Пипи Дългото Чорапче вече и като комикс на български

| от MamaMia |


„Пипи – най-силното момиче на света“ е комикс, създаден през 50-те години на миналия век, по страхотната книга на шведската писателка Астрид Линдгрен (1907 – 2002). Оригиналната книга за Пипи излиза на Коледа няколко години по-рано – през 1945 година. Няколко години по-късно комиксът е публикуванкато поредица в списание „Клумпе Думпе“. Илюстрациите са на датската художничка Ингрид Ванг Нюман, създател и на оригиналните рисунки на „Пипи“.

50 години по-късно историите излизат като отделна книга в по-голям формат и със старателно реставрирани илюстрации.

В книгата са някои от най-забавните приключения на червенокосата чаровница, между които „Пипи се настанява във вила Вилекула“, „Пипи отива на цирк“, „Пипи претърпява корабокрушение“, „Пипи тръгва на училище“ и др. Комиксът е предназначен за малки деца и тяхната първа среща с култовата Пипи, но може би ще е интересен и за нейните почитатели от всяка възраст.

Световните медии определят пълноцветната книжка като „жизнена“, „индивидуална“, „естествена“ и „освежаваща“, „причудливо хумористична“ и „изключително очарователна“.

Книжката излиза за първи път на български език в необикновено издание на „ПАН“, посветено на 75-годишнината от „раждането“ на малката лудетина. Преводът на българското издание е на Стела Джелепова. „ПАН“ притежават ексклузивните права за България за всички истории с Пипи.

Ето тук можете да видитечаст от съдържанието на български.

За Астрид Линдгрен и „раждането“ на Пипи

Астрид Линдгрен е писателката, вдъхновила поколения деца със своите истории. Забележителното й творчество започва именно с „Пипи Дългото Чорапче“. През зимата на 1941 г. , Катрин, седемгодишната дъщеря на Линдгрен, лежи болна и иска да чуе приказка. Астрид започва са разказва и не след дълго историята за Пипи вече забавлява не само Катрин, а и нейните приятели.

Астрид изпраща ръкописа на издателство „Бониерш“, които не го приемат, но когато тя предлага преработен вариант за конкурса на „Рабен & Шьорген“, резултатът е различен. Пипи печели първа награда, а книгата излиза непосредствено преди Коледа 1945 г. и веднага е оценена като необикновена и много талантлива.

Астрид получава работа като редактор в „Рабен & Шьорген“ през 1946 г. и не след дълго оглавява детския отдел. В продължение на много години тя работи сутрин от дома, а следобед – в издателството. Излизат още две книги за Пипи: „Пипи се качва на кораб“ (1946) и „Пипи в южните морета“ (1948).

Историите за Пипи излизат на български език в един том, а също и в поредица цветни илюстровани книжки.

 


Повече информация Виж всички