Приложение ще отчита дали мъжете и жените в Испания си делят домакинските задължения

| от MamaMia |


Дали само у нас все още съществува това глупаво и погрешно разбиране, че домакинската работа е „женска работа“, а мъжете „помагат вкъщи“, когато… измият собствената си чиния например? Все по-малко съвременни мъже отговарят на този стереотип, грижата за дома и за децата е пълноправно и солидарно разпределена във все повече здравословни двойки, където никой не е слуга или господар на никого. И все пак клишетата си остават – жената си върши работата, мъжът помага. И не само у нас е така, но и в страни, които познаваме като далеч по-напредничави и отворени към равноправие и толерантност. Каквато е например Испания.

Скорошен доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) съобщава, че жените в Испания прекарват повече от два пъти повече часове от мъжете в домакинска работа.

Историята на 28-годишните Фернандо и Клаудия от Мадрид и тяхното съвместно съжителство показва какви са съвременните предизвикателства пред двойките, които опитват да си делят задължения.

Преди два месеца двойката пристъпва към следваща крачка във връзката си и започва съвместно съжителство. Първоначалната идилия бързо е последване от постоянни препирни и злободневни караници на тема кой какво е свършил от домакинските задължения. Според Фернандо все трябва да готви той, докато Клаудия се дразни, че се налага непрекъснато да му напомня да си прибира дрехите, разхвърляни по пода, и изобщо вещите си.

Испанското министерство на равенството, ръководено от Ирене Монтеро, обаче предлага революционно решение за двойките с проблеми във връзка с разделението на труда у дома.

А именно… разработка на приложение, което да отчита часовете, които мъжете и жените, живеещи в едно домакинство, прекарват в домакинска работа.

Може да помогне, а може и да не. Според Клаудия например осъзнаването черно на бяло колко часове в къщна работа е прекарал всеки може да стане повод за още по-големи разногласия. А и разделението на отговорностите не се мери само в часове – естеството на тези отговорности също е от значение. Къде-къде по-приятно е подредиш красива трапеза, отколкото да миеш тоалетната чиния с препарати. Индивидидуалните предпочитания на хората също се различават доста. За едни готвенето е почивка, за други – мъчителна и често безуспешна досада.

Приложението ще бъде пуснато следващия септември, ще е безплатно и ще може да се сваля от различни платформи, споделя говорител на министерството пред Euronews. Целта е да се насърчи съвместната отговорност за задачите у дома чрез система за отчитане на времето, добавя пресаташето. Това е и практиката на редица корпорации, когато става дума за проследяването и докладването на свършената работа от страна на служителите им, особено на дистанционно заетите сред тях, но е спорно дали и доколко помага една такава система и дали не може да бъда манипулирана.

Не е изненада, че ако двойките се разбират добре помежду си по тези въпроси, а и по всички останали, няма да им е нужно приложение, за да разрешават битовизмите у дома. Пример за такава двойка са Мария Изабел и Мануел, женени вече 26 години. Двойката, родом от Барселона, дели задълженията си от първия ден на съжителството си. Мария Изабел разказва, че лошият пример в семейството ѝ, докато е била малка, още отрано я е навел на мисълта, че тя не иска да бъде виждана и третирана като домашна робиня. Във връзката ѝ с Мануел задълженията не се делят по часове, а по тип активност. Тя пере, глади, подрежда, чисти, докато той готви, мие чинии и пазарува.

„Никога не спорим кой прави повече или по-малко у дома. Ето защо не виждам как приложението може да бъде полезно, ще ни отнеме повече време, за да регистрираме задачите си, отколкото да се организираме“, вярва тя.

Замисълът на приложението е да бъде иновативно, що се отнася до отчитане на времето, както по-рано тази седмица обясни държавният секретар по въпросите на равенството и срещу насилието, основано на пола, Анхела Родригес. „Не става въпрос само за включване на времето, прекарано в почистване на кухнята, което може да бъде само 20 минути, но и за всички задачи, извършени предварително, за да може това да бъде изпълнено, като закупуване на почистващи продукти или дори планиране на списъка за пазаруване“, пояснява Родригес.

Министерството на равноправието посочва, че жените са тези, които прекарват повече часове вкъщи.

„Приложението ще има феминистки подход. Ще извади наяве много невидими задачи, които причиняват психическо натоварване и такива, които не са свързани с физическия дом, като планиране на храненията или справяне с емоционалните нужди на децата“, планират от министерството.

Според цитирания по-горе доклад на ОИСР, жените в Испания прекарват повече от два пъти повече часове от мъжете (пет срещу два в случая на мъжете).

Приложението е предназначено за всички видове семейства, както и за хора, които споделят апартамент или живеят с приятели или съквартиранти, с които споделят общо домакинство. „Искаме да посеем семе, което по-късно ще ни помогне да развием публични политики около една солидарна държава на споделени отговорности. Големият висящ дълг на политиките за равенство“, споделят в заключение от министерството.

Вижте още: 

Не помагам на жена си вкъщи и се гордея с това!


Повече информация Виж всички