Порното и децата: не в едно изречение, моля

| от София Стефанова |


В България всичко трудно е лесно и всичко лесно е трудно, а пороците са на по-малко от една ръка разстояние.

Да вземем например порното – непрестижно, но популярно занимание, с което разни хора с разни идеали запълват тишината в спалнята си.

Получавате го непоискано, незаключено и на необявена промоция от всички кабелни оператори, въпреки че не ви трябва. И не само, че не ви трябва, ами и не подозирате, че го имате, докато не откриете децата си да го гледат посред бял ден с широко отворени очи.

“Не сте заключили каналите, госпожо” – ви отговоря операторката, чиито разговори винаги се записват, в отговор на вашата словесна истерия.

Ама как аз да ги заключвам, като това е ваш ангажимент?! Доставчиците на медийни услуги имат задължение да не застрашават добрите нрави и сигурността на децата. Затова и тия от Game of Thrones не се колят в неделя сутрин, а в понеделник вечер.

“Днешните тийнейджъри не правят секс”, оплака ми се наскоро една близка, имайки предвид 20 – годишната си дъщеря и нейните приятелки.

Обяснението й е просто: децата започват да гледат порно отрано и момчетата се потискат: че техният не е толкова голям, че телата им не са толкова мощни, че те не ги могат тия неща. Някои дори се психират, стават агресивни. Или се затварят в себе си, стават си самодостатъчни – за какво да тичат след някакви хормонално неуравновесени съученички, след като супер-мацките са на три бутона от завивките им.

Момичетата също страдат. Техниките като „deep throat“ и „bukkake“ не са онова, което девичите им въжделения свързват с любов. А и подобно като при момчетата: те не са сигурни дали ги могат тия неща. И ако не ги могат, какво ще си помисли момчето, което харесват? Вероятно, че са дървета в леглото. Я по-добре да се движат само в женска компания и да пазят копнежите и въздишките само за себе си и приятелките.

Не знам дали наскоро сте наблюдавали тийнейджърки в парка. Те са шумни, почти хистерични, доста от тях са с наднормено тегло и акнеична кожа. Очевидно е и без медицинска диплома, че в тялото им бушуват бесни хормони, които не могат да бъдат освободени.

Интернет крие (с условност към думата „крие“) милиони терабайти нецензурно съдържание, но защо трябва да ни го сервирате и на телевизора в хола или в детската? Не трябва ли поне малко социално лицемерие, да не казваме благоприличие?

Със сигурност операторите спестяват неудобството на клиента, който прави секс само по празниците и в събота сутрин, когато и двамата с жена му са отпочинали и имат време. Далеч по-лесно е да си вземе пакета със спортните канали и вътре да му се добавят малко розови сънища и morning glory, отколкото съпругата му да разбере, че има нужда да гледа голи каки в неприлични пози, докато тя приготвя шопската.

В България статистика за гледането на порно няма. Вече се чудя тук за какво ли има?

В Америка обаче статистики има за всичко. От нея* разбираме, че децата на 9 вече са се сблъсквали с порното.

79% от мъжете между 18 и 30% гледат порно един път в месеца, а 63% поне един път в седмицата.
67% от мъжете между 31 и 49 % гледат порно веднъж в месеца, а 38% повече от веднъж седмично.

Половината от мъжете между 50 и 68% гледат един път месечно и 25% поне един път седмично.

Ако вече се чудите как стои въпросът с жените, то ето малко данни и за тях.

34% между 18 и 30 годишните гледат порно веднъж седмично, а 19% по-често.
Между 31 и 49 г. 16% процента гледат един път месечно и 8% по-често.
Над 50% интересът рязко спада, да не кажем – изчезва.

Замисляли ли сте колко деца ще питат родителите си какво е това, което гледат по телевизията? Едно време учехме за секса от “Мъжът и жената интимно”. Имаше я във всяка библиотека, поставена уж небрежно между другите книги.

Колко родители са готови с верен отговор на въпроса защо трима мъже са притиснали в ъгъла една жена, възползвайки се едновременно от всичките й физиологични отвори?

И къде, по дяволите, е мястото на любовта в гледката на група голи хора с фитнес тела, които се самозадоволяват, докато в центъра им лежи момиче с тон грим и дълги, бели нокти, вързано за метално легло?

Да срещнеш секса по този начин, докато все още нощем те е страх от дименторите в „Хари Потър“, не е добро начало на едно здравословно сексуално израстване.

На порното евфемистично му викаме забавление за възрастни. Също като алкохола, цигарите, покера, високите скорости и другите забавления, които не са подходящи за деца. И неслучайно законът не позволява малолетните и непълнолетните да имат достъп до тези „удоволствия за възрастни“. Трудно ще видите второкласник да вдига 200км/ч в Nissan GT-R по бул. България. Но гледката на второкласник, втренчен с неразбиращ поглед в екрана на телевизора, по който върви „Аналната мощ на Жозефин“ със сигурност е доста по-често срещана.

Имаме един съсед, който минава 40-те, а майка му до ден днешен ходи след него и му заповядва “Да я хвърляш тая цигара.” Реален случай, който твърде силно напомня вица, в който млад мъж след секс слиза в кухнята и отваря хладилника, а от съседната стая се чува гласа на майка му: „Не така потен със студената вода, ще ти настине гърлото!“

Каквото и да си мислят майката на съседа и майката от вица, възрастните могат да правят избори. Децата обаче не могат, те са уязвими.

PS:
Между другото някой помни ли какво правеше СЕМ или агенцията за закрила на детето? Последните не сме ги чували след като не успяха да спасят Гери Никол от баща й.

*American College of Pediatricians – June 2016


Повече информация Виж всички