Скъпи инфлуенсъре, остави детето на мира

| от MamaMia, по Guardian |


Ако сте родени между 70-те и 80-те може би помните грозните разправии между родителите на деца-знаменитости за попечителство над рожбите – превърнати в златни кокошки.

Невръстният Маколи Кълкин, звездата на „Сам вкъщи“, например, работеше на силно натоварен график, а през това време родителите му, водеха лют развод и всеки искаше да извоюва попечителството над детето. За проблемите на Кълкин знаем всички. Нещо подобно се случи и с Бритни Спиърс, чиято слава изгря, преди тя да е навършила пълнолетие. Няма да отваряме приказка за мамчетата в Todlers and Tiaras. На английски за този тип алчни родители има израз: stage parents. Тук попадат онези, които печелят на гърба на децата си.

В днешно време тази категория се допълва с една нова група – инстаграм инфлуенсърите, използващи децата си, за да рекламират марки и изделия.

Поначало няма лошо в това да използваш акаунта си в социалните мрежи, за да печелиш. Рекламните бюджети се насочват там, където са потребителите. А те са онлайн и има хора, които съумяват да привличат големи групи последователи и съответно да монетизират влиянието си. Малко е проблемно обаче, когато и децата се впрягат в бизнеса. Тримсечното в сладки бели дрешки с 12 хаштага от типа #сладкитебебетаобичатмаркатаХ .

Преди време ви разказахме историята за тригодишното момиченце, което се гримира самичко, а майка му тиражира уменията му, навъртайки трафик.

Даже да не използват по подобен начин децата си, инстаграм инфлуенсърите, използващи децата си, дразнят, точно колкото фейсбук приятелите, които всекидневно задръстват нюзфийда ни с по 45 снимки на потомството си. Инстаграмърите са и по-неприятни, защото продават чрез децата си.

Освен че не е етично да използваш човек, който не ти е дал съгласието си, има и други кофти аспекти. Един ден сладкото бебе, снимано по голо дупе, ще порасне, и съучениците му ще му се подиграват на снимките, чрез които майка му рекламирала етични пелени за многократна употреба, био пюрета и дрешки от памук, пресукван от 19-годишни девственици на лунна светлина.

Има и друго: инстаграмърките ни внушават, че те по принцип си изглеждат така, както на постовете си – т.е. като порноактрисите – мотат из кухнята, обути в токчета и се събуждат с идеален грим. Но инстаграм фийдовете на мацки с ефектни ролки на главата, копринено неглиже с тънки презрамки, чистичко бебенце на ръце и русо антелче, гушкащо се нежно в мама с хаштаг сутрешна-радост-с-моето-семейство само ни депресират.

Като се имат предвид всички гадни сутрини, когато в 7,30 даваме нареждания към голямото да се облече, обуе, да си увие три пъти шала, не си забрави тетрадката с домашното и закуската, същевременно опитвайки се да натъпчем малкото в космонавта му за излизане, докато косата ни стърчи във всички посоки, а факта, че се утешаваме с храна ни личи по паласките около корема… Та ако в подобни мигове ни попадне някоя секси инста мама, хммм, току-виж бихме й изговорили някои неща, от които да ни олекне.

И изобщо, инстаграм инфлуенсъри, оставете децата си на мира, не бъдете родителите-експлоататори на ХХI век.


Повече информация Виж всички