Тайнственото изчезване на Маделин Маккан: какво се случи всъщност?

| от MamaMia |


Преди 13 години един случай с мистериозно изчезване на малко момиченце предизвика истинска медийна истерия. Интересът към публикациите за Маделин Маккан в британската преса беше съпоставим с този към новините за катастрофата на лейди Даяна десет години по-рано.

В края на май 2020, повече от десетилетие по-късно, случаят отново беше изваден от архивите с новината, че за отвличането и евентуалното (все още недоказано) убийство на 3-годишното момиченце, е виновен 43 годишен немски гражданин, който в момента е в затвор в Германия по други обвинения. Случаят отново прикова общественото внимание и цяла Европа затаи дъх: ще се разбере ли най-после какво се е случило с Маделин?

Решихме да проследим и разкажем историята от самото начало, до тази седмица, когато започнаха да излизат нови улики. И докато очакваме Скотланд Ярд, немските и португалските власти да обявят случая за разрешен, нека си припомним какво е известно дотук:

***

Датата е 3 май 2007 година. След девет дни малката Маделин, дъщеря на британците Гери и Кейт Маккан, трябва да навърши 4 години. Семейството, което освен Маделин има още две деца – 2-годишни близнаци, момче и момиче – е на ваканция в Португалия. Те са отседнали в хотел в Прайя де Лус в Алгарве.

В 20:30 часа децата са приспани и оставени сами в хотелския апартамент на приземния етаж. Гери и Кейт отиват да вечерят, заедно с приятелско семейство в ресторант, отдалечен на около 55 метра от хотелската стая. От време на време родителите проверяват децата. Но около 22 часа майката на Маделин установява, че детето е изчезнало и в стаята са само близнаците.

Случаят с изчезването на Маделин става един от най-широко отразените и коментирани през следващото десетилетие. Британските и португалските медии следят случая отблизо, а на Острова се организират подписки и петиции за справедливо разследване и упорство при търсенето на истината.

Никой не знае какво се е случило с Маделин и разследващите стрелят в различни посоки. Португалската полиция обявява, че главните заподозрени са родителите. Те се позовават на сгрешен резултат от ДНК анализ, който ги навежда на мисълта, че детето е убито в апартамента, а родителите са прикрили убийството. През септември 2007 те повдигат обвинения на родителите, но през юли 2008 година обвинението е свалено, поради липса на доказателства.

Кейт и Гери продължават активно да занимават обществеността със случая. Те обявяват, че започват собствено разследване с помощта на частни детективи. През 2011 година в случая се намесва и Скотланд Ярд с таканаречената „Операция Грейндж“, която е щедро спонсорирана от правителството. Британските разследващи започват работа по следа за „престъпно деяние“, извършено от непознат. Версиите са за планирано отвличане и влизане с взлом.

През 2013 година Скотланд Ярд разпространява компютърно модерирано изображение на заподозрян за евентуалното отвличане. Полицията разчита на свидетелски показания, според които през нощта на изчезването е видян мъж на плажа, който носи дете. Португалската полиция отваря ново разследване, което отново потъва в липсата на улики, в хипотези и догадки.

През 2015 година операцията отново зацикля, а семейство Маккан продължава да е сред основните заподозряни. Таблоидите на Острова спекулират, че родителите крият убийството на дъщеря си, а двамата публично декларират, че няма да се откажат от разследването на случилото се. През 2017 година уликите са наречени „значителни“.

Така се стига до новината, разпространена от германската полиция в началото на юни 2020 година, че има заподозрян. Това е 43-годишен мъж с германско гражданство, който еидентифициран като Кристиян Б. Към момента той излежава присъда в затвора за разпространение на наркотици и обжалва следващата си присъда – седем години за изнасилване. Медиите разпространяват фамилията на заподозрения – Брюкнер, родом от град Брауншвайг, Долна Саксония.

Германската прокуратура започва да говори за убийство.

„Започнахме разследване за убийство срещу 43-годишно лице от германски произход, от което можете да заключите, че предполагаме, че момичето е мъртво“, съобщи говорител на германската прокуратура пред журналисти в сряда.

От Федералната служба на германската криминална полиция и от прокуратурата съобщиха, че заподозреният е свързан с многобройни предишни сексуални нападения, включително такива над деца.

В четвъртък все още не беше потвърдено дали наистина става дума за Кристиян Брюкнер, но местното издание „Брауншвайгер Цайтунг“ съобщи, че има много данни, че това е мъж, който в края на 2019 година е получил седемгодишна присъда за изнасилване на 72-годишна американка.

Според медията, въпреки че присъдата влиза в сила чак сега, самото изнасилване е станало през 2005 година – година и половина преди случая с изчезналото момиченце – и то в близост до мястото в Португалия, където по-късно ще почиватМаккан.

Всъщност за отвличане и за убийство на момиченцето се говори още в началото на разследването. В немски телевизионни серии за неразкрити престъпления, излъчени през 2013 година, се споменава, че вероятно става дума за педофилско отвличане. Но досега доказателства за това са липсвали.

Сега обаче германските криминалисти имат данни, че заподозреният е живял в Алгарве между 1995 и 2007 година, включително няколко години в къща между Лагос и Прайя де Лус. Кристиян Брюкнер е работил на различни места през този период, включително и в ресторантския бизнес. Според властите има данни, че той също така извършвал влизане с взлом и обири на хотелски стаи и апартаменти в района, както и че се е занимавал с разпространение на дрога. Германските криминалисти публикуваха на сайта си и снимки от автомобила, който се предполага, че е използван в отвличането и евентуалното убийство – Jaguar XJR 6 с германска регистрация.

Ден след като Маделин изчезва, Ягуарът е пререгистриран на нов собственик. Кристиян е притежавал и ван VW T3 Westfalia с португалски номера, в който е живеел, когато е оставал без дом. И двата автомобила са иззети от полицията.

Кристиян

Снимка на заподозренияКристиянБрюкнер, тиражирана от британските медии

КристиянБрюкнер е екстрадиран от Португалия към Германия през 2018 година. Германската прокуратура, която работи заедно с Лондонската полиция и департамента по криминалистика в Португалия призова всеки, който има снимки от своята ваканция в Алгарве по време на отвличането, да ги публикува онлайн в портала на полицията.

Междувременно от Скотланд Ярд съобщиха, че след появяването на новата информация за заподозрения, са получили 270 обаждания и имейли във връзка със случая. Английската полиция работи по версията, че нападателят е влязъл с взлом в хотелския апартамент на семейството за обир и спонтанно е решил да отвлече детето.

Но все още не е ясно какво се е случило след отвличането на момиченцето или къде може да е тялото на детето.

Също така Кристиян Брюкнер е говорил от своя португалски номер с друг португалски номер около часа на отвличането. Сега се разследва кой е бил притежателят на онзи номер по онова време. Вече се знае, че този, който се е обадил на Кристиян, не се е намирал в Прайя де Лус, но е изключително много важен свидетел.

Едно е ясно: докато не станат ясни точните мотиви за престъплението, случаят няма да бъде разрешен. А дотогава светът ще тръпне в очакване на справедливост при този обилно отразен, но все още неразрешен напълно случай на брутално отвличане.