Шест думи, които ме провалиха на интервюто за работата-мечта

| от Джона Малин, Theladders.com |


Всеки е преживявал съкрушителни кариерни провали, ходил е на неуспешни интервюта за работа, оставал е без доходи или трайно е зациклял в работата си. В статия за кариерния сайт The Ladders авторът Джона Малин разказва откровено за своя огромен провал на интервю за мечтана работа. И как човек може да се измъкне от „дупката“ благодарение на постоянството си, упоритостта, трудолюбието. И на известна доза себепознаване.

Ето неговата история: 

Това е то, помислих си. Месеците подготовка, ученето и безсънните нощи най-накрая щяха да се отплатят. Бях на последното от интервютата лице в лице за работа в технологичен гигант – един от четирите най-големи в Силициевата долина. По това време все още живеех с родителите си, имах мизерна работа и не бях започнал да заработвам нищо отстрани. Това предложение щеше да промени живота ми.

И за 85 минути изглеждаше много вероятно. С интервюиращата се харесахме веднага. Шегувахме се и се смеехме. Преминах с лекота през типичните поведенчески въпроси. И тогава, шест малки думи сринаха всичко.

„Не ми се занимава с продажби“.

Нейната усмивка се стопи.

„Ами… това е позиция, свързана с продажби“, каза тя. Язвително.

Да опиша как кислорода се изпари от стаята би било подценяване на ситуацията. Това остава единственият миг в живота ми, когато мечтата, която съм си представял, се разрушава в главата ми и аз наблюдавам как това се случва.

Двадесет минути по-късно седях в друг офис с представител на Човешки ресурси.

„Съжаляваме, Джона. Вие просто не сте подходящият кандидат“.

Това остава най-голямото падение в кариерата ми. Момент, завинаги татуиран в мозъка ми. Но тази статия не е за тъжния ступор, в който се озовах, прибирайки се към дома. А е за онова, което следва – и как моята грешка може да ви помогне.

Две години по-късно все още не се излежавам на слънце по калифорнийските плажове. Не съм удвоил заплата си и не съм получил готина нова титла. Но познайте. Никога не съм се чувствал по-щастлив и удовлетворен професионално, отколкото сега. И дължа това на всичките решения, които съм взел през дните, седмиците и месеците, последвали този съкрушителен провал на интервюто.

Нека разгледаме критичните решения, които и вие можете да откраднете и да приложите в живота си.

Запишете го или го отпишете

„Едно е да се провалиш, но съвсем друго е да не успееш да оцениш опита и всъщност да научиш нещо от него, за да се промениш към по-добро“

Озан Варол, автор и професор по право

След провал на интервю, уволнение, пропуск на голямо повишение и т.н. задължително вземете лист и запишете всяка една причина, заради която мислите, че се с случило съответното нещо. Има две условия, за да е успешна тази практика: направете го, докато раната все още не е заздравяла, и не обвинявайте никой друг, освен себе си.

Ето какво показа моята бележка:

1. Името на компанията толкова силно беше погалило егото ми, че пренебрегнах описанието на работата. Бих ненавиждал продажбите.

2. Очароването на интервюиращия не компенсира липсата на квалификация. Да, много добре се разбирахме. Но тя искаше да наеме някой, който да отговаря за целите на продажбите.

3. Дрънкам прекалено много, когато съм нервен/развълнуван/тревожен.

Признанието е здравословно за душата. С тези прозрения наум, уверено затърсих нови възможности, които са в по-голям синхрон с моите кариерни желания и възможности.

Не прекъсвайте веригата

Когато Джери Зайнфелд започвал комедийната си кариера, той работил последователно, пишейки по една шега всеки ден. След успешното изпълнение на тази мисия, той рисувал по един дебел Х в календара си. След три дни, в календара си имал „верига“ от Х-ове. Всеки път, когато Зайнфелд имал порив да си вземе почивен ден, той си напомнял сам на себе си: „Не късай веригата“.

Изкусително е след трудно интервю да приемеш съдбата си и да спреш да опитваш. Според изследване бягството е честа реакция при срив в кариерата – хората се потапят в заетост, избягват социални контакти или поемат на дълъг път.

Не прекъсвайте вашата верига.

Когато се прибрах след интервюто, ми се прииска да намеря най-близката стена и да блъскам главата си в нея, докато животът магически не се нареди. Вместо това се събудих на следващата сутрин и коригирах CV-то си. На следващия ден направих списък от компании, за които исках да работя. Малко по малко нещата се подобриха.

Този импулс ме пренесе до крайната ми дестинация.

Създайте собствен творчески космически кораб

Изключителното занимание, което вече имате, може да ви извади от зациклянето в кариерата. Може да бъде писане, рисуване, дизайн, фрийленс, разхождане на куче – няма значение. Щом осъзнах, че писането може да подпомогне кариерата ми, стресът от намирането на нова работа се изпари. За първи път, откакто се дипломирах, „работа“ не означаваше „от 9 до 5“.

  • Допълнителният доход ми позволи да бъда по-взискателен при търсенето на работа и по-малко стресиран при процеса.
  • Фрийленсърството ми помогна да си създам достоверно портфолио, да си договоря по-висока заплата, да кандидатствам за позиции, за които преди не бих се осмелил.
  • Умението да творя ми даде увереност, стил и размах.
  • Доказаните ми умения за писане и редактиране ме направиха много по-конкурентен за по-добрите позиции.

Така че какъв е моят съвет?

Постройте свой собствен „креативен космически кораб“ и излетете с него към шиб*ната луна.

„Креативната работа е… подарък за света и за всяко същество в него. Не ни лъжете за вашия принос. Дайте ни онова, което имате.“

Стивън Пресфийлд, писател

Моят живот в никакъв случай не е перфектен. Има много моменти, в които разсъждавам за парите и статуса, които погребах с онези шест думи. Но съм щастлив и мотивиран сега, така че на кого му пука.

Да обобщим, как можете да повторите моето пътуване:

Запишете го или го отпишете – процесът по излекуването започва, когато вземеш лист и започнеш да пишеш.

Не прекъсвайте веригата – винаги дръжте импулса. Няма значение колко малко е действието, постоянството и дисциплината са важни. Плюс, че това ще ви пази от тъмното мисловно поле, в което вашият ум иска да се скрие.

Постройте си креативен космически кораб – наслаждавайте се на красивия свят на изкуството, фрийленса и кративната работа извън работното време от 9 до 5.

Последвайте своето любопитство. Може би, ако нещата се развият добре, никога няма да се стресирате отново за работа.

Честно казано, надявам се че не се нуждаете от този съвет. Но ако сте претърпели огромен кариерен провал, искам да знаете, че добрите дни тепърва предстоят.


Повече информация Виж всички