Плацентата за тук или за вкъщи?

| от Хрис Караиванова |


Тази събота разбрахме, че още една теория на конспирацията се е разраснала до такава степен, че да нанася щети или телесни повреди, какъвто е случаят с пострадалата д-р Албена Гагова от болница „Шейново“. Разбрахме това по трудния начин, след като баща, който вместо да е на върха на щастието, защото на света се е появила дъщеря му, пребива изродилата детето му лекарка по брутален начин. Нанася й удари с юмруци, защото не му е предоставила плацентата, извадена от майката след раждането.

Тази история е ужасна на много нива. Естествено, на първо място ни прави впечатление непровокираната агресия на бащата, който не изненадва с това, че е криминално проявен – за кражба, грабеж и хулигански прояви. Освен това, по данни на bTV, нападателят на име Владимир Стоянов е бил с променена външност по време на ареста, което означава, че той не само си изпуска нервите по непростим начин, но и не иска да поема отговорност за това. В допълнение, изпълнителният директор на болницата д-р Румен Велев нарича проявената жестокост „абсолютно патологична“.

Не само патологична, но и напълно необяснима. Побойникът много държал да вземе плацентата, отделена след раждането на бебето, в неработен ден и без да са готови документите за тази цел. За какво му е тази плацента в крайна сметка? Какво е очаквал да се случи – да му я опаковат в пластмасова кутия и да си я отнесе вкъщи, заедно с пилето по императорски?

Онлайн широко се коментира огромната настойчивост на Владимир Стоянов моментално да се сдобие със заветната плацента. Още повече, това се случва след като жена му е приета за спешно секцио и едва е започнала да се възстановява след раждането. Тогава за къде се е разбързал нашия лирически герой?

От няколко години насам се разпространява поредната теория на конспирацията, която пропагандира, че болниците нарочно не предоставят извадената от родилките плацента, защото въртят с нея нелегален бизнес. Същите слухове й дават свойствата на живата вода от приказките – плацентата е пълна до горе с витамини, минерали, антитела и всичко супер яко, за което се сетите. Съответно, е достатъчно просто да я врътнете в блендера и с помощта на няколко шейка да станете неуязвими супергерои. Или в случая с майките – вечно недепресирани извори на кърма.

Естествено, тази конспиративна теория не е вярна. Този факт се затвърди отново преди дни, когато бебе беше заразено със стрептококова инфекция, тъй като майка му приемала дехидратираната си плацента под формата на хапчета. Впоследствие, лекарите установяват, че тези хапчета са заразени със стрептококи от група Б, а от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), предупреждават, че практиката да се консумира плацента може да бъде опасна.

Дали бащата побойник е подозирал, че болницата ще извлече полезните вещества от плацентата на жена му, ще я подмени с изкуствена такава или целият персонал ще си направи гердани от нея, можем само да гадаем. Знаем само, че между нас се разхождат много подобни на Владимир индивиди, които са или психично болни, или по никакъв начин не зачитат нормите и правилата в едно общество.

Казвам норми и правила, защото според тях болницата може и да предоставя на родителите плацентата от раждането. Това се случва, когато семейството решава да съхрани стволови клетки на бебето си с помощта на избрана биологична банка. Това решение се обсъжда с болницата на етап, предшестващ раждането, така че израждащият екип е подготвен да запази плацентата, когато голямото събитие настъпи.

В зависимост от това какви услуги предлага дадена болница, плацентата може да бъде предадена директно на биологичната банка, без вие изобщо да видите тази медузоподобна слуз. Аз лично не зная каква е практиката на болница „Шейново“, защото съм ползвала услугите на частна клиника, но независимо дали ще я пратят във вашата банка или ще ви я връчат, плацентата се използва с една цел – съхраняване на стволови клетки.

В противен случай, плацентата се разглежда като биологичен отпадък и се изхвърля. Не бъдете конспиратори и не си мислете, че в мазето на „Шейново“ хиляди плаценти се стриват на прах и се продават на грам с цена двойна на кокаина.

Не очаквайте и че ще ви дадат плацентата, ако предварително не сте заявили това, но изведнъж ви се е приискало да я снимате, да я изсушите като хербарий и да си веете с нея в горещите летни дни.

И тъй като бедата вече се е случила и един добър лекар е пострадал сериозно заради неконтролируема агресия и/или психични отклонения, ми остава само да апелирам към промяна. Не знам за вас, но на мен тази шестваща повсеместна агресия ми е до болка писнала. Най-вече ми омръзна никъде за нищо да няма последствия, независимо дали баща бие лекар, акушерка пребива бебе, ученици се разправят с учител или леля от детската градина удря дете. Сценариите се сменят, но константата е една – безнаказаността. И нещата ще продължат да бъдат такива, докато някои хора не се озоват в психиатрията, а други в затвора за дълго.

Надявам се Владимир Стоянов да е един от примерите за промяна. Надявам се не само, защото искам справедливостта да възтържествува, а за да съм спокойна, че този човек няма да възпитава дете, което да превърне в свое ужасно копие.


Повече информация Виж всички