градини няма места за всички деца. Ако сте двама работещи родители с едно дете, което няма увреждания, не сте инвалиди, социално слаби и т.н., шансът ви да влезете в държавната детска градина по нормалния начин клони към нула.

Въпреки усилията на Столична община през последните години местата да бъдат увеличени, да се построят нови детски градини и да се намерят решения, всяка година близо 3 000 деца остават неприети. Част от тях отиват в частните детски градини, друга част просто остават извън системата.

Това обяснява неистовите напъни на родители, фалшивите бележки, които да осигурят предимство в класирането, даренията за детските градини, използването на връзки в общината, многото болни от алергии и т.н.

Някои семейства карат децата си всеки ден на детска градина в съседния квартал, защото в заведението на две преки от тях място няма. В групите са по 30 деца, поверени на две госпожи, което освен предпоставка за вирусен инкубатор е и жива социална бомба със закъснител. Неслучайно някои служители не издържат на напрежението и си го изкарват на децата, а после влизат в Господари на ефира.

В края на 90-те, когато раждаемостта достигна своето дъно, Столична община даде редица опразнени детски градини под наем на частни образователни структури или настани в тях подразделения на Социални грижи и други. Днес това положение продължава да е факт в някои райони и това е стратегически избор на общината.

Вярно е, че не може всеки да има детска градина зад ъгъла, но и да караш едно малко дете през три квартала не е вариант.

Сигурно е трудно и за общината, защото с оглед на намаляващата раждаемост не е обосновано да инвестираш в нови детски градини. Но в София продължават да идват все повече хора и ако искаме да има деца, трябва да има и достъпни детски градини, поне за 90% от желаещите.

А схемата “Ако може, направете нещо за Божидар” е позната отдавна, само по телевизията досега не я бяха давали. Така че от общината да не се правят на ощипани. Те сами си я създадоха.


Повече информация Виж всички