Скъпо училище

| от Антония Василева |


Това заглавие не е проява на сарказъм. Съвсем буквално е. Тази седмица в родителската група 7А-клас във ФБ обсъждаме по колко пари да събираме за подарък на класната – учителка, на която по всеобщото мнение, не само не си върши работата – да учи децата ни, но и ги навикваше, обиждаше и заплашваше. Ще се разделим с взаимно облекчение и без грам съжаление.

Всички родители сме съгласни, че госпожата притежава множество видими и с просто око педагогични и личностни дефицити. Не сме съгласни за цената на подаръка обаче, в последни дни сумата ескалира до 50 лева на дете, като идеята е класната (която преподава по математика – т.е. балообразуващ предмет) да получи подаръка преди оформянето на крайните оценки. Т.е. въпросният „подарък“ си е чиста проба подкуп, даден с цел оформяне на добра крайна оценка. На тази точно госпожа никой, даже и най-големият натегач, не би пожелал доброволно да направи подарък.

Тя обаче не подозира за готвения рушвет и агитира децата да се запишат за зелено училище. Ако няма достатъчно желаещи, 4-дневната екскурзия няма да се състои, разбирай госпожата няма да вземе комисиона. Затова е казала, че който не се запише, няма да получи заветната шестица в дипломата.

Ще ви разкажа малко за проявата „зелено училище“. В първи клас дъщеря ми отиде – екскурзиите са начин децата да се опознаят, да оформят екип, учителят да ги опознае, пък и те него и всичко това да резултира в подобрена атмосфера в клас… В реалността, това е начин туристическите фирми да оптимизират куцата част от хотелите и да спечелят и от кофти стаите, неремонтирани от 80-те години на миналия век. Сумата за подобни екскурзии варира от 200 до 300 лева, децата обикновено се настаняват в обидно мръсни и лоши стаи и получават храна, която кучетата подминават. Не знам колко туристически фирми „ухажват“ училищните власти, знам, че при услугата винаги е зле.

Да, оставим настрана битовите драми. Детето се прибра от подобна екскурзия в първи клас и притеснено съобщи, че са гледали порно… Оказа се, че от хотелската администрация не са благоволили да заключат въпросните канали, част от класа попаднали на тях и после решили да споделят откритието с другарчетата. Някъде другаде подобна небрежност би била платена с няколко оставки, у нас обаче се оказа, че децата сами били виновни, че са пуснали канала…

На миналогодишното зелено пък, не само половината деца се напили – говорим за 11-12-годишни подрастващи, но и част от учителите солидарно се натряскали с тях. В това число и нашата госпожа. После я заболяла главата, събрала си багажа и рано сутринта напуснала хотела, оставяйки бележка, че е обидена. Учителка оставя поверените й деца да злоупотребят с алкохол, самата тя го прави, след което ги зарязва. Звучи като заглавие в жълт вестник, но е реалност от желано централно-столично училище.

А тъй като системата на кандидатстване в желана централно-столична гимназия превръща инак нормални хора – деца и родители – в отдадени бележкари и отблъскващи подмазвачи, сериозно обмислям дали да платя исканите пари, а дъщеря ми да не отиде на поредния, организиран от училището, Содом. Т.е. обмислям участието си в корупционна схема – което е укоримо, но вие не казвайте на никого.

Ако сте внимавали в цифрите дотук, ще ми се наложи да дам нещо като 350 лева, които се добавят към бюджета, отделен през годината за курсове и частни уроци по математика и български език (около 2 хил. лева), които да компенсират пропуските на образователната система и преподаването и да дадат що-годе конкурентна способност на дъщеря ми.

Курсовете и заниманията, които тя посещаваше, се провеждаха в почивните дни – т.е. 9 месеца я лишаваха от заслужен отдих, а всички нас като семейство от възможност да заминем някъде за уикенда.
Така работи системата и това е толкова банален факт, че вече минава за неизменна част от реалността, нещо като водата е мокра, небето – синьо, в гимназия се кандидатства с пари.

Индустрията с уроците е устойчива и силна част от икономиката, с нея не виждам как мога да се боря, но предлагам да разтоварим клетия семеен бюджет поне от зеленото училище.

И понеже стана кисело и мрънкаческо, ще ви разведря за финал с един виц. Каза ми го познат лекар: Нашата болница реши да вземе решителни мерки с корупцията, ръководството махна всички надписи „бутни“ от вратите.

 


Повече информация Виж всички